Kalundborg Kommune har 21 byer med mindst 200 indbyggere. Den største by – og administrative center - er Kalundborg, hvor over en tredjedel af kommunens indbyggere bor.
Udover Kalundborg er der fire centerbyer, hvor der bor mellem 2000-4000 indbyggere - Høng, Gørlev, Svebølle og Gørlev. Hvert lokalområde har hver sine forudsætninger og særlige kvaliteter i forhold til natur, infrastruktur, bokvaliteter, kultur- fritids- og foreningsliv.
Gørlev
Gørlev by med godt 2200 indbyggere ligger tæt på Kalundborg–Slagelse-landevejen, midt mellem Kalundborg by og Slagelse by. Gørlev er en tidligere stationsby, og der kører stadig veterantog mellem Gørlev og Høng efter en særlig køreplan.
Byen rummer de væsentligste offentlige og private servicetilbud: daginstitutioner, skole, idrætshal, bibliotek, kirke, idrætshal, motionscenter, apotek, lægehus. Gørlev har et blomstrende fritids- og foreningsliv blandt andet omkring biografen og kulturhuset.
Områdets nærhed til Storebæltskystens strande, naturområder og fritidshusområder giver gode muligheder for fritidsaktiviteter og udeliv.
I Gørlev findes ud over ejerboliger, både lejeboliger og andelsboliger i velfungerende boligforeninger.
Reersø
Halvøen Reersø ved Storebæltskysten ca 10 km fra Gørlev var oprindeligt en ø, adskilt fra fastlandet. Det præger naturen på Reersø med mange vådområder med bl.a. vadefugle, gæs, hejrer og en interessant flora, ligesom de fredede kystlandskaber og klinter mod vest udgår et attraktivt udflugtsmål.
Reersø by er original landsbyidyl med fredede og bevaringsværdige gårde fra 1700-tallet. Reersø har knapt 500 indbyggere og hertil en del sommerhuse. Byen har kirke, forsamlingshus, kro, overnatningsmuligheder samt en aktiv havn og flere butikker.
Reersø har en god serviceforsyning og udover de smukke bindingsværkshuse findes også store landskabelige kvaliteter med bakker, kyststrækninger og enge som udgangspunkt for gode naturoplevelser.
Kirke Helsinge og Vinde Helsinge
Kirke Helsinge er en større landsby med godt 500 indbyggere ca 3 km. fra Gørlev og børnehave, skole, forsamlingshus og kirke, samt aktivitetslegeplads og dagligvareforretning.
Vinde Helsinge er en mindre landsby med knapt 100 indbyggere ca. 4 km fra Gørlev. I Vinde Helsinge findes bl.a. en fri- og efterskole og forsamlingshus samt gårdbutik.
Høng-området dækker Kalundborg Kommunes sydøstlige del og det smukke bakkede landskab omkring Tissø øst og nordøst for Tissø.
Høng
Høng by er den næststørste by i Kalundborg Kommune med 4.000 indbyggere i Kalundborg Kommunes sydlige del. Høng er centralt beliggende med kun 10 minutters togkørsel til Slagelse Station og videre med halvtimesdrift mod København og Fyn - og få minutters bilkørsel til Slagelse og Motorvej E4.
Tæt på Høng ligger landsbyerne Løve og Gierslev.
Løve er en tidligere stationsby, hvor der i de senere år er sket et betydeligt nybyggeri. Løve Mølle er en funktionsdygtig mølle, der drives af frivillige, og holder åbent flere gange årligt.
Høng har flere daginstitutioner, og foruden den nybyggede folkeskole, privatskole, gymnasium, efterskole og landbrugsskole, og de mange unge mennesker sætter deres præg på byens liv. Byen har et åbent bibliotek med borgerservice, hvor du kan få lavet kørekort og pas. Høngskoven og de grønne områder danner fine rammer om samvær og udfoldelse i hverdagen.
Den vedbesøgte Kultur- og Bevægelsespark Høng, som supplerer Høng Hallen, har faciliteter til fodbold, håndbold, badminton, gymnastik, dans, kampsport, yoga, opvarmning, undervisning, samlingssteder og kulturelle arrangementer.
