Senior- og Værdighedspolitikken er udviklet til dig, der er seniorborger i Kalundborg Kommune. Politikken beskriver, hvordan Kommunalbestyrelsen understøtter det gode og værdige seniorliv i relation til følgende temaer:
1) Livskvalitet og Selvbestemmelse
2) Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
3) Mad og ernæring
4) Pårørende
5) Forebyggelse af ensomhed
6) En værdig død
7) Fremtidens boliger for ældre
Der kan være forskellige opfattelser af, hvad der er vigtigt, når vi taler om et godt og værdigt seniorliv. Den ældre befolkning er præget af en høj grad af mangfoldighed, og der er derfor tale om forskellige ønsker, ressourcer og behov. Mange seniorer i kommunen kan se frem til et langt og aktivt seniorliv med familie og venner omkring sig. Nogle vil opleve at blive ramt af sygdom, hvor andre vil opleve at blive svækket på grund af alder. Nogle vil miste, eller ikke have et netværk at støtte sig til.
Med denne politik ønsker vi at favne alle, uanset ressourcer, både den voksende gruppe af ressourcestærke seniorer, og på samme tid have fokus på at sikre den rette hjælp og støtte til dem, der har behovet. Vi ønsker at sikre gode rammer for et sundt og værdigt seniorliv med respekt for den forskellighed, vores borgere besidder, og de behov og ønsker, de måtte have.
Senior- og Værdighedspolitikken er blevet til på baggrund af drøftelser mellem politikere, ledere, medarbejdere og borgere, repræsenteret ved Seniorrådet. Den peger ind i kommunalbestyrelsens vision om, at Kalundborg Kommune er et godt sted at bo og leve, uddanne sig, arbejde og drive virksomhed. Den peger samtidig ind Ældre- og Sundhedsudvalgets tre pejlemærker omkring:
- Sundhedsfremme og forebyggelse
- Det nære sundhedsvæsen i Kalundborg Kommune
- Investeringer i kommunal bygningsmasse og anvendelsen af velfærdsteknologiske løsninger.
Senior- og Værdighedspolitikken hænger samtidig tæt sammen med gældende udviklingsstrategi.
Senior- og Værdighedspolitikken sætter retning for Strategien for det gode og værdige ældreliv.
En stor tak til alle, der har bidraget til at udforme Kalundborg Kommunes nye Senior- og Værdighedspolitik.
Senior- og Værdighedspolitikken skal sikre den politiske retning og være toneangivende for den indsats og de tilbud, vi udvikler og etablerer for dig.
Politikken er båret af nedenstående vision og en grundlæggende tilgang til at møde dig, hvor du er ressourcemæssigt. Den danner dermed rammen om de næste tre års arbejde på området:
"Kalundborg Kommune ønsker at understøtte et godt og værdigt liv for alle seniorer med respekt for forskellighed, egne ønsker og behov i livet og ved livets afslutning".
Det kan være meget forskelligt, hvad der giver livskvalitet for den enkelte. Livskvalitet er for mange forbundet med at have et godt helbred og muligheden for selvbestemmelse. Det kan også handle om at føle sig som en del af det nærmiljø, man bor i, og at man har muligheden for at være sammen med andre.
Dét at være noget for - og sammen med - andre og kunne bidrage og deltage i samfundslivet efter evner og interesser, kan også gøre en stor forskel for den oplevede livskvalitet.
I Kalundborg Kommune fokuserer vi på at øge din livskvalitet og selvbestemmelse på følgende måde:
- Vi samarbejder med dig med udgangspunkt i din unikke livssituation.
- Vi understøtter et aktivt seniorliv ved at inddrage dine potentialer og ressourcer blandt andet gennem foreningslivet.
- Vi tilbyder forebyggende og sundhedsfremmende samtaler.
- Vi tilbyder og opfordrer til aktiviteter, der styrker fællesskaber og forebygger ensomhed.
- Vi har et rehabiliterende fokus, der understøtter din funktionsevne fysisk, psykisk, socialt og mentalt.
- Vi afholder cafeer for nye 75-årige to gange årligt, hvor der informeres om kommunens tilbud til seniorer.
- Vi hjælper dig til at mestre dit liv trods sygdom, bl.a. ved at tilbyde genoptræning, rehabilitering og sundhedsfremme efter behov.
Vi gør brug af digitale løsninger og velfærdsteknologi, der understøtter din mulighed for at leve et trygt og selvstændigt liv.
- Vi bidrager med hjælp og rådgivning til IT- teknologiske løsninger.
Det vil vi arbejde videre med:
- At gøre det nemmere at få kendskab til kommunale tilbud, foreningslivet og de forskellige netværk ved:
- At sikre overskuelig adgang til information om de kommunale tilbud
- Fortsat opfordre til, og gøre det lettere, at deltage i fællesskaber, der passer til dit behov.
