Daværende miljøminister Connie Hedegaard tildelte ved kommunesammenlægningen hver af de nye kommuner en sjælden plante eller et dyr, som den enkelte kommune har et særligt ansvar for at beskytte. Dette blev gjort for at gøre de nye kommuner opmærksom på at de har overtaget ansvaret for naturbeskyttelsen i det åbne land fra amterne. Kalundborg Kommune er en af fire kommuner, som har fået klokkefrøen som ansvarsart, og kommunen huser i dag mindst 1/3 af landets samlede bestand af klokkefrøer.
Arten har som alle andre padder i landet været i stærk tilbagegang. I 1980'erne var den næsten forsvundet fra Sjælland og Fyn, men fandtes endnu på øer i Storebælt og i det Sydfynske Øhav. Den sidste fastlandsbestand i Kalundborg Kommune var formentligt ved Madesø, dernæst kunne klokkefrøen i nogle år kun opleves på Nekselø, hvor den oprindelige bestand stadig er stor og levedygtig.
Reservebestande
Som led i et større EU-støttet projekt blev der imellem 1999 og 2003 udsat klokkefrøer på Røsnæs og Asnæs som "reservebestande" for bestandene på Nekselø og Agersø. I forbindelse med projektet er der også blevet oprenset yngledamme og etableret græsning på arealerne ved dammene, og særligt de udsatte dyr på Røsnæs klarer sig forrygende og kan i de kommende år forventes at sprede sig fra de statsejede arealer yderst på halvøen og længere ind mod Kalundborg.
- som en flaskehals
Naturskolen på Røsnæs arrangerer hvert år guidede ture, hvor klokkefrøen fremvises (hvis vejret er til det!), men du kan også opleve frøen på egen hånd, især på Røsnæs og Nekselø. Dens kalden høres vidt omkring yngledammene i stille sommeraftener som et kort "Huh!", lidt som et pust over en flaskehals.
Arten skal beskyttes
Klokkefrøen er, som alle andre padder i Danmark, fredet: Den må ikke slås ihjel, og hverken voksne tudser, haletudser eller æg må samles ind eller flyttes uden tilladelse fra Skov- og Naturstyrelsen.
Klokkefrøen er desuden medtaget på EU-habitatdirektivets Bilag II og Bilag IV. Førstnævnte indebærer, at landene skal udpege områder til at sikre artens beskyttelse, de såkaldte habitatområder. Klokkefrøen er derfor del af udpegningsgrundlaget for habitatområde nr. 135: Sejerø Bugt og Saltbæk Vig og vil blive tilføjet til udpegningsgrundlaget for habitatområde nr 195: Røsnæs og Røsnæs Rev. At klokkefrøen også er en Bilag IV-art betyder, at arten er strengt beskyttet, og at dens levesteder ikke må ødelægges, hverken indenfor eller udenfor habitatområderne. Dette er en måde at sikre, at arten kan opnå "gunstig bevaringsstatus".