Området er med sine ca. 317 ha. Sjællands største hede. Det blev fredet i 1945 og er desuden beskyttet som internationalt naturbeskyttelsesområde betegnet Natura 2000.
Natura 2000 er et økologisk netværk af beskyttede naturområder igennem hele EU. Netværket består af områder udpeget som habitat- og fuglebeskyttelsesområder.
Natura 2000 området som Eskebjerg Vesterlyng er en del af, er udpeget både som habitat- og fuglebeskyttelsesområde. Handleplanen finder du på Natura 2000-handleplan for område nr. 154, Sejerø Bugt og Saltbæk Vig, Diesebjerg og Bollinge Bakke.
Stenalderhavet stod langt oppe på de arealer, der i dag udgør Eskebjerg Vesterlyng. Området består hovedsageligt af gammel, hævet havbund overlejret med klitter af flyvesand. Stranden er lavvandet og de bagved liggende klitter og kystheden strækker sig indtil 1 km ind i landet.
Det er her inde i landet man finder enebærkrattet, samt fugtige lavninger i landskabet. På Eskebjerg Vesterlyngs sydlige del findes to vandreklitter, hvoraf den ene stadig er i bevægelse. Det vurderes at klitten årligt vandrer ca. 1 meter østover. Den anden klit er effektivt stoppet med en lille sandflugtsplantage. Vandreklitter er en sjældenhed i den østlige del af Danmark.
Områdets rummer mange usædvanlige eller direkte sjældne og rødlistede arter, både blandt flora og fauna.
Rundbladet soldug er et godt eksempel. Det er en kødædende plante der trives bedst på næringsfattig, sur og lysåben bund. Den blomstrer typisk fra slutningen af juni til starten af august.
Den lille fine plante Nikkende kobjælde er tilpasset tørre og sandede steder og blomstrer om foråret i april og maj måned. Ved afblomstring retter blomsterstilken sig ud og ligner en lille fjerbusk.
Sommerfuglen spættet bredpande er med et vingefang på 20-24 mm. den mindste bredpandeart i Danmark. Den kendes på de talrige hvide og markante pletter på vingeoversiden. Den kan findes fra sidst i april til først i juni. Spættet bredpande holder til på frodige blomsterrige og gerne lidt fugtige steder. Fransk bredpande ligner til forveksling og lever også på Eskebjerg Vesterlyng. Begge arter flyver i maj-juni, men Fransk bredpande har også en 2. generation der ses i juli-august.
Fuglearter der kan ses i området er f.eks. Rødrygget tornskade, Hedelærke, Sanglærke og Vibe. Arterne er alle rødlistede og fredede. Udover de fire arter er der registreret 74 andre, rødlistede fuglearter på Eskebjerg Vesterlyng.
Den gule engmyre lever det meste af sit liv underjordisk. På området kan den kendes ved arealer dækket med myrens tuer -ofte spraglet beklædt med blomster. I nogle af tuerne finder man ikke gul engmyre, men den sorte myre. Dette skyldes at engmyren er ret svag og derfor ofte taber kampen imod andre, mere dominerende myrearter, som derefter indtager boet.
Der er forbud mod at plukke og indsamle dyr og planter på Eskebjerg Vesterlyng!
På Danmarks Naturfrednings hjemmeside, kan du læse mere om hvilke arter du kan finde i området, og på Arter.dk kan du bidrage med dine egne fund.
Eskebjerg Vesterlyng | Fredninger
(Nikkende kobjælde, spættet bredpande og tyndakset gøgeurt))
Området rummer udover en sjælden natur også 17 fredede fortidsminder.
Fortidsminderne giver os et kig tilbage til sten- og bronzealder, hvor Langdyssen, Kohøjen og de mange rundhøje blev bygget af datidens folk på egnen.
På slots- og kulturstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de enkelte fortidsminder i området. Søg på Kort (kulturarv.dk)
Mareskoven er en gammel stævningsskov af hassel og elm. At stævne indebærer, at man skærer træet ned og derved får det til at sætte en mængde nye skud, der kan høstes som slanke og lige kæppe. Inde i skoven og nord for skoven er jorden sumpet og våd. Her findes vandhuller, der blandt andet fungerer som udklækningssted for frøer.
Eskebjerg Vesterlyng rummer en af Vestsjællands fineste badestrande, og er et af de få steder man kan bade ved siden af køer. Den strækker sig 5 km fra Alleshave i vest til det statsejede, afspærrede skydeterræn Stold i nord. Stranden er lavvandet og derfor særdeles velegnet for børnefamilier. Ved indkørslerne til Eskebjerg Vesterlyng er opsat oversigtsskilte, som leder de besøgende til parkeringerne på området. På parkeringerne er der de fleste steder også opsat informationsskilte, skraldespande og toiletter.
På området finder du to afmærkede stier, begge udgår fra parkeringen P₆. Vandreklit-turen er markeret med brune pile og går igennem den sydlige del, hvor vi bl.a. finder Eskebjerg Vesterlyngs vandreklit. Man kommer også igennem det store lysåbne hedeareal, som i 1986 brændte ned, og siden har efterladt området med udbredt dække af hedelyng, der blomstrer smukt i sensommeren.
Fortidsminde-turen er markeret med grønne pile. På denne tur kommer man blandt andet forbi langdyssen, en del af områdets rundhøje og Mareskoven.
Eskebjerg Vesterlyngs natur er særlig fordi området er stort, næringsfattigt og har været afgræsset i århundreder. Kvæget holder græsset åbent så der kan komme sol til lave planter som Hedelyng, Liden ulvefod, Tormentil, Blåmunke, Djævelsbid, Hunde-viol, Dansk astragel og mange, mange flere. Kvægets græsning sikrer også en lang række interessante insekter og sære svampe. Både Spættet bredpande, Foranderlig blåfugl, Mønje-vokshat, Papegøje-vokshat og Møg-mørkhat er afhængige af græsningen.
Som supplement til afgræsningen og på grund af kraftig og tæt opvækst med løvtræer og ene, bliver Eskebjerg Vesterlyng også plejet maskinelt. Plejeplanen for området er udarbejdet af Kalundborg kommune. Kontrolleret afbrænding af områder på Eskebjerg Vesterlyng er en anden brugbar form for naturpleje, som måske kan benyttes i fremtiden.
Eskebjerg Vesterlyng er privat område med offentlig adgang, ejet af Vesterlyng Ejerlaug I/S.