- At udvikle tilbud i foreningslivet, der passer til dine behov og ønsker, blandt andet seniorfitness tilbud.
- At etablere flere velfærdsteknologiske løsninger, som understøtter din mulighed for at fortsætte et trygt og selvstændigt liv.
Det er en vigtig del af et trygt liv at have mulighed for at få den rette hjælp og støtte på det rette tidspunkt. Det forudsætter høj faglig kvalitet, og at hjælpen og støtten er koordineret og sammenhængende.
Særligt for dig, der kan have behov for forskellige typer af hjælp og støtte, er det afgørende, at der er sammenhæng. Derfor arbejder vi tværfagligt om et fælles mål for indsatsen, som er aftalt med dig. For at muliggøre dette prioriterer vi, at medarbejderne har de rette faglige og personlige kompetencer, og at der er en stærk samarbejdskultur.
I Kalundborg Kommune sikrer vi kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng på følgende måde:
- Vi videreuddanner og kompetenceudvikler vores personale, så de har den nødvendige faglige viden og personlige kvalifikationer.
- Vi skaber overblik, informerer dig om og bygger bro til kommunens indsatser inden for genoptræning, rehabilitering og forebyggelse.
- Vi tilbyder akutsygepleje i et samarbejde med kommunens personale, praktiserende læger og e-hospitalet, så du kan behandles i eget hjem eller på Odincenteret.
- Vi samarbejder med regionens sygehuse om ”Den gode udskrivelse”.
- Vi har tværfaglige møder om rehabilitering.
Det vil vi arbejde videre med:
- Vi vil gerne kunne sikre, at du møder det samme team af medarbejdere og oplever kontinuitet i din pleje og behandling.
- Vi vil gerne styrke det tværgående samarbejde internt, samt styrke samarbejdet mellem de praktiserende læger, sygehuse, det nære sundhedsvæsen, sundhedsklyngerne og nærhospitaler.
- Vi vil gerne afprøve og implementere flere telemedicinske løsninger.
- Vi vil gerne bidrage i forskning om videomøder i samarbejde med sygehuset, for at styrke dit forløb på tværs af sektorer.
Maden skal tale til sanserne og give lyst til at spise – ikke mindst når appetitten er lille. Et appetitligt måltid består af mere end kvaliteten af maden. Selskabet, omgivelserne og selv anretningen påvirker, hvordan et måltid smager og opleves. Derfor er gode fysiske og sociale rammer for måltiderne vigtige.
Hos nogle borgere kan der være behov for støtte til at indtage måltider og til tilberedning af mad. Det gælder også, når kosten skal tilpasses individuelle hensyn og ernæringsbehov.
Det gode måltid, kan udover at give energi og næring, skabe sociale fællesskaber og gode oplevelser. Vi styrker de sociale fællesskaber ved at skabe gode fysiske rammer om måltidet, uanset om man bor på plejehjem eller i eget hjem.
I Kalundborg Kommune fokuserer vi på god mad og ernæring på følgende måde:
- Vi sikrer, at maden i de kommunale tilbud er ernæringsrigtig og attraktiv og indbydende.
- Vi tilbyder valgmuligheder i den mad, der serveres.
- Vi arrangerer fællesspisninger.
Det vil vi arbejde videre med:
- Vi vil gerne udvikle vores tilbud, så de altid stemmer overens med de nyeste anbefalinger til kosten.
- Vi vil gerne etablere flere gode spisefællesskaber.
- Vi vil gerne fortsat udvikle varierede kostformer til dig, der kunne have behov for dette.
Samværet med dine pårørende kan være det vigtigste i dit liv. Da jeres relation bygger på viden om dig som person og dine behov, kan dine pårørende hjælpe med at støtte og skabe tryghed hos dig, hvis du ønsker det. Pårørende kan være gode at tale med om stort og småt, eller de kan være gode at have med som bisidder ved vigtige samtaler med kommunens medarbejdere.
Det er vigtigt for os, at dine pårørende bliver set, hørt og inddraget, når de ønsker det, og i det omfang, det er hensigtsmæssigt for dig.
Det kan til tider være hårdt at være pårørende. Derfor er det særligt vigtigt, at der skabes gode rammer og vilkår for de pårørende. Vi guider og passer på de pårørende, når byrden bliver for stor.
I Kalundborg Kommune samarbejder vi med dine pårørende på følgende måder:
- Vi inviterer dine pårørende ind i et samarbejde om de bedst mulige løsninger.
- Vi vægter at få afklaret gensidige forventninger.
- Vi yder konkret rådgivning og vejledning efter behov.
- Vi arrangerer pårørendegrupper for mennesker med demenssygdomme.
Det vil vi arbejde videre med:
- Vi vil gerne kunne forventningsafstemme på et tidligt stadie med dine pårørende.
- Fortsat informere og vejlede omkring kommunens tilbud.
- Vi vil gerne yde mere støtte til dine pårørende, herunder at oprette pårørendegrupper, hvor der er behov.
- Udvikle tværfagligt samarbejdet med Region Sjælland omkring pårørende til mennesker med kroniske sygdomme.
Det kan have stor betydning for dit helbred og livskvalitet, hvis du savner kontakt og nære relationer til andre. Ofte opstår følelsen af ensomhed ved livsændringer som for eksempel tab af ægtefælle, ved langvarig sygdom eller tab af førlighed.
Ensomhed forringer livskvalitet og kan have sundhedsmæssige konsekvenser. I Kalundborg Kommune vil vi gerne fremme et inkluderende og tilgængeligt lokalsamfund, hvor flest muligt kan blive en del af fællesskabet. Vi ser et potentiale i at arbejde endnu tættere sammen med blandt andet frivillige og frivillige sociale organisationer.
I Kalundborg Kommune forebygger vi ensomhed på følgende måde:
- Vi understøtter og bygger bro til frivillige organisationers og foreningers indsats til forebyggelse af ensomhed.
- Vi rådgiver og vejleder om aktiviteter, der kan forebygge ensomhed.
- Vi skaber rammer og aktiviteter, hvor du kan møde andre.
- Vi skaber spændende kulturelle arrangementer.
- Vi tilbyder den digitale fællesskabsplatform Boblberg.
Det vil vi arbejde videre med:
- Vi vil fortsat udvikle nye indsatser for at forebygge ensomhed.
- Vi vil udbrede kendskabet til vores trivselsguider.
- Vi vil styrke indsatsen for den gruppe særligt udsatte, som har svært ved at passe ind i de eksisterende tilbud eller komme hjemmefra for at deltage i aktiviteter.
Et godt og værdigt seniorliv indebærer også en værdig afslutning på livet. Det er vigtigt, at afslutningen på livet sker under trygge og passende forhold, og at du og dine pårørende har mulighed for at tage afsked under gode forhold.
Det er også vigtigt, at samtalen om afslutningen på livet er en naturlig del af samtalen med dig og dine pårørende. Samtalen om afslutningen på livet indebærer blandt andet dine ønsker og ikke mindst din opfattelse af en værdig død. Der skal, så vidt det er muligt, tages hensyn til dine pårørendes ønsker, men det er dine ønsker om den sidste tid i livet og efter livet, der vægtes højst.
I Kalundborg Kommune understøtter vi det at have værdig død på følgende måde:
- Vi respekterer dine ønsker ved at have en dialog om ønsker til din sidste tid.
- Vi tager hånd om dine pårørende ved at inddrage og lytte til deres behov for at tage afsked i vante og rolige omgivelser.
- Vi består med koordinering mellem praktiserende læge, palliativt team, hospice, hospital, frivillige, pårørende mm. når det er nødvendigt.
Det vil vi arbejde videre med:
- Vi vil gerne styrke dokumentationen af dine ønsker til livets afslutning.
- Vi vil gerne udvide kendskabet til frivillige vågetjenester, som kan være med til at tilgodese ønsket om at have nogen omkring sig i den sidste tid.
- Vi vil gerne sikre, at vores medarbejdere har de rette kompetencer til bedst muligt at varetage plejen og omsorgen for døende, der er tilknyttet hjemmeplejen, midlertidige døgnpladser og plejecentre.
Der kan være meget forskel på hvilke ønsker man kan have til en seniorbolig, alt efter hvor man befinder sig i livet. Det er derfor vigtigt at tænke boliger til seniorer, hvor mangfoldighed og medbestemmelse udgør centrale nøglebegreber.
I Kalundborg Kommune understøtter vi arbejdet med fremtidens seniorboliger ved:
- At der er udlagt arealer med det formål at opføre ca. 1000 eje- og lejeboliger.
Det vil vi arbejde videre med:
- At der i fremtiden er en fleksibel boligmasse, der imødekommer det stigende antal seniorers behov og ønsker for muligheden for at blive længst muligt i eget hjem i trygge og nære omgivelser.
- At placeringen af fremtidens seniorboliger tænkes sammen med aktiviteter og faciliteter, der vil kunne bidrage til at skabe liv omkring boligerne og gøre det lettere for ældre at lave sociale aktiviteter.
En realisering og implementering af Senior- og værdighedspolitikken kræver et tæt og bredt samarbejde. Det gælder for dig som er borger, dine pårørende, frivillige, foreninger og fagfolk, og hensigten er, at politikken vil fungere som rettesnor i skabelsen af en tryg og værdig ramme for dig.
Målene i politikken bliver tænkt ind i strategier og handleplaner og bliver en del af kommunens arbejde i politikkens 3-årige periode 2023-2026.