Hvert fjerde år skal Kommunalbestyrelsen offentliggøre en strategi for kommunens udvikling
Udviklingsstrategi i høring
’Kalundborg kommunes udviklingsstrategi frem mod 2035 - Fremgang får flere med i fællesskabet’ er Kommunalbestyrelsens bud på, hvordan vi sammen kan udvikle Kalundborg kommune i en bæredygtig retning. Udviklingsstrategien er i offentlig høring fra den 6. februar til den 5. april 2023.
Læs mere om borgermøde, høringsfrister og indsendelse af høringssvar her.
Når høringsperioden slutter, bliver der udarbejdet en hvidbog til udviklingsstrategien, som består dels af behandlingen af høringssvarene, dels kopi af alle indsendte høringssvar. Det er planen at sende hvidbogen og udviklingsstrategien til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen inden årsskiftet 2023/2024.
Om udviklingsstrategien
Den gældende strategi for kommunens udvikling ’Kalundborg Kommunes udviklingsstrategi frem mod 2030 – mangfoldige ressourcer og samarbejde i fællesskaber’ blev vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 20. januar 2020. I hovedtræk er temaerne de samme i det nye forslag til udviklingsstrategi, dog er der tilføjet et nyt, nemlig ’Natur og Ressourcer’.
Udviklingsstrategien, der sendes i høring, består af et tværgående tema om bæredygtig udvikling i byen og på landet, som tager afsæt i de geografiske og stedbundne potentialer. De følgende temasider knytter an ved at uddybe og beskrive udviklingsmuligheder, det handler om bosætning, erhverv, uddannelse, velfærd, natur og infrastruktur. Alle temaer forholder sig til Kommunalbestyrelsens overordnede vision om, at Kalundborg kommune er et godt sted at bo og leve, uddanne sig, arbejde og drive virksomhed.
Mål for en bæredygtig udvikling
Kommunalbestyrelsens mål fremgår af de enkelte temaer i udviklingsstrategien. Mange mål kan kun blive indfriet, når flere parter går sammen om at udvikle og finde løsninger i fællesskab. Samarbejde er en forudsætning for, at vi udvikler os og skaber holdbare og gode resultater for alle parter, og her er PARTNERSKABER et vigtigt nøgleord.
Kommunalbestyrelsen vil i tråd med FN’s 17 Verdensmål arbejde for en bæredygtig udvikling, hvor vi sikrer at den sociale, økonomiske og miljømæssige udvikling imødekommer vores nutidige behov uden at begrænse fremtidige generationers muligheder for at sikre deres behov.
Læs mere om FN’s 17 Verdensmål her
Koblingen mellem den nære og lokale indsats for at opnå en bæredygtig udvikling og så de globale verdensmål skal ses i lyset af, at der er brug for alle kræfter i forening, og at mange forandringer skal drives nedefra.
Løbende dialog om kommunens udvikling
Kommunalbestyrelsen er i løbende dialog med mange forskellige interessenter om kommunens udvikling. Udviklingsstrategiens indhold er inspireret af forslag og ideer, indkommet i første del af valgperioden, fra lokale borgere, virksomheder, foreninger mv. i forskellige sammenhænge.
Den 12. oktober 2022 afholdt Kommunalbestyrelsen et borgermøde om kommunens udvikling med temadrøftelser og mulighed for at komme med input til udviklingsstrategien. Ligeledes er udviklingsstrategiens overordnede mål afstemt i forhold til de mål og pejlemærker, som Kommunalbestyrelsen vedtog i august 2022, som ramme for det politiske arbejde i den resterende del af valgperioden.
Planlovens bestemmelser
Kommunalbestyrelsen skal i henhold til planloven offentliggøre en strategi for kommunens udvikling inden udgangen af 1. halvdel af valgperioden. Kommunalbestyrelsen fastsætter en frist på mindst otte uger for fremsættelse af ideer, forslag m.v. og kommentarer til den offentliggjorte strategi.
Kommunen kan vælge at afholde offentlige møder i høringsperioden. Udviklingsstrategien sætter retningen for den kommende kommuneplan ved at angive de strategiske indsatsområder, som Kommunalbestyrelsen vil arbejde med i den kommende kommuneplanperiode. Kommunalbestyrelsens beslutning om revisionsomfanget af den kommende kommuneplan offentliggøres med udviklingsstrategien.
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til de fremkomne bemærkninger til udviklingsstrategien og kan i forbindelse hermed vedtage ændringer af den offentliggjorte strategi. Ifølge Planlovens 23 a, stk. 7 skal Kommunalbestyrelsen foretage offentlig bekendtgørelse af, om der er vedtaget ændringer af strategien. Offentlig bekendtgørelse kan ske udelukkende digitalt.