Naturen er i Danmark beskyttet via dansk og international lovgivning.
Naturen er i Danmark beskyttet via dansk og international lovgivning.
Cirka fem procent af Danmarks areal er fredet.
En fredning går normalt ud på at bevare området som det er, herunder at forbyde tilplantning, bebyggelse m.v. Fredningen kan også forbyde jagt eller færdsel - eller omvendt give publikum ret til at færdes i området. En fredning kan ligeledes fastsætte bestemmelser om pleje af området eller at en bestemt naturtilstand eller udsigt skal genskabes.
Der kan være særbestemmelser om enkelte ejendomme indenfor fredningen. En fredning kan enten begrænse eller udvide retten til at færdes i et område. Fredning kan ske af to grunde: Landskabspleje eller naturgenopretning. Ved landskabspleje bevares landskabet i sin nuværende form, mens landskabet ved naturgenopretning ændres tilbage til sin oprindelige form.
Hvis du er ejer, bruger eller har andre rettigheder til et område, der bliver fredet, kan du få erstatning for det tab, som fredningen har påført. Hvis en privat ejer af et fredet område ikke selv vil gennemføre bestemmelserne i forbindelse med en fredning, kan myndighederne overtage retten til landskabspleje eller naturgenopretning. Du kan læse mere om fredninger hos Naturstyrelsen.
Kommunens fredningstilsyn
Det er Kalundborg Kommune, der skal føre tilsyn med de fredede områder i kommunen. I 2010-2011 blev der ført tilsyn med 24 lokaliteter.
Saltbæk vig
Saltbæk Vig er et enestående naturområde beliggende nord for Kalundborg.
Området er også kulturhistorisk interessant, idet man i 1800-tallet forsøgte at inddæmme området og bortpumpe vandet for at drive landbrug på den gamle havbund. Det lykkedes som bekendt ikke og i stedet opstod der en stor indsø på bunden af den gamle vig. I dag er området en naturperle med sjældne planter og et rigt fugleliv.
Læs mere om Saltbæk vig
Naturbeskyttelsesloven skal beskytte landets natur og miljø. Loven indeholder bestemmelser om generel beskyttelse af forskellige naturtyper. Det betyder, at områderne ikke må ændres uden dispensation.
Naturbeskyttelsesloven der trådte i kraft 1. juli 1992 beskyttede med lovens § 3 alle landets søer med et areal større end 100 m2 og alle enge, moser, heder, overdrev og strandenge større end 2500m2. Dette er i daglig tale § 3 områder eller § 3 natur.
Samtidig blev de åstrækninger der allerede blev beskyttet i 1982 lagt ind under § 3 beskyttelsen.
Formålet med loven var at stoppe den tilbagegang naturtyperne var udsat for landet over.
Med loven blev det forbudt at ændre ved naturområdernes tilstand, med mindre kommunen har givet dispensation.
Her kan du læse om kommunens arbejde med naturpleje på kommunale arealer. Siderne er under udvikling, så der vil med tiden komme nyt til.
Internationale Naturbeskyttelsesområder dækker i Danmark over tre områdekategorier:
De to førstnævnte kaldes under ét for Natura 2000-områder.