Alle 27 medlemmer af Kommunalbestyrelsen i Kalundborg er enige om et forslag til de kommende års budget. Partierne har alle bidraget til forliget i en konstruktiv og åben dialog.
Det er velkendt, at Kalundborg Kommune er godt økonomisk polstret, grundet en meget positiv udvikling i erhvervslivet og nu også på uddannelses- og forskningsområdet. Samtidig har vi været bevidste om, at en sikker økonomistyring er grundlaget for fortsat udvikling. Dertil er der nu kommet en ny udligningsordning, der forbedrer vores muligheder yderligere.
Under indtryk af disse vilkår er kommunalbestyrelsen i enighed nået frem til et budget, der er helt uden besparelser, og hvor vi bruger alt, hvad vi må på velfærd (serviceudgifter). Samlet bliver serviceløftet på 168 mio. kr. i budgetperioden. Dertil kommer midler fra finansloven for ikke under 40 mio. kr. i budgetperioden.
Vi bruger også alt, hvad vi kan slippe af sted med indenfor de centrale rammer på anlægsopgaver. I de næste 4 år løftes anlægsniveauet til samlet 680 mio. kr. Derudover afdrager vi knap 180 mio. på gammel gæld. Vi sænker personskatten med 0,4% point. Endelig køber vi Kalundborg Kommune fri af feriepengeforpligtelsen en gang for alle for 148 mio. kr. kontant.
Med andre ord får vi borgernes penge ud og arbejde for borgerne.
I det efterfølgende beskrives budgetinitiativerne overordnet fordelt på fagområder. De enkelte initiativer findes i detaljeret form i budgetaftalen.
Børn- og ungeområdet:
Dette område er i disse år støttet gennem puljer fra staten. I de kommende år vil vi via finansloven modtage et årligt beløb, der stiger fra 9 mio. kr. i 2021 til knap 20 mio. kr. i 2025. Disse midler er målrettet til bedre normeringer i dagtilbuddene og flere lærere i folkeskolerne.
Udover disse midler annullerer vi en tidligere besparelse på 200.000 kr. på Kathøj/Svallerup Skole, der gives 200.000 kr. til ekstra udvikling for bestyrelser på skoler og dagtilbud, vi anvender 500.000 kr. til turboforløb for udskolingselever og som noget helt nyt etablerer vi en årlig central ansøgningspulje på 1,8 mio. kr. til 2-lærerordninger i 1. og 2. klasse i fagene dansk og matematik. Endelig forhøjer vi demografipuljen på børn-og familieområdet med 2 mio. kr. årligt.
Der investeres i et nyt tag på Gørlev Skole som koster 12 mio. kr., den nye daginstitution på Lupinvej får budgettet forhøjet med 5,8 mio. kr. og så gennemfører vi en ny runde få-det-fikset for dagtilbud og skoler for 5,5 mio. kr. Endelig bruger vi 1 mio. kr. på hygiejnestationer på dagtilbud og skoler – dette set i lyset af COVID-19 situationen.
Kultur- og fritidsområdet:
I disse år investerer vi massivt på området med både Kultur- og bevægelsesparken i Høng og Havneparken i Kalundborg. Ikke desto mindre har vi fundet plads til yderligere initiativer. Vi gør projekt ”liv i forsamlingshusene” permanent med 200.000 kr. årligt og det samme sker med fritidskontoen til unge, der kan få tilskud til medlemskab af foreninger. De forventede rationale ved administrativ samdrift af Musik skole og Ungdomsskolen forbliver på skolerne til brug for nye aktiviteter. Endelig vil vi ekstraordinært bruge 200.000 kr. til en registrering af kommunens kunstgenstande.
I Kalundborg Svømmehal investerer vi 4 mio. kr. til renovering af bassinkonstruktionen og der etableres både en beachvolleybane og en udendørs håndboldbane i bevægelsesparken i Høng. Disse baner koster 250.000 kr.
Slutteligt tager vi endnu et år med ekstra støtte til forsamlingshusene til renovering til 400.000 kr.
Socialområdet:
Socialområdet er presset grundet et stigende antal borgere med brug for kommunens hjælp. For at sikre den gode service kommunen yder til den enkelte, er det derfor nødvendigt at skrue op for budgetterne på en række områder.
Til alkoholdemente borgere i specielle tilbud bruger vi 5 mio. kr. På voksen/specialområdet øges budgetterne med 10,1 mio. kr. til løbende drift og demografipuljen forhøjes med 4 mio. kr. årligt. Derudover udvides de lokale TUBA tilbud (Tilbud til unge og børn af alkoholikere) til også at omfatte aldersgruppen 25-35 år. Endelig indføres noget helt nyt nemlig en udviklingspulje for socialområdet på 500.000 kr. årligt.
Det opsparede underskud i voksenspecialområdet på ca. 25 mio. kr. nulstilles i overførselssagen, så området kan starte på en frisk i 2021.
Se derudover om fællesinitiativ under ældre- og sundhedsområdet.