Med de mange dagligvare- og specialbutikker i Høng by og centret og sin korte afstand til motorvej er Høng-området et godt valg for jer, det passer bedst at bo i den sydlige ende af kommunen.
Høng tilbyder ejendomspriser på et konkurrencedygtigt niveau.
Tissø
Området omkring Tissø med bakker, skove og godser ligger blot 5 minutters kørsel fra Høng og Storebæltskysten med gode badestrande og mulighed for gode udflugter, ligger mindre end 10 km væk.
Sæby-Hallenslev
Sæby med ca 350 indbyggere ligger ved Tissø’s sydlige del og er en boligby med friskole og børnehave samt forsamlingshus
Tæt på ligger den mindre landsby Hallenslev nogle få hundrede meter fra Tissø.
Den nære beliggenhed til det smukke bakkede område øst for Tissø giver mulighed for gode naturoplevelser, ligesom naturformidlingscentret Fugledegaard vest for Tissø ligger indenfor kort afstand.
Sæby ligger på landevejen med ca. 5 kilometers afstand til både Ruds Vedby, Høng og Gørlev med butikker og fritids- og kulturtilbud. Vejen mod syd gennem Høng mod Slagelse giver let adgang til såvel tog mod København og Fyn som motorvej E4.
Ubby-Jerslev
Ubby-Jerslev ligger knapt 15 km. syd-øst for Kalundborg by som to sammenvoksede byer på Sorø-Kalundborg–landevejen med knapt 1900 indbyggere. Byen har udviklet sig omkring den gennemgående hovedgade, og er hovedby i den tidligere Hvidebæk Kommune. I de senere år er byen kommet tættere på Kalundborg by, fordi Kalundborg By er vokset mod øst; men også pga. befolkningens generelt øgede villighed til transport. Det betyder, at byen i stigende grad fungerer som bosætningsby med kun 12 km til Kalundborg by.
Få minutters bilkørsel til Kalundborg-Slagelse-landevejen (Rute 22) giver nem adgang til Kalundborg og Slagelse. Fra Ubby-Jerslev er der mindre end 10 minutters køretid til Rute 23 mod øst til Holbæk, Roskilde og København.
Jerslev er den tidligere stationsby, hvor skolen og idrætshallen ligger, mens kirken og forsamlingshus samt dagligvarebutikker ligger i Ubby. Ubby rummer bibliotek og såvel daginstitutioner som dagpleje - ligesom der i nogle af de omkringliggende landsbyer findes dagpleje.
Ubby-Jerslev fungerer som centerby for en række omkringliggende mindre landsbyer indenfor kort afstand : Bjerge, Flinterup, Li. Fuglede , St. Fuglede Kirkeby, Store Fuglede Stationsby, Jorløse , Kelleklinte, Klovby, Frankerup og Svallerup.
Ubby-Jerslev rummer både ejerboliger, andelsboliger og almene lejeboliger, og ved Storebæltskysten endvidere mange fritidshuse.
Natur- og fritidstilbud i lokalområdet: Der er ca. 6 km fra Ubby-Jerslev til Storebæltskysten med bl.a. strande – og rekreative områder og ca. samme afstand til det store naturområde omkring Tissø, Naturpark Åmosen og naturformidlingscentret Fugledegaard.
Svebølle-området
Ud over centerbyen Svebølle omfatter området mod syd og vest landsbyerne Værslev, Viskinge, Forsinge og Gl. Svebølle og mod øst og nord landsbyerne Bjergsted og Bregninge.
Svebølle
Svebølle er en stationsby på København-Kalundborg-jernbanen med stationen centralt beliggende midt i byen. Sammen med nærheden til Rute 23 motortrafikvejen er det nemt at komme til og fra Svebølle.
Svebølle har ca. 1900 indbyggere og her er skole, daginstitution, bibliotek, sportshal og fritidsaktiviteter. Svebølle har flere dagligvarebutikker samt udvalgsvarebutikker, privat servicevirksomhed og spisested. Inden for 10 kilometers afstand ligger Jyderup med yderligere dagligvare- og udvalgsvarebutikker.
