Stor vandsalamander (Triturus cristatus) er en padde med lang krop og lang hale. De voksne dyr er sortgrå med mange små, hvide vorter på kroppens sider, maven er orangegul med sorte pletter.
Hannen kendes i yngletiden på en høj rygkam med et savtakket omrids, og når de voksne dyr går på land, kan kønnene kendes på, at hannens kloak er sort, mens hunnens er gul. Kloakken er den ‘fælles kanal’ på dyret, hvorfra den udskiller ekskrementer, urin og sæd eller æg. I modsætning til lille vandsalamander har den ikke mørke længdestriber på hovedet, og så kan stor vandsalamander blive 10-18 cm lang, hvor lille vandsalamander bliver omkring 9 cm.
På land lever Stor vandsalamander mest af orme, insekter og snegle. I vandet tager den krebsdyr, snegle og haletudser, sågar også sin egen yngel.
Stor vandsalamander lever på land en stor del af året, mest i skove og haver. Om foråret (marts-april) kommer dyret frem af vinterdvalen og vandrer ned til vandhullerne for at lægge æg. Her foretrækker den at leve i rene vandhuller, som solen gerne må kunne skinne på, og som oftest er mellem 50m² og 2500m², men kan være over 1 ha.
Stor vandsalamander er almindelig i hele landet undtagen i Vestjylland og Vendsyssel, hvor der kun findes få dyr. Mest almindelig er den i det sydøstlige Danmark. I Kalundborg Kommune er stor vandsalamander formentligt vidt udbredt og almindelig, men kendskabet til konkrete ynglevandhuller er dårligt.
Stor vandsalamander er vurderet som Ikke truet (LC) på den danske rødliste.