- forventningsafstemning omkring alkohol, rygning og festkultur
Børn og unge har ofte en overdreven opfattelse af, at "de andre" (jævnaldrende) får lov til meget mere end de selv gør.
Omkring teenagealderen begynder vennernes holdninger og normer at få større betydning end forældrenes. Mange unge begynder at "pejle" (heraf udtrykket "social pejling") efter flertallet, i et forsøg på at undgå at skille sig ud fra mængden og opnå anerkendelse, respekt og tryghed. Ofte sker denne pejling på et fejlagtigt grundlag, hvilket kan medføre, at den unge vil være tilbøjelig til at efterligne en (ikke eksisterende) adfærd. Dette er særligt problematisk ift. risikoadfærd såsom rygning, indtag af alkohol, brug af euforiserende stoffer mv.
For at imødekomme og forebygge sådanne sociale misforståelser er det vigtigt, at de unges forestillinger og forventninger til sig selv og andre afdækkes og italesættes.
Forældremødet tager udgangspunkt i vores undervisningsforløb "Helt normalt?" som vi afholder på skolernes 6. årgang. Forløbet har særlig fokus på sociale misforståelser vedr. alkoholforbrug, rygning og festkultur.
Vi anbefaler at afholde forældremødet i 5. klasse (forud for undervisningsforløbet), men forældremødet kan ligeledes afholdes i 6. klasse som opfølgning på undervisningsforløbet.
På forældremødet præsenteres forældrene for resultaterne af elevernes social pejling og elevernes tanker og forventninger omkring forældrenes normer og grænser på området. Forældrene skal i løbet af mødet forholde sig til en række dilemmaer, statements og cases, som danner udgangspunkt for en fælles dialog / forventningsafstemning, som afslutningsvis (hvis forældrene ønsker dette) munder ud i en fælles forældreaftale.