Salep-gøgeurt (Orchis morio) er en orkidé med få violette til purpurfarvede blomster, i sjældne tilfælde kan blomsterne også være hvide. Den bliver op til 30 cm høj og blomster i maj og juni. Salep-gøgeurt findes på fugtig til halvtør, kalkrig jord på skrænter, overdrev og græssede enge, ofte tæt på kysten. Blomsterne har en tydelig duft og bestøves af humlebier og honningbier. Navnet salep kommer af, at rodknoldene indeholder nogle slimstoffer, som tidligere blev brugt til et medicinsk præparat,’salep’.
Salep-gøgeurt er sjælden i Danmark, flest voksesteder er der tilbage på Bornholm, mens landets største bestand findes i Kalundborg Kommune på engene i den østlige ende af Saltbæk Vig. Salep-gøgeurt er som alle danske orkideer fredet: De må ikke plukkes, graves op, samles ind eller ødelægges. Mange voksesteder for orkidéer er desuden beskyttet efter §3 i naturbeskyttelsesloven.
Salep-gøgeurt er overalt i landet gået tilbage i udbredelse og antal. Den trues af ændringer i landbrugsdriften så som ophør af græsning og gødskning samt direkte opdyrkning af enge og overdrev. Sommerhusbebyggelse, campingpladser og rekreativ udnyttelse af strandoverdrev og enge har tidligere været årsag til, at mange lokaliteter er forsvundet. Den øgede mængde næringsstoffer, som kommer med luften fra blandt andet landbruget, får desuden områderne til at gro til med næringskrævende planter. Efter en årrække bliver små og lyskrævende planter såsom orkideer udkonkurreret af de næringskrævende og høje vækster.
Salep-gøgeurt er vurderet som Ikke truet (LC) på den danske rødliste.