
Kalundborg Kommune arbejder for at beskytte grundvandet mod forurening, så vandforsyningen i kommunen kan baseres på uforurenet grundvand.
Indberetning af indvundet vand
Hvert år, skal alle der har en tilladelse til at indvinde grundvand eller overfladevand, indberette til kommunen, hvor store vandmængder der er indvundet i løbet af foregående år.
Der skal endvidere indberettes pejlinger af vandspejlet i boringerne, hvis der er stillet krav om det i vandindvindingstilladelsen, hvilket bl.a. er gældende for alle vandværker.
Indberetningerne skal i år være foretaget senest den 1. marts 2021.
Kalundborg Kommune har sendt et brev til alle der har en vandindvindingstilladelse. Brevet indeholder de koder, der skal anvendes for at komme til indberetningssiden.
Indberetningen skal ske via nedenstående link.
Ejere med flere vandindvindingstilladelser skal anvende CVR-nummeret sammen med adgangskoden ved login. Derefter kan de enkelte indvindingssteder vælges i listen under "Mine anlæg".
Når indtastningen er færdig, er det vigtigt, at der afluttes ved at trykke "godkend".
Klik her for at foretage indberetningen.
Indtastning af pejlinger
På sidste side i indberetningsskemaet (under pkt. 6. afslutning) ligger der, nederst i højre hjørne, et link "pejlinger". Her kommer et skærmbillede med de boringer, som er tilknyttet anlægget/vandværket. Her vælges den boring, der skal indtastes pejlinger for, ved at sætte flueben ud for boringen.
Klik på ”3. Pejlinger” i den blå bjælke over boringerne. Klik på ”Ny Pejling” nederst til højre.
Udfyld felterne: ”pejledato”, ” Ro/drift”, ”Referencepunkt”, ”Metode” og ”Pejling (GVS) målt” (”Pejleekstrem” skal dog ikke udfyldes). Klik på ”Opdater Pejling”. Indtast flere pejlinger ved at klikke på ”Ny Pejling”.
Hvis du skal indtaste pejlinger på en boring mere, klikker du på ”1. Boringer/Indtag” i den blå bjælke. Sæt flueben ud for den næste boring, som du vil indtaste pejlinger for og gentag ovenstående proces.
Hvis der er pejlet med logger, indtastes 1 repræsentativ pejling fra hvert kvartal, med mindre andet er aftalt med kommunen.
Er der problemer med indberetningen, så kontakt venligst
Lene Egekjær Jensen, Plan, Byg og Miljø
e-mail: lnjn@kalundborg.dk / telefon nr.: 59 53 52 24.
Ifølge vandforsyningsloven skal man have tilladelse for at indvinde grundvand eller overfladevand, ligesom det kræver tilladelse at lave en ny boring eller at ombygge et vandværk.
Tilladelse til fortsat brug af brønde og boringer
Hvis kommunen i forbindelse med tilslutning til vandværk, eller i forbindelse med anden sagsbehandling, bliver bekendt med en overflødig brønd eller boring, hvor der ikke er givet tilladelse til fortsat brug, vil vi som hovedregel påbyde den sløjfet. Der er dog mulighed for at søge om at bevare enkelte indvindingsanlæg til andet formål end drikkevandsforsyning. Dette kræver en tilladelse.
Tilladelse gives normalt hvis:
Der kan dokumenteres et reelt behov, hvor vandet benyttes jævnligt. Indvindingsanlægget ikke på nogen måde kan være en trussel mod grundvandet. Det ved tilsyn er konstateret at indvindingsanlæggets konstruktion er i orden og fundet i forsvarlig stand.
Afslag gives normalt hvis:
Der ikke er et jævnligt behov for vandet. Hvis vandet alene skal anvendes til havevanding, bilvask og lignende. Hvis det vurderes at en beskyttet naturtype påvirkes uacceptabelt. Hvis indvindingsanlægget ikke overholder de vejledende afstandskrav for mindre ikke-almene vandforsyningsanlæg, fastsat i DS 441.
Afstandskravene kan ses her.
Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse
Hvad er en indsatsplan?
En Indsatsplan er en handlingsplan, der beskriver de indsatser der er nødvendige for at beskytte vores grundvand, så vi også fremover kan anvende det til drikkevand, blot med en simpel vandbehandling på vandværkerne.
Indsatsplanen skal danne grundlag for at gennemføre rådighedsindskrænkninger overfor brug af nitrat, pesticider og andre relevante stoffer, og beskrive af hvem og hvornår de forskellige indsatser skal gennemføres.
En samlet Indsatsplan for Kalundborg Kommune forventes udarbejdet i løbet af 2021 og 2022.
Planen udarbejdes på baggrund af kortlægning af grundvandets sårbarhed.
Kortlægning
I Kalundborg Kommune kortlægges grundvandets sårbarhed i områderne: Bjergsted, Hvidebæk, Slagelse, Sejerø og Tude å, der alle ligger i Områder med Særlige Drikkevandsinteresser (OSD-områder).
Derudover, er der lavet kortlægning i indvindingsoplande til 27 vandværker der ligger udenfor OSD-områder.
Kortlægningen i Tude å-området har resulteret i 2 Indsatsplaner kaldet Slagelse Nordøst og Ruds-Vedby.
Kortlægningen på Sejerø er endnu ikke startet og kortlægningen i Slagelse er endnu ikke afsluttet.
Konkrete kortlægninger og planer
Herunder er link til kort der vider OSD-områder, samt til de afsluttede kortlægnings- og indsatsplanrapporter.
Bjergstedområdet:
Hvidebækområdet
Områder udenfor OSD
Tude å
Ubenyttede brønde og boringer
En ubenyttet brønd eller boring giver stor risiko for at nedsivende forurenende mikroorganismer og stoffer kan forurene grundvandet.
Jo dybere brønde des større risiko for forurening af grundvandet og en boring i en gammel brønd er en dårlig problemfyldt løsning. En sådan boring er næsten altid forurenet af vand fra brønden, der trænger ned i boringen.
Alle brønde og boringer er ”sår” i jordskorpen, og står de ubenyttet hen, vil de virke som ”lodrette dræn” ned til grundvandet.
Sløjfning af brønde/boringer
Nedlagte brønde og boringer skal sløjfes efter reglerne i § 28 i miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1260 af 28. oktober 2013, hvori der står: Sløjfning af brønde og boringer skal foretages således, at der ikke gennem anlægget kan ske forurening af grundvandet eller udveksling af vand mellem forskellige grundvandsmagasiner.
Sløjfning af brønde og boringer skal anmeldes til kommunen senest 2 uger før arbejdet påbegyndes.
Arbejdet skal altid udføres af en autoriseret brøndborer.
Den, der sløjfer en boring, skal inden 3 måneder efter sløjfningen indberette dette til GEUS på indberetningsskema til sløjfning af boringer.
Ansvar
Det er grundejer der har ansvaret for at sløjfningen udføres korrekt.
Sundhedsrisiko ved brug af ubenyttede brønd
I ubenyttede brønde og boringer sker der ofte en kraftig bakterie- og svampevækst, som kan være sygdomsfremkaldende.
Man skal derfor være opmærksom på, at brug af vand fra en sådan brønd eller boring kan være sundhedsfarlig for såvel mennesker som dyr.