Vandløb har mange forskellige udformninger og forløb, og de fleste har nok en ide om, hvordan et vandløb ser ud, men forvaltningsmæssigt ser det lidt anderledes ud.
De grundlæggende regler og retningslinjer for forvaltning af vandløb sker i henhold til vandløbsloven (LBK nr. 1217 af 25/11/2019). Det er egentlig et lidt misvisende navn, da vandløbsloven dækker vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Formålet med vandløbsloven er, at sikre vandløb kan benyttes til afledning af vand, navnlig overfladevand, spildevand og drænvand, men at det sker under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten, som fastsættes i henhold til anden lovgivning.
På denne side kan du læse mere om kommunens opgaver på vandløbsområdet.
På kommunens kortsider kan du i menuerne til venstre finde en oversigt over alle offentlige vandløb, der er beskyttede efter naturbeskyttelseslovens § 3.
Vandstand i vandløbene
Kalundborg Kommune har målere i flere vandløb, som måler vandstanden i vandløbene. Disse målere er fordelt på vandløb over hele kommunen og der kommer flere og flere.
Vandstandsmålerne måler vandløbenes vandstand hvert 10. min, og dataene sendes til to forskellige hjemmesider, hvor du kan følge med.
Link til 'Vandportalen' hvor du finder målinger af vand og klima.
Link til WatsonC
Der kan være store udsving
Der kan være store udsving i vandstanden. De afhænger af flere forhold, men især mængden af nedbør spiller en stor rolle og havniveauet. Når det regner, stiger vandstanden, og når det holder op igen, falder vandstanden i løbet af et par dage. Ved meget regn kan der opstå oversvømmelser trods kommunens vedligeholdelse af vandløbet.
Unaturlig forhøjet vandstand
Oplever du unaturlige årsager til forhøjet vandstand, f.eks. at vandstanden ikke falder igen, efter det er holdt op med at regne, så kontakt en af kommunens vandløbsmedarbejdere på vandlob@kalundborg.dk