Alle børn skal have mulighed for at komme i et dagtilbud.
Så snart dit barn er født, kan du skrive dit barn op til et dagtilbud i Kalundborg Kommune.
Alle børn skal have mulighed for at komme i et dagtilbud.
Så snart dit barn er født, kan du skrive dit barn op til et dagtilbud i Kalundborg Kommune.
Her finder du Kalundborg Kommunes Børne- og Ungepolitik for bl.a. dagtilbudsområdet.
Her kan du læse Kalundborg Kommunes strategi for Dagtilbud. Strategien beskriver blandt andet hvordan dagtilbuddene arbejder med værdier i Børne- og Ungepolitikken:
Kommunalbestyrelsen fastsætter kommunens rammer og evt. prioriterede indsatser for dagtilbuddene, herunder den økonomiske ramme, politikker, strategier mv.
Her kan du læse Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Kalundborg Kommune, gældende fra 1. august 2023
Område Midt består af 7 institutioner og dagplejen:
Område Nord består af 7 institutioner og dagplejen:
Område Syd består af 9 institutioner og dagplejen:
Specialinstitution:
Landsbyordninger:
Selvejende og private institutioner i Kalundborg:
Private pasningsordninger:
Privat dagpleje
En privat pasningsordning er en privat aftale indgået mellem forældre og en privat børnepasser. Aftalen skal godkendes af kommunalbestyrelsen, men forældrene er arbejdsgiver for den private børnepasser, som bærer det fulde ansvar for drift af ordningen.
Den private pasningsordning skal (ligesom dagtilbud) følge servicelovens bestemmelser om fx underretningspligt, men den private pasningsordning er ikke underlagt forvaltningsloven og offentlighedsloven. Det betyder blandt andet, at den private børnepasser ikke er underlagt krav om tavshedspligt og om aktindsigt.
Den private pasningsordning skal (ligesom dagtilbud) leve op til bestemmelserne i dagtilbudsloven, men der gælder forskellige vilkår for dagtilbud og private pasningsordninger. De forskellige regler for dagtilbud og private pasningsordninger betyder bl.a.:
Hvis ordningen er etableret i et privat hjem og varetages af én person, kan der jf. dagtilbudsloven gives tilladelse til pasning af op til 5 børn. Hvis ordningen varetages af to personer, der begge er godkendt til pasning, kan der gives tilladelse til modtagelse af op til 10 børn.
Kalundborg Kommune fastsætter som udgangspunkt normeringen til 4 børn. Hvis ordningen varetages af to personer, kan der som udgangspunkt modtages op til 8 børn. Børnene indskrives hos hver deres børnepasser.
Hvis den/de private børnepasser(e) har egne børn i alderen fra 24 uger til 3 år og 2 måneder, tæller disse med i normeringen.
Ordningen kan i kortere perioder på 1-3 måneder modtage op til 5 børn. Pasning af 5 børn i længere perioder end dette kræver godkendelse af Fagcenter Børn, Læring og Uddannelse.
Der ydes tilskud til privat pasning [PS1] fra barnet er 24 uger til 3 år og 2 mdr. Hvis det er aktuelt, kan der ydes søskendetilskud til børn i privat pasningsordning. Der yders ikke tilskud til socialpædagogisk friplads, økonomisk friplads eller behandlingsmæssig friplads
Kommunalbestyrelsen har ret til ikke at give tilskud til pasning i en privat pasningsordning, hvis det vurderes, at barnet har behov for et læringsmiljø med særlige faglige kompetencer, der tilbydes i dagtilbud.
Vilkår for ophør aftales mellem forældre og den private børnepasser. Vær opmærksom på opsigelsesvarslet, da tilskud kun kan gives til enten privat pasning eller til plads dagtilbud.
Ved uventet pludseligt ophør af pasningsordningen har kommunalbestyrelsen pligt til indenfor rimelig tid at anvise plads i et alderssvarende tilbud.
Kalundborg kommunen fører sikkerheds-, hygiejne- og pædagogisk tilsyn med ordningen. Dette sker med samme kadence og tilgang som for tilsvarende tilsyn i dagplejen.
Hvis tilsynet konstaterer, at den private pasningsordning ikke praktiserer i overensstemmelse med kriterierne for godkendelse, kan Kommunalbestyrelsen vælge at tilbagekalde en pasningsaftale eller tilladelsen til at drive en privat pasningsordning.
Her finder du en oversigt over private pasningsordninger i Kalundborg Kommune.
Pladsanvisningen tildeler pladser i kommunens dagpleje, vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner til børn i alderen 0-6 år.
Pladsanvisningen behandler desuden ansøgninger om tilskud samt tilskud til private pasningsordninger og pasning af eget barn.
Folketinget vedtog den 4. juni 2010 en ændring af dagtilbudsloven vedr. fleksibel frokostordning i daginstitutioner.
Formålet med loven er at sikre, at alle børn får et sundt frokostmåltid, mens de er i daginstitution.
Lovændringen åbner op for flere forskellige løsninger vedr. frokostmåltid i daginstitutioner.
Katalog over sundt frokostmåltid i dagtilbud 0 til 6 år, Kalundborg Kommune, marts 2024.
Spørgsmål om frokost- eller madordninger kan rettes til: Fagcenter Børn, Læring og Uddannelse
Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for, at der gennemføres en sprogvurdering af børn i alderen omkring 3 år, der er optaget i et dagtilbud, hvis der er sproglige, adfærdsmæssige eller andre forhold, der giver formodning om, at barnet kan have behov for sprogstimulering (jf. Dagtilbudslovens §11+12).
Uddrag af dagtilbudsloven - sprogvurdering og sprogstimulering
Sprogskolen for Småbørn er Kalundborg Kommunes kommunale tilbud til børn i dagtilbud med særlige sproglige vanskeligheder.
Her finder du yderligere informationer om Sprogskolen for Småbørn.
I Kalundborg Kommune er der uddannet et korps af procespædagogiske vejledere.
Procespædagogiske vejledere indgår i dagtilbuddene i kortere eller længere perioder.
En procespædagogisk vejleder kan med nye øjne se på den pædagogiske praksis omkring børnene og fungerer i høj grad som samarbejds- og refleksionspartner for det faste personale og ledelsen i dagtilbuddet.
Den procespædagogiske vejleders opgave er at understøtte og styrke almenområdet med udgangspunkt i børnegrupper, læringsmiljøet, pædagogiske redskaber mv.
Et ressourcedagtilbud er et alment dagtilbud, hvor der er oprettet et antal pladser til børn, der vurderes midlertidigt at være i en særlig udsat position.
Tildeling af en ressourceplads sker ved visitation på baggrund af en individuel vurdering af, om barnet vil have gavn af i en periode at opleve et særligt individuelt tilrettelagt læringsmiljø i børnefællesskabet i et alment dagtilbud.
I Kalundborg Kommune er der i alt 21 ressourcepladser fordelt på seks ressourcedagtilbud, som er tildelt ekstra personaleressourcer til hele børnegruppen.
Du kan læse mere om ressourcepladser her (dokument følger)
Ressourcepædagogerne er en integreret del af det enkelte dagtilbuds hverdag og skal sammen med det øvrige personale, tage sig af alle børn i ressourcedagtilbuddet.
Indsatsen tilrettelægges i samarbejde mellem ressourcepædagogen, forældre samt ressourcedagtilbuddets øvrige personale.
Ressourcepædagogens rolle er, at se med nye øjne på den pædagogiske praksis omkring barnet og børnenes samspil og fungere som en samarbejds- og refleksionspartner i samarbejde med det øvrige personale.
Ifølge Dagtilbudsloven er det Kommunalbestyrelsen, der har tilsynsforpligtelsen med dagtilbud. Opgaven med at udføre det pædagogiske tilsyn er delegeret til Fagcenter Børn, Læring og Uddannelse.
Kommunalbestyrelsen har godkendt rammen for tilsynet med hele dagtilbudsområdet.
Tilsynet har til formål at understøtte udvikling og fastholdelse af en høj kvalitet i kommunens dagtilbud samt at kontrollere, at det pædagogiske arbejde, sikkerheden og hygiejnen udføres på en måde, som understøtter børnenes trivsel, sundhed, udvikling, læring og dannelse i overensstemmelse med gældende lovgivning, kommunens strategier, politikker og indsatser på området
Læs tilsynsrapporter:
Læs rapporter fra sikkerheds- og hygiejnetilsyn:
Retningslinjer er vedtaget politisk den 3 maj 2023
Du kan læse retningslinjer for hygiejne og sikkerhed i dagtilbud og private pasningsordninger her.
Retningslinjerne er gældende for alle dagtilbud i Kalundborg Kommune dvs. den kommunale og private dagpleje, private daginstitutioner og pasningsordninger samt kommunale og selvejende vuggestuer og børnehaver.
Etablering og drift af en privat pasningsordning kræver tilladelse fra kommunalbestyrelsen, hvis ordningen modtager mere end to børn og er baseret på hel eller delvis forældrebetaling (Dagtilbudsloven §78).
Hovedsproget i pasningsordningen skal (med enkelte undtagelser) være dansk, og det skal kunne dokumenteres, at den private passer har tilstrækkelige danskkundskaber til at udvikle barnets dansksproglige kompetencer. (Dagtilbudsloven § 81b)
Ved ønske om at oprettelse af en privat pasningsordning udfyldes [Ansøgningsskema om godkendelse og drift af privat pasningsordning)
Ansøgningsskemaet sendes til Børn, Læring og Uddannelse i Kalundborg Kommune, der efter modtagelsen kontaker ansøger vedrørende besøg i det hjem, hvor pasningen skal foregå. Hjemmet vil blive gennemgået med udgangspunkt i det udfyldte ansøgningsskema.
Efter besøget gives besked om, hvorvidt godkendelsesproceduren kan fortsætte, eller alternativet en begrundelse for, hvorfor en tilladelse ikke vil blive givet.
Godkendelsesproceduren kan forventes at tage fra 1 til 2 måneder. Som en del af godkendelsesproceduren vil der skulle indhentes straffe- og børneattest på ansøger samt på ansøgers ægtefælle/samlever og hjemmeboende børn over 15 år.
Hvis pasningsordningen bliver godkendt, skal den private børnepasser fremvise et eksempel på den pasningsaftale, der ligger til grund for skriftlige aftaler med forældre til børn i ordningen.
Der gives ikke tilskud til pasning af egne børn i den private pasningsordning.
Ansøgningsskema til godkendelse af at etablere og drive et privat dagtilbud i Kalundborg Kommune fås ved henvendelse til Pladsanvisningen.
Her kan du læse om Kalundborg kommunes kriterier for godkendelse af private institutioner, gældende fra 1. oktober 2020.