Vores mad og måltidspolitik indeholder en vision for det gode måltid og en måltidspædagogik. som bl.a. danner rammen om vores læringsmiljø omkring måltiderne i Dagtilbudsområde MIDT.
Dagtilbudsområde Midt april 2023
I dagtilbuds område MIDT er der forskellige vilkår omkring måltiderne.
I dagplejen og nogle institutioner tilbederedes et eller flere måltider og i andre institutioner har forældrene et eller flere måltider med,
Men uanset vilkår er vores vision, at måltidet er mere end bare et måltid. Det er et pædagogisk læringsmiljø. Det handler om social dannelse og det at indtage et fælles måltid sammen. Vi har fokus på at mad er næring, nydelse og nærvær
I Dagtilbudsområde MIDT ønsker vi at indgyde børn madglæde og mad mod, som de kan tage med sig videre i livet, som afsæt for gode kostvaner.
Vi tilstræber at det gode måltid tager afsæt i fødevarestyrelsens anbefalinger og kostråd, da sund, velsmagende mad og gode måltidsoplevelser er med til at give børnene appetit på en god dag med leg og læring.
Vi arbejder ud fra at fødevarestyrelsens anbefalinger vedrørende råderum for tomme kalorier i alderen 0-3 år og 3-6 år, varetages og administreres af forældre.
Vores vision for det gode måltid har følgende fokus:
Nærvær
Vi oplever oprigtigt nærvær og omsorg når:
- Dialogen er i fokus
- Der er ro ved bordet
- De voksne også er klar til at spise, når børnene sætter sig til bords
- Der er fokus på den hyggelige stemning
- De voksne er positive og skaber en god oplevelse
- Børn og voksne smitter hinanden med glæde
- De voksne møder børnene hvor de er
- De voksne griber nuet sammen med børnene
Samvær.
Samhørighed giver fællesskabsfølelse.
- Børnene får tryghed til at stå frem.
- Alle får tid til at komme til orde
- Alle har noget at bidrage med
Planlægning
Måltidet er en værdifuld pædagogisk aktivitet når:
- Det er en uafbrudt stund
- Rutiner og daglig planlægning og gøremål bliver en integreret del af spisestunden
- Børnene ved hvad de skal
- Der er genkendelige overgangsritualer
- Børnene lærer om kultur og dannelse ved at vente på tur og hjælpe hinanden
- Overgangsritualet har udgangspunkt i de aktuelle læreplaner
Dialog / Mad mod
Børnenes sanser og mad mod bliver styrket når:
- De voksne er madmodige forbilleder
- De voksne taler med børnene om maden og dens smag, duft, farver og konsistens
- Børnene får lov til at være nysgerrige og eksperimentere med sammensætning af maden
- Børnene bliver positivt involveret i maden og måltidet.
- Børnene vælger selv hvilken rækkefølge de vil spise maden i og hvordan de har lyst til at smage på maden,
Selvhjulpen hed
Børnene bidrager positivt til fællesskabet ved selv at yde noget.
- De dækker bord på skift
- De pakker selv deres mad ud på tallerken eller øser mad op på tallerken
- De hælder selv vand op i deres kopper
- De er så ofte det er muligt med til at smøre og skære
- De er med til at rydde op efter sig
- De kører på skift rullebord i køkken
Måltidets rutiner.
Der er flere daglige rutiner knyttet til de fælles måltider.
Udover selve måltidet er der (mindst) en overgangsrutine, før børnene kan gå i gang med at spise, samt (mindst) en overgangsrutine efter måltidet.
Rammerne for måltidernes rutiner skal være tydelige og genkendelige for både børn og voksne.
Der skal fokuseres på mindst tre rutiner i forbindelse med måltidet:
- overgang fra håndvask til måltidet
- selve måltidet
- overgang fra måltidet til andre aktiviteter
Forventninger til børnene:
- børnene skal mødes med alderssvarende forventninger om, at de kan mange ting selv
- undlad at gøre de ting, som børnene selv kan
- forventningerne skal løbende justeres i takt med børnenes læring
Planlægning - Undgå afbrydelser:
- Måltidet er en uafbrudt stund
- Spisegrupperne bliver justeret ad hoc, så antallet af børn fordeles ligeligt
- Børnene ved hvad de skal
- Der genkendelige overgangsritualer
- Sørg for børnevenligt service fx gennemsigtige små skåle, kander, fade og bestik i passende størrelse.
- Børnene lærer om kultur og dannelse ved at vente på tur og hjælpe hinanden
- respekter hinandens igangværende arbejde med måltidet og rutinerne som fordybelsesaktivitet
- henvend dig kun til din kollega, hvis det vedrører aktiviteten, fx klargøring af madvogn
Klar rollefordeling:
- lav en strategi for rollefordelingen, så alle på forhånd ved hvem der gør hvad.
- Gør rollefordelingen skriftlig, så vikarer og studerende let kan få overblik og falde ind i opgaverne
Gode rollemodeller:
- Alle voksen spiser sammen med børnene – pædagogisk måltid
- De voksne er også klar til at spise, når børnene sætter sig til bords
- Der er fokus på en hyggelig stemning med dialogen i fokus
- Skab positive stemninger og legestemninger under måltidet
- Undgå irettesættelser og tilsidesæt egne normer for rækkefølge og sammensætning af mad
- Smag, duft, leg og eksperimenter sammen med børnene.
Narrative opmærksomheder:
- Omtal ikke børn som kræsne. Tal om at smag og spisevaner ofte forandrer sig med tiden
- Respekter børnenes fravalg. Fx ”Det kan du ikke lide nu, men måske kan du lide det en anden dag”
- Benyt hen-imod-sprog, som viser børnene handlemuligheder
Forældreinddragelse:
- Del vores pædagogiske og faglige overvejelser om vores måltidspolitik.
- Hjælp forældre med at styre udenom begrænsende fortællinger om barnets forhold til mad
- Brug små fortællinger fra hverdagen til at sætte fokus på, hvad barnet eller børnegruppen har udforsket, tilberedt, smagt eller spist.
- Give gode idéer, inspiration eller anbefalinger til madpakke eller andre måltider.
- Synliggør mad og menuplan i de institutioner hvor der tilberedes mad
- Hjælp forældre i en overgangsproces fra institution med madordning til institution uden madordning med at få inspiration til madpakken.
- Introducer de rammer som institutionen har for afholdelse af fødselsdage og andre arrangementer
Det pædagogiske personales rolle:
- Være en tydelig rollemodel for børnene – se ovenstående
- Hjælpe og guide forældre omkring idéer til madpakker
De madprofessionelles ansvar og rolle:
- Sammensætte måltid som overholder fødevarestyrelsens anbefalinger
- Færdiggøre måltid og dække vogn med børnevenligt service
Den måltidsansvarliges rolle og ansvar:
- Sørge for opdateret viden fra fødevarestyrelsen er i huset
- Deltage i netværk på tværs af institutioner for at videns dele og ideudvikle
- Introducer vikarer og nye kollegaer til husets måltidspolitik
Ledelsