Strandtudse (Bufo calamita) er en lille tætbygget tudse, 4-8 cm lang, og hanner og hunner er næsten lige store. Strandtudsen kan kendes fra de andre tudser på den tydelige gule stribe ned langs midten af ryggen, desuden har den gulgrønne øjne. De ret korte bagben gør, at den løber mere end den hopper; strandtudsen løber hurtigt, svømmer godt og kan både klatre og grave. Strandtudsen søger føde om natten på bar jord eller sand, hvor den især tager myrer og biller.
Strandtudsen er kendt fra hele Danmark, også fra mange små øer, men dog ikke Læsø. Nu er den gået meget stærkt tilbage, navnlig fra levestederne inde i landet, og på Sjælland er der tilsyneladende kun er én indlandsforekomst tilbage, dertil omkring seks lokaliteter langs kysten.
I Kalundborg Kommune findes strandtudsen på Nekselø, i ganske små bestande på Eskebjerg Vesterlyng og ved Flasken.
Som andre padder er strandtudsen blandt andet gået tilbage fordi ynglevandhuller er blevet drænet og enge og marker udgrøftet, så grundvandet sænkes og leveforholdene, ikke mindst fugtigheden ved jordoverfladen, ændres. Hvorfor strandtudsen er gået mere tilbage end de øvrige frøer og tudser vides ikke.
Strandtudse er vurderet som Ikke truet (LC) på den danske rødliste.