I Svebølle er der foruden ejerboliger både andelsboliger og lejeboliger. Svebølle er velforsynet med lokale stier, der gør det nemt og trygt for fodgængere og cyklister at færdes i byen.
Bjergsted
Bjergsted øst for Svebølle har ca. 160 indbyggere. Bjergsted ligger naturskønt i bakkerne mellem Jyderup og Svebølle og tæt på rute 23 mod København. Et snoet vejforløb gennem byen giver sammen med velholdte bindingsværkshuse et godt bymiljø, og i det bakkede landskab omkring byen er der gode muligheder for naturoplevelser og fritidsaktiviteter .
Der findes dagpleje til de mindste og to private naturbørnehaver i Bjergsted og ellers er der daginstitution i Svebølle og i Snertinge.
Der findes en privatskole ca. 3 km fra Bjergsted og folkeskole i Svebølle ca. 6 km væk.
Bjergsted har ingen dagligvarebutikker - bortset fra en velrenommeret slagterforretning. Nærmeste dagligvarebutikker samt udvalgsbutikker findes i Jyderup, godt 4 km mod øst – eller i Svebølle 6 km mod vest. Bjergsteds nærhed til motortrafikvejen betyder, at Københavns centrum kan nås med en times bilkørsel.
Byen har mange lokalt beskæftigede og flere kunstnere og kunsthåndværkere bor og arbejder i byen. Bjergsted har en aktiv beboerforening med mange aktivitetstilbud.
Viskinge
Viskinge tæt på Svebølle har ca. 300 indbyggere. Der er bl.a. en daginstitution og et forsamlingshus, men ingen dagligvareforsyning. Viskinge ligger tæt på landevejen Kalundborg – København.
Særslev-Snertinge
Mod nord ud mod Sejerøbugten udgør Havnsø – Føllenslev - Eskebjerg – Snertinge - Særslev området et funktionelt netværk omkring bl.a. Firhøjskolen og Firhøjhallen, mens andre servicefunktioner er fordelt mellem de byerne.
Særslev-Snertinge i Kalundborg kommunes nordvestlige hjørne har knapt 900 indbyggere, og ligger der hvor Kalundborg - Holbæk landevejen skærer Slagelse - Nykøbing landevejen. Fra Snertinge-Særslev er der mindre end 10 minutters køretid til Jyderup, med togforbindelse til København. Eller godt 20 minutters bilkørsel til Holbæk.
Særslev-Snertinge har et fint bymiljø med en generel høj bygningstandard og mange tidstypiske huse.
Snertinge har spisesteder og en dagligvarebutik og rummer såvel ejerboliger som lejeboliger.
Nærheden til kystlandskaberne og Havnsø med forskellige turismerelaterede tilbud samt naturområdet og badestranden ved Vesterlyng giver gode muligheder for naturoplevelser og friluftsliv.
Havnsø
Havnsø med godt 800 indbyggere ligger ved kysten med færgehavn til Sejerø og Nekselø. Kalundborg, Holbæk og Slagelse kan nås inden for 30 minutters bilkørsel.
Turisme og fritidshusområderne understøtter Havnsøs forretningsliv, der rummer dagligvarebutik og andre butikker samt hotel og spisesteder midt i byen og en campingplads, som også giver liv i byen. I Havnsø findes såvel ejerboliger som andelsboliger.
Eskebjerg / Føllenslev
Eskebjerg med ca. 250 indbyggere har dagligvarebutik og betjener ligeledes det nærliggende fritidshusområde Kaldred Ferieby. Eskebjerg har et forsamlingshus og i Eskebjerg findes ud over ejerboliger også lejeboliger. Den omliggende kystnatur med gode badestrande samt øerne giver rige muligheder for naturoplevelser og udflugter til fods eller på cykel.
Føllenslev har knapt 350 indbyggere og rummer bl.a. det lokale kulturhus Gimle.