Du kan her på siden læse om, hvad du skal være opmærksom på, hvis du får drikkevand fra, eller ejer, en privat brønd eller boring.
Krav om vandanalyser
Det er, i slutningen af 2017, kommet nye regler for kontrol med drikkevandets kvalitet, for ejere af ejendomme med en egen brønd eller boring.
Kontrollen af vandkvaliteten afhænger af, hvor meget vand der indvindes, om vandet anvendes af én eller flere husstande, og om vandet anvendes i forbindelse med en kommercielt eller offentligt aktivitet1).
- Hvis vandet anvendes i 2-9 husstande og ikke bruges i forbindelse med kommerciel eller offentlig aktivitet, skal vandet analyseres for de stoffer der indgår i en Forenklet Kontrol, mindst én gang hvert 5. år.
- Hvis vandet anvendes, hvor der er kommerciel eller offentlig aktivitet, eller hvis der i gennemsnit, indvindes mere end 10 m3 vand per dag, skal der laves et kontrolprogram, der beskriver hvor tit der skal udtages vandprøver, og hvilke parametre vandet skal analyseres for. Har du ikke et kontrolprogram, skal du kontakte kommunen.
- Hvis vandet kun anvendes i én husstand, og ikke bruges i forbindelse med kommerciel aktivitet, er der ikke krav til obligatoriske prøver. For at sikre, at man har en god vandkvalitet, anbefaler kommunen dog, at få lavet en kontrol af vandet mindst én gang hvert 5 år, og at vandet som minimum analyseres for de parametre, der indgår i en Forenklet kontrol.
Det er ejeren af brønden eller boringen, der skal bestille vandprøver. Prøver bestilles hos et godkendt laboratorium, der både udtager og analyserer prøven.
Der er en liste med laboratorier nederst på denne side.
De stoffer der indgår i en Forenklet kontrol, er defineret i "Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg", der kan findes på www.retsinformation.dk.
I en Forenklet kontrol indgår kun få af de mange stoffer, der er kvalitetskrav til i bekendtgørelsen. Der analyseres f.eks ikke for sprøjtemidler (pesticider) og miljøfremmede stoffer, og erfaringer fra undersøgelser af ejendomme med egen vandforsyning viser, at der ofte er pesticider eller organiske mikroforureninger i vandet. Det kan derfor være en god idé, også at få analyseret drikkevandet for disse stoffer.
1)Kommercielt eller offentlig aktivitet er fx.: udlejningsejendomme, dagplejer, plejefamilier, fritidsanlæg, Bed & Breakfast, offentlige tilgængelige toiletter, fødevarevirksomheder, herunder vejsalg, eller lignende.
Hvad er god vandkvalitet
Der er i Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg defineret, hvilke undersøgelser der skal laves af drikkevand, og hvilke kvalitetskrav vandet skal leve op til.
Det skal altid tilstræbes, at vandkvaliteten er bedst mulig, uanset kvalitetskravene.
Vandet må ikke have en afvigende smag og lugt, og bør altid overholde de kvalitetskrav der er fastsat i bekendtgørelsen.
Skemaet herunder beskriver kravene til de parametre, der indgår i en Forenklet kontrol.
Parameter |
Krav |
Bemærkning |
Udseende |
Skal være klart |
|
Lugt |
Må ikke være afvigende |
|
Ledningsevne |
300-2.500 µS/cm |
Kan være forhøjet, hvis vandet indeholder for mange salte (som fx. klorid, nitrat og sulfat) |
Arsen |
maks. 5 µg/l |
Arsen er naturligt forekommende i visse områder i Danmark. Arsen anses for at være sundhedsskadeligt, selv i mindre mængder. |
Nitrat |
maks. 50 mg/l |
Forhøjet indhold af nitrat kan være tegn på, at der er trukket overfladevand ind i boringen eller brønden. Nitrat i for høje mængder kan være sundhedsskadeligt, navnlig for spædbørn |
pH |
7,0-8,5 |
pH er et udtryk for vandets surhedsgrad. Vandet skal være neutralt til svagt basisk. |
Coliforme bakterier |
Ikke måleligt i 100 ml |
Tilstedeværelsen af coliforme bakterier skyldes ofte indtrængen af overfladevand eller små dyr. |
E. coli (Escherichia coli) |
Ikke måleligt i 100 ml |
E. coli er bakterier, og tilstedeværelsen skyldes ofte indtrængen af fækalt forurenet vand. Bakterierne stammer fra tarmfloraen hos mennesker (spildevand) og dyr (dyregødning). |
Kimtal ved 22 ºC |
maks. 200 pr. ml |
Kimtal ved 22 ºC er bakterier. Forhøjede værdier skyldes ofte indtrængen af forurenet vand i brønden eller boringen. Bakterierne stammer fra jord- og vandbakterier eller forrådnelsesbakterier. Tilstedeværelsen er sjældent sygdomsfremkaldende. |
Clostridium perfringens |
Ikke måleligt i 100 ml |
Clostridium perfringens er bakterier. Forhøjede værdier skyldes ofte en fæcal forurening af ældre dato. Bakterierne findes naturligt i tarmfloraen hos mennesker og dyr samt i jord og overfladevand. |
Hvad kan du selv gøre for at sikre godt og sundt drikkevand
Det er vigtigt, at en brønd/boring holdes i god stand, for at sikre en god vandkvalitet, og for at undgå at vandet forurenes.
En brønd eller boring kan blive utæt, så det er muligt for dyr, overfladevand og andre urenheder at trænge ind og forurene vandet. Nogle af disse urenheder giver sundhedsskadeligt drikkevand.
Det er derfor vigtigt, at sikre, at din brønd/boring er indrettet optimalt, og at du er forsigtig med mulige forurenende aktiviteter tæt på brønden/boringen f.eks. ved håndtering af pesticider og olie.
Hvis du er i tvivl om brønden/boringens tilstand, anbefaler vi at kontakte en fagmand (fx en brøndborer med speciale i små vandindvindingsanlæg), som kan hjælpe dig med en vurdering af tilstanden, samt med at foretage evt. nødvendige udbedringer.
Vær opmærksom på, at:
- En brønd/tørbrønd skal være forsynet med et tæt, udelt og aftageligt dæksel med gummiring.
- Brøndkanten bør være hævet 20-30 cm over terræn.
- En brønd skal være tæt ned til det vandførende lag.
- En tørbrønd skal være udført med tætte sider, tæt bund, og der må ikke stå vand i bunden.
- Gennemføringer af rør og kabler skal være tætte, så der ikke kan trænge vand eller smådyr igennem.
- Arealet omkring brønden/boringen bør holdes fri for forurenende aktiviteter, som f.eks. håndtering af pesticider og olie.
- Arealet omkring brønden bør holdes fri for træer eller buske, da deres rødder kan gennemtrænge brøndvæggen.
Forurenet drikkevand
Hvis uheldet er ude, og vandet et blevet bakteriologisk forurenet (coliforme bakterier, e-coli eller kimtal ved 22 ºC), anbefaler kommunen, at vandet koges, for at sikre, at ingen bliver syge.
Laboratorier
Prøver af drikkevand skal altid udtages og analyseres af DANAK-akkrediterede analyselaboratorier.
I listen er nogle eksempler på disse, men listen er ikke komplet. Du er velkommen til selv at finde et laboratorium til at udtage og analysere din vandprøve, blot du sikrer, at laboratoriet overholder kravet om DANAK-akkreditering.
- Højvang Laboratorier A/S, Tlf.: 58 24 24 58
- Eurofins Miljø A/S, Tlf.: 70 22 42 66
- R. Dons´Vandanalytisk laboratorium A/S, Tlf.: 45 80 31 33
- Analytech Miljølaboratorium A/S, Tlf.: 98 19 39 00
- ALS Denmark A/S, Tlf.: 49 25 07 70
- Synlab Danmark, Tlf.: 60 18 45 04