Udover allerede planlagte investeringer i disse år har vi sat 500.000 kr. af til etablering at et koldt-køkken i Medborgerhuset
Teknik- og miljøområdet:
Her søsætter vi et helt nyt initiativ for at fjerne affald i naturen og byerne. Rigtig mange borgere er begyndt at samle affald, når de går tur. Dette vil vi gerne støtte op om, og det bliver derfor muligt gratis at låne refleksvest, affaldsgreb og få ekstrasække på bibliotekerne. Derudover vil der komme diverse aktioner. Til initiativet afsættes 250.000 kr. årligt. Mange af vores vejskilte er slidte og utydelige. Det gør vi noget ved og afsætter 100.000 kr. i en årrække til hurtigere udskiftning. Naturpark Åmosen tilføres 100.000 kr. ekstra årligt.
Vores veje og stier kan godt trænge til ekstra midler, og derfor investerer vi massivt i området de kommende år. Rute 219 fra Sæby til Ugerløse sættes i stand for 18 mio. kr.. Rute 277 fra Kirke Helsinge mod Korsør repareres også og udbygges med trafiksikkerhed for 3 mio. kr. I byerne sættes hele 11 mio. kr. ekstra af til nye asfaltbelægninger i 2021. Vi bruger 1 mio. kr. genopretning af belægninger på grus- og naturstier og der etableres fortov langs Tjørnhøjsvej i Gørlev til Bindeleddet mv. for 1 mio. kr.
Der etableres et fodgængerfelt over Slagelsevej i Høng ved centret for 200.000 kr. og der afsættes 600.000 kr. til registrering af kommunens natur.
Endelig sættes Holbækvej i stand mellem de to Stejlhøj udkørsler med nye belægninger, fortove og cykelstier for 10 mio. kr.
Det opsparede underskud på færgedriften på godt 4 mio. kr. nulstilles i overførselssagen, så området kan starte på en frisk i 2021.
Ældre- og sundhedsområdet:
Antallet af ældre stiger hastigt, og det er derfor helt nødvendigt at løfte budgetterne på området markant, så vi fortsat kan give en god og tryg pleje og omsorg.
Til løbende drift på ældreområdet afsættes 4 mio. kr. og demografipuljen forhøjes med 5 mio. kr. Jernholtparken har indtil nu været afregnet en lavere takst end kommunens øvrige plejehjem. Dette forhold retter vi op på nu, og plejehjemmet tilføres derfor 2,5 mio. kr. årligt til mere plejepersonale.
Der er også fundet plads til implementering af vores nye demenshandleplan, og det koster 1,12 mio. kr. årligt
Det populære initiativ med ekstra midler til forsødelse af hverdagen på vores plejehjem og bosteder gøres permanent. Hvert plejehjem og bosted tilføres ekstra 500 kr. årligt pr. borger til formålet – i alt 250.000 kr. Endelig friholdes den årlige ældrefest for husleje mv.
På sundhedsområdet udvikler vi det nære sundhedsvæsen for 4,3 mio. kr. årligt til en række initiativer. Vi fortsætter ordningen med mobil blodprøvetagning til ca. 420.000 kr. årligt og der sættes 800.000 kr. årligt af til natsygeplejerske på Odinscentret i Høng.
Vi investerer stort i om- og tilbygning på Odinscentret i Høng med nye og udbyggede træningsfaciliteter. I alt bruger vi godt 9,6 mio. kr. og vi reserverer yderligere 10 mio. kr. til et nyt plejehjem i den sydlige del af kommunen.
Økonomi og tværgående indsatser:
På området afsættes 2,9 mio. kr. ekstra årligt til betaling for ydelser i Udbetaling Danmark. Der afsættes 100.000 kr. årligt til studiebysaktiviteter, så vi kan tage godt imod vores mange nye studerende. Vi bruger 148 mio. kr. til en gang for alle at afregne de såkaldte indefrosne feriepenge. Herved slipper vi for at skulle forrente pengene løbende. Udlægget betales tilbage fra alle budgetenheder over 50 år med 3 mio. kr. årligt.
Grundet kommunens gode finansielle situation er der blevet råd til at nedsætte personskatten med hele 0,4 % point. Dette giver borgerne godt 32 mio. kr. mere på lommen som vi håber, bliver omsat til lokalt forbrug til støtte for detailhandel, restauranter mv.
I 2024 betaler vi sidste afdrag på de lån kommunen overtog for de gamle kommuner. Da vi ikke optager lån til vores mange investeringer, er vi nu den kommune i hele region Sjælland med lavest gæld pr. indbygger.
Kontaktpersoner:
Martin Damm (V), 29609047
Gunver Jensen (A), 51557975
Peter Jacobsen (O), 20370105
Niels Erik Danielsen (Ø), 21571158
Thomas Malthesen Hiorth (F), 20280774
Ole Glahn (B), 40456322
Gert Larsen (løsgænger), 20276382
Anita Winther (C), 21571151