Uddannelsens opbygning
Uddannelsen er opbygget på den måde, at der veksles mellem praktik og teori. Størstedelen af elevtiden er et praktikforløb i 3 af kommunens afdelinger. I praktikforløbet får du dine egne opgaver. Du anses stort set som en almindelig ansat, dog med visse forbehold.
Udover praktikforløbet er der 3 teoriforløb også kaldet skoleophold. Hvert skoleophold har en varighed på 4 uger. Derudover er der 4 til 5 valgfag af en uges varighed, oftest vil valfaget ligge i forlængelse af skoleopholdet, men det kan variere.
På disse skoleophold får du teoretisk viden, som du kan bruge på din arbejdsplads. Til slut skal det gerne ende ud i, at du får en god sammenhæng mellem teori og praktik, som udruster dig til et job.
Teoriforløbende afsluttes med en fagprøve, som der er afsat en skriveuge til, samt en mundtlig eksamen i dit fagprøve projekt, med en varighed på 30 min.
Uddannelsesaftale
Når du starter som elev i Kalundborg Kommune, får du tilsendt en uddannelsesaftale på din E-boks. Uddannelsesaftalen er en kontrakt på, at du og Kalundborg Kommune har indgået en aftale om, at du ansættes som elev i et 2-årigt elevforløb. Derudover er uddannelsesaftalen også en skoletilmelding til den erhvervsskole, som du skal gå på i dine skoleophold.
Praktikplan
Der vil fra starten af din elevtid blive lavet en specifik praktikplan til dig. Praktikplanen er et værktøj,som giver et overblik over de afdelinger og skoleforløb du skal igennem i din elevtid, og ved hvilket praktiksted du får færdighederne. Praktikplanen beskriver også indlæringsmålene for de enkelte funktioner.
Du kan læse mere om uddannelsen og praktikplanen på følgende links:
Lovgrundlag
Relevant lovstof
Vejledere
Uddannelsesansvarlige
Den uddannelsesansvarlige er den overordnet ansvarlige for alle kontorelever i Kalundborg Kommune.
Derudover fungerer den oplæringsansvarlige som konsulent i forhold til de oplæringsansvarlige og har til opgave, sammen med de oplæringsansvarlige at vejlede og orientere eleverne, samt sørge for de generelle opgaver vedrørende eleverne. Disse opgaver består eksempelvis af elevernes placering i afdelingerne, og kontakten til ZBC Slagelse.
Den uddannelses ansvarlige afholder elevmøde ca. engang om måneden, med alle eleverne. Ved elevmøderne kan eleverne spare med hinanden og den uddannelsens ansvarlige, samt få vigtige informationer.
Et fast punkt på dagsordnen er "Bordet rundt", hvor eleverne hver især fortæller, hvilken afdeling de sidder i, hvilke opgaver de har og hvordan det går.
Den uddannelsesansvarlige har til ansvar og opgave at:
-
Rekruttere og ansætte elever
-
Vurdere eleven indenfor de 3 måneders prøvetid
-
Rådgive og vejlede omkring fagprøve
-
Være kontaktperson til praktiksteder og handelsskolen
-
Afholde 2-3 netværksmøder årligt med de oplæringsansvarlige
-
Afholde 2-3 netværksmøder årligt med kontoreleverne
-
Handle i de situationer, hvor der er behov for det
Oplæringsansvarlige
Du vil blive tilknyttet en oplæringsansvarlig, i hver af de 3. afdelinger du skal i. Den oplæringsansvarlige har ansvaret for din oplæring af forskellige opgaver og i forskellige systemer, i den givende afdeling. Endvidere er den oplæringsansvarlige din sparringspartner, som du altid kan stille spørgsmål om stort og småt.
For at Kalundborg kommune kan indfri formålet/kompetencemålene, er der i hvert praktiksted udpeget en eller flere oplæringsansvarlige, som i det daglige har til ansvar og opgave at:
-
Oplære eleven i de faglige mål, der er tilknyttet til praktikstedet
-
Eleven tilegner sig viden om, hvordan man begår sig på den arbejdsplads i forhold til borgere, brugere, kollegaer og ikke mindst de specielle forhold, der følger med at være en offentlig styret organisation.
-
Give eleven en grundlæggende viden om, hvordan man i sin adfærd behandler alle pænt, tavshedspligt, offentlighedslov, m.v.
-
Udarbejde praktikplan og introduktionsplan for eleven
-
Introducere eleven til praktiksted
-
Afholde evalueringssamtale
De oplæringsansvarlige har altså 2 hovedopgaver.
-
de skal sikre elevens faglige kompetenceudvikling
-
de skal rådgive og vejlede eleven omkring den personlige adfærd
Prøvetid
Funktionærloven giver mulighed for, at aftale en prøvetid på højst tre måneder. I Kalundborg Kommune betragtes de første tre måneder som gensidig prøvetid. I prøvetiden kan arbejdsgiver, såvel som elev, opsige uddannelsesaftalen uden varsel. Efter prøvetiden kan aftalen normalt ikke opsiges.
Om skolen
Zealand Business College (ZBC), Slagelse
Bredahlsgade 1B, 4200 Slagelse
Telefon +45 55788888
Mail: zbc@zbc.dk
ZBC har adresser i 8 byer - i Slagelse, Holbæk, Roskilde, Køge, Ringsted, Næstved, Haslev og Vordingborg.
Du vil som kontorelev hos Kalundborg Kommune blive tilknyttet ZBC i Slagelse, hvor du vil tage dine teoriforløb.
Her kan du læse mere om ZBC
Teoriforløb
I løbet af din 2-årige elevtid, skal du tilegne dig teoretisk viden inden for området offentlig administration.
Du skal på tre skoleophold, hvert fordelt på 4 uger – 12 uger i alt. Derudover er der tilkoblet 4 - 5 valgfag.
Undervisningen foregår på ZBC i Slagelse og omhandler bl.a. følgende fag:
- Lovgivning og myndighedsudøvelse
- Politisk styring og økonomi
- Innovation, kvalitet og samarbejde
- Kommunikation og formidling
- EU og Internationalisering
Valgfag: (valgfagene kan variere)
- Udvidet skriftlig kommunikation
- Mundtlig kommunikation og konflikthåndtering
- Præsentationsteknik og personlig fremtræden
- Fagprøve
Elevens mødetider er mandag-fredag, kl. 09.00-15.00. Derudover må eleven påregne at skulle have hjemmearbejde. Ethvert fravær på teoriforløbet skal meddeles til både skolen og din uddannelsesansvarlige.
Teoriforløbene er med fuld løn. Der er ingen udgifter til materialer. Eleven skal selv medbringe pc, evt. papirer og skriveredskaber.
Der tages forbehold for eventuelle ændringer. Ovenstående information vil også fremgå af mødeindkaldelsen fra skolen ca. 4 uger inden skoleopholdets start.
Fagprøven
Til fagprøven skal du udarbejde et projekt, hvor teoretiske og praktiske forhold fra hele uddannelsen inddrages. Målet med fagprøven er en samlet evaluering af, hvilke kvalifikationer du har opnået fagligt, personligt og generelt. Du afslutter din fagprøve med en mundtlig eksamen, hvor du præsenterer dit projekt.
Det er en god ide at du allerede fra din uddannelses start, tænker på fagprøve. Hver gang der er noget du undre dig over, så skriv det ned og spørg ind til det, det kan være et muligt emne til din fagprøve.
På dit 3 og sidste skoleforløb skal du udarbejde dit bilag 1 også kaldet din fagprøvekontrakt.
Dit bilag 1 indeholder indledning, problemformulering og metodebeskrivelse og er hele grundlaget for din opgave. Dit bilag 1 skal side som første bilag i din fagprøve og skal være godkendt og underskrevet af din vejleder på skolen og din uddannelsesansvarlige.
Din fagprøve skal forsvares med en mundtlig eksamen af ca. 30 minutters varighed. Du skal som minimum have karakteren 02 på 7-trins skalaen, for at bestå din eksamen.
Du får 7 fridage inkl. eksamensdag fra din afdeling, som du skal bruge på din fagprøve således:
- Udformning og udarbejdelse af fagprøve (din skriveuge, ligger mandag-fredag)
- Eksamensforberedelse (dagen før din eksamen)
- Eksamensdagen
Du vil få yderligere oplysninger, og en mere omfattende gennemgang af fagprøven, på dine skoleforløb.
Du kan læse mere om fagprøven på følgende links
Uddannelsesbevis
Det overordnede hovedforløb, herunder alle dine skoleforløb og valgfag, afsluttes med en mundtlig eksamen i dit fagprøveprojekt. Du modtager et skolebevis efter endt uddannelse. Beviset oplyser, hvilke faglige områder du har gennemført, og hvilke karakterer du har opnået.
Efter hvert skoleophold får du en vejledende karakter i de fire specialefag. Disse karakterer medtages ikke på det endelige skolebevis.
Transport
Du skal selv sørge for transport til skolen. Du kan enten vælge at køre selv, eller du kan tage tog eller bus.
Skolen ligger kun 10 minutters gang fra stationen. Hvis du er i bil, har ZBC i Slagelse gode parkeringsforhold lige foran skolen.
Ved hvert endt skoleforløb vil du få befordring, svarende til billigste offentlige transportmiddel, hvis du bor mere end 20 km fra skolen.
For yderlig information kan du altid kontakte den oplæringsansvarlige eller uddannelsesansvarlige.
Studietur
Som en del af undervisningen på 2 skoleophold, er der indlagt en studietur til Bruxelles.
På studieturen besøges række af EU's instanser, herunder:
- Den danske kirke
- Den danske ambassade
- Parlamentarium
- EU Parlamentet
- EU Kommissionen
- Rådet for den europæiske union
- Det kan variere hvilke instanser der besøges
Efter studieturen skrives en stor opgave omkring det du oplevede i Bruxelles.
Arbejdstider
På rådhuset er arbejdstiderne:
Mandag | 08.00 – 15.30 |
---|---|
Tirsdag | 08.00 – 15.30 |
Onsdag | 08.00 – 15.30 |
Torsdag | 08.00 – 17.30 |
Fredag | 08.00 – 13.30 |
Hvis du bliver elev i borgerservice eller Jobcenteret kan arbejdstiderne variere fra ovenstående.
Arbejdstiden som elev er 37 timer om ugen. Kalundborg Kommune vil dog gerne være en fleksibel og effektiv arbejdsplads. Hvor der er mulighed for fleksible arbejdstider. Det vil sige, at du kan tilrettelægge din arbejdstid under hensyn til dine personlige forhold. Afdelingen skal dog kunne fungere tilfredsstillende i forhold til telefontider, åbningstider og opgaver. Dine fleksible arbejdstider skal planlægges isamarbejde med din afdeling og din leder.
Lukkedage
Faste lukkedage (gælder også Borgerservice):
- Alle årets helligdage
- Påskelørdag, Påskedag og 2. Påskedag
- Fredagen efter Kristi himmelfartsdag
- maj
- Grundlovsdag
- 24. december
- Mellem jul og nytår
- 31. december
Ekstraordinære lukkedage
Administrationen i Kalundborg Kommune er lukket for borgerhenvendelser Grundlovsdag 5. juni.Det gælder også for Jobcenter Kalundborg samt Borgerservice på Høng Bibliotek.
Ferie
Som kontorelev i Kalundborg Kommune har du fra uddannelsens start, den 1. september, og indtil slutningen af ferieåret, den 30. april, ikke betalt ferie. Du har dog mulighed for at afholde i alt 185 ferietimer uden løn. Når det nye ferie år starter 1. maj, har du ret til at afholde 6 ugers ferie med løn.
Hvis du har et feriekort fra tidligere ansættelse, kan du, fra uddannelsens start og indtil slutningen afferieåret, den 30. april, bruge dette. Fra det nye ferie år, 1. maj, får du, som før nævnt 6 ugers betalt ferie.Herefter følger du de almindelige ferieregler.
Har du ikke optjent ferie fra tidligere arbejdslads og kommunen holder lukket, gælder følgende:
Kapitel 12. Særlige bestemmelser for elever m.fl.
§ 42. Elever med uddannelsesaftale efter lov om erhvervsuddannelser
Stk. 1.
Elever med uddannelsesaftale efter lov om erhvervsuddannelser har ret til 6 ugers betalt ferie i det indeværende ferieår, hvis ansættelsesforholdet er påbegyndt inden den 1. juli.
Stk. 2.
Er ansættelsesforholdet påbegyndt 1. juli eller senere, har eleven ret til højest 1 uges betalt ferie i det indeværende ferieår ved lukning af arbejdspladsen mellem den 1. oktober og 30. april på grund af ferie.
Stk. 3.
I det første og andet ferieår efter ansættelsesforholdet er påbegyndt, har eleven ret til 6 ugers betalt ferie. I det omfang eleven ikke selv har optjent ret til løn under ferie eller feriegodtgørelse betaler arbejdsgiveren.
Bemærkning:
Eventuel udbetalt kontant godtgørelse i henhold til § 19 modregnes ligele-des i arbejdsgiverens betaling af løn under ferie.
Stk. 4.
Bestemmelserne i stk. 1-3 finder tilsvarende anvendelse for laborantelever/- praktikanter, og økonomaelever.
Du kan læse mere om om ferie for ansatte i kommuner på følgende link:
Ferieaftale mellem KL og KTO
Sygdom - Praktiksted
Sygemelding skal altid ske telefonisk ved arbejdstids begyndelse.
Den regel skal følges uanset om praktikstedet har andre regler(eksempelvis at sygemelding kan ske pr. mail eller sms).
Du skal derfor ringe til din oplæringsansvarlige for at sygemelde dig.
Den oplæringsansvarlige sender derefter besked til den uddannelsesansvarlige om, at du er sygemeldt.
Skoleophold:
Bliver du syg under ét af skoleopholdene, skal du sygemelde sig både til skolen og til den uddannelsesansvarlige.
Du skal også raskmelde dig til den uddannelsesansvarlige, når du starter på skolen igen efter sygdom.
Den uddannelsesansvarlige sørger for at give dit praktiksted besked om både syge- og raskmeldingen med henblik på indberetning af dit fravær.
Personalepolitik
Med udgangspunkt i Kalundborg Kommunes vision og værdier er der udarbejdet en personalestrategi samt en række personalepolitikker.
Vores vision er, at vi skal levere service og sagsbehandling af god faglig kvalitet samt at være en moderne, attraktiv og rummelig arbejdsplads.
Kalundborg Kommune arbejder derfor aktivt på at skabe og udvikle attraktive job, der er karakteriseret ved kommunens 5 overordnede personalepolitiske værdier:
- Trivsel
- Medansvar
- Dialog
- Respekt
- Stolthed
- Kommunen som arbejdsplads