Markfirben (Lacerta agilis) er et kraftigt, kortbenet firben, der udover sin kraftigere bygning kendes fra det almindelige firben på, at det har et kort, højt hoved med afstumpet snude. Om foråret bliver hannens kropssider grønne med mørke pletter, hvilket gør dem lette at skelne fra hunnerne. Markfirbenet bliver op til 23 cm lang, heraf udgør kroppen 6-9 cm, resten er hale.
Markfirbenet er eftertragtet bytte for grævling, huskat og mange fuglearter, f. eks. fasaner og hejrer. Bliver det angrebet, anvendes en smart strategi med at smide halen: Halen spræller og afleder opmærksomheden fra selve firbenet, der derefter kan nå at løbe i sikkerhed. Fra halestumpen vokser en ny og noget kortere halespids frem.
Den lever i åbne områder med løs, gerne sandet jord, hvor den ofte træffes i små kolonier. Kystskrænterne ved Røsnæs er vel kommunens bedste sted at se markfirben.
Markfirben findes i hele landet, men er mest almindelig ved kysterne og mangler muligvis på Langeland og Lolland-Falster. Markfirbenet er fredet og er gået betydeligt tilbage i de sidste 100 år. Førhen er mange levesteder blevet anvendt til f.eks. sommerhusområder og byudvikling, i dag kan artens tilbagegang skyldes, at dens levesteder gror til. Andre trusler er f.eks. brande på naturarealer, sløjfning af markhegn og stengærder, og når vej- og jernbaneskrænter slås, mens firbenet er aktivt.