Her kan lokale aktionsgrupper, der arbejder med initiativer til Få det fikset-puljen, finde praktisk information, inspiration og konkrete hjælpeskemaer.
Her kan lokale aktionsgrupper, der arbejder med initiativer til Få det fikset-puljen, finde praktisk information, inspiration og konkrete hjælpeskemaer.
Der skal etableres en demokratisk proces i hvert lokalområde, der sikrer bredt ejerskab til de initiativer, midlerne bruges til. Det er op til aktionsgrupperne i hvert enkelt lokalområde at sikre dette.
Som minimum skal der ske følgende:
Kun beboere i lokalområderne kan være en del af en aktionsgruppe, og det er kun beboere, der har stemmeret på de lokale møder. Undtaget herfra er kommunalbestyrelsesmedlemmer, som hverken kan være en del af en aktionsgruppe eller har stemmeret.
Kommunen kan deltage som observatør på møderne.
Aktionsgruppens kontaktperson har ansvaret for kontakten med kommunen. Hvert område er tilknyttet en kontaktperson fra Kalundborg Kommune.
Lokalområdets kontaktperson hos kommunen oplyses på opstartsmødet.
Når lokalområdet har udvalgt de idéer, de gerne vil arbejde videre med, tages der kontakt til den kommunale kontaktperson. I samarbejde undersøges det, om idéerne er mulige at realisere i forhold til f.eks. lokalplan og anden lovgivning med mere. Det kaldes den indledende screening af projekterne.
Idé- og erfaringsudveksling mellem aktionsgrupperne
På siden Lokalområder vil man under hvert lokalområde løbende kunne se de forslag, andre aktionsgrupper arbejder med og har arbejdet med.
Her har vi samlet oplysninger om fonde og puljer, som det eventuelt kan være oplagt at søge støtte hos til jeres Få det fikset projekter.
Kalundborg kommune har købt adgang til www.fonde.dk. I kan som aktionsgruppe i Få det fikset også få adgang hertil.
Nordea-fonden uddeler ca. 500 mio. kr. til projekter, som fremmer det gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur. Læs mere om fonden via dette link.
Lokale- og anlægsfonden støtter projekter indenfor idræt, kultur og fritidsliv. Læs mere om fonden via dette link.
Friluftsrådet giver tilskud til aktiviteter friluftliv og lokale fællesskaber med friluftlivet som omdrejningspunkt. Læs mere om Friluftsrådet via dette link.
For at få idéer og ønsker til, hvad puljen skal bruges til i lokalområdet, kan det være en god idé at lave en proces, hvor alle fremmødte har mulighed for at komme med deres forslag. Det er med til at sikre en bred involvering og en demokratisk proces.
Der er mange forskellige metoder, og nedenstående er blot én mulighed, I kan vælge at bruge.
Forslag til proces/forløb til et møde, hvor alle interesserede borgere deltager:
Ovenstående proces kan afvikles på et møde eller over flere møder.
Der findes mange guider til, hvordan man kan tage fat på at gå fra en idé til et egentligt projekt.
Hent eventuelt inspiration fra Realdanias håndbog om Projektudvikling. Håndbogen er en guide til udvikling af projekter, der skaber nyt liv, nye mødesteder og lokaludvikling.
Vejledninger og inspiration til småprojekter i det åbne land
Forslag til gode hjemmesider og vejledninger på nettet, som handler om adgang til naturen, forbedring af friluftslivet, etablering af stier, frivillighed og lokale ildsjæle plus meget mere. Nedenfor nævnes blot nogle få:
Der er afsat et beløb til hvert lokalområde, som er til rådighed i hele perioden 2023 – 2026.
Hvert lokalområde har deres egen konto i kommunen, hvor beløbet står. Beløbet kan opdeles i flere mindre projekter, og de enkelte projekter kan udføres løbende.
Find dit lokalområde, og se, hvilket beløb, der er afsat lokalt, på siden Lokalområder
For at kunne bruge af midlerne fra den afsatte konto, skal der altid være en skriftlig aftale med kommunens kontaktperson eller et forslag, som Kommunalbestyrelsen har godkendt. Det er det enkelte lokalområde, der skal udarbejde forslag, som skal godkendes af Kommunalbestyrelsen.
Det er vigtigt, at hvert forslag bygger på et konkret og gældende tilbud fra en leverandør eller håndværker/entreprenør. Først når Kommunalbestyrelsen har godkendt forslaget, kan der indgås aftale på baggrund af dette tilbud.
Hvis der opstår noget uforudset, som gør det nødvendigt at ændre i det tilbud, som ligger til grund for et forslag, skal kommunens kontaktperson inddrages. Kontaktpersonen sikrer, at det nye eller alternative tilbud er inden for den ramme, som Kommunalbestyrelsen har godkendt til det konkrete forslag.
Der kan være brug for at bruge mindre beløb til udgifter i forbindelse med aktionsgruppernes arbejde,for eksempel til leje af lokale mv. Det skal altid aftales med kommunens kontaktperson, inden der kan afholdes udgifter.
Udbetalinger skal altid være på baggrund af en faktura, som er sendt til kommunen, og kommunen kan ikke udbetale penge til privatpersoner eller acontobeløb.