Tilladelsen til indvinding af vand fra Tissø til industrierne i Kalundborg skal fornys. Et nyt Tissø Forum har medvirket til at reguleringen af vandstanden i Tissø forbliver bæredygtig
Nu skal indvindingstilladelsen og regulativet for stemmeværket ved Tissø fornys. I den anledning har Kalundborg Kommune igangsat 'Projekt Tissø' i samarbejde med Kalundborg Forsyning. Målet er at styre vandstanden i Tissø, så der nu og i fremtiden kan leveres overfladevand til industrien med høj forsyningssikkerhed.
Stabil og bæredygtig vandforsyning
Tissø er en vigtig for Kalundborg. Hver år indvindes 3,5 millioner m3 overfladevand fra Danmarks sjettestørste sø. Vandet ledes til industrierne i Kalundborg, som bruger det som køle- og procesvand i produktionen. Overfladevandet erstatter grundvand og er dermed med til at skåne grundvandsreserverne. Indvindingen er reguleret af en indvindingstilladelse og vandstanden i Tissø styres med et stemmeværk for at sikre, at der altid er vand nok til industrierne.
Du kan læse mere om stemmeværket, de hydrologiske forhold og vandstanden i Tissø her.
Kalundborg Forsynings levering og behandling af overfladevand er en del af den Industrielle Symbiose.
Tissø er ikke kun en vigtig vandressource, søen med sine tilhørende åer og arealerne omkring udgør også et værdifuldt naturområde og et kulturlandskab af væsentlig betydning. Indvindingen skal derfor ske på en bæredygtig måde, der tager hensyn til industrien såvel som landbruget, naturen og de rekreative interesser knyttet til søen og dens omgivelser. Reguleringen af vandet i søen og de tilhørende å-systemer skal desuden fremtidssikres, så den tager højde for klimaforandringer.
Dokumenter fra indvindingstilladelsen