Julie arbejder som afdelingsleder på plejecenteret Nyvangsparken. Hun startede som hjælpemiddelterapeut på rådhuset, hvor hun senere blev tillidskvinde for alle fysioterapeuter i Kalundborg Kommune, dette beskriver Julie som hendes første skridt ind i ledelsesvejen.
Det er vigtigt for Julie at kende hendes medarbejder.
”For at forstå den opgave, som de medarbejdere, jeg er leder for, har, så skal jeg også forstå det de står i, den kompleksitet deres opgave har, måden de samarbejder med hinanden og hvordan samarbejdet er med de pårørende. Det betyder, at jeg skal kende beboerne og beboernes netværk, så skal jeg også vide lidt om hvilke ansatte jeg har, hvad har de med i bagagen både af faglighed og personlige udfordringer/problematikker for arbejdsliv og privatliv, det skal balanceres. Så det er rigtig vigtigt, at jeg kender mine medarbejdere rigtig godt, og kan mærke på dem hvornår at det er en god dag og hvornår det er en mindre god dag og vide hvornår jeg kan presse dem lidt og hvornår jeg ikke kan”.
Som afdelingsleder, har vi en stor bane at spille på.
”Jeg oplever, at det ledelsesrum jeg har, og rigtig mange andre niveau 3 ledere har, er enormt stort og enormt frit. Der er frihed under ansvar og jeg tror også det er dét, der tiltrækker rigtig mange af os afdelingsledere, det er at, vi har rigtig meget spillerum - vi har en stor boldbane at spille på. Det har vi, fordi vi kender vores opgaver, vi kender vores chef og vi ved hvad der forventes af os. Det har stor betydning for mig, at jeg har et stort frirum som afdelingsleder”.
Værdierne skal være på plads.
For at lykkes godt som niveau 3 leder, skal man for det første kende sig selv rigtig godt, vide hvor man er stærk, hvor man er svag, vide hvor man kan hente hjælp og vide hvor man kan udvikle sig. De vigtigste kompetencer for mig, det er at, jeg tager humor med på mit arbejde, jeg tager empati med på mit arbejde og så er jeg hudløs ærlig, så ved folk også hvor de har mig – det tror jeg er noget af det allervigtigste, tillid og gennemsigtighed.
Alle kan blive leder, hvis man er villig til at ville lære hele karrieren.
”Som medarbejder er der en lang række udviklingsmuligheder i forhold til – dels hvis man vil blive dygtigere til sit eget fag, men der er også en karrierevej, der hedder at gå ledelsesvejen. Man kan sagtens blive afdelingsleder i Kalundborg Kommune, som social og sundhedsassistent, det handler simpelthen og udelukkende om den indstilling man har, og viljen til at ville lære.
Som leder skal man være indstillet på at skulle lære hele livet – den dag at jeg står op og tænker jeg ved alt og jeg kan det hele, så er jeg en rigtig dårlig leder, så det håber jeg aldrig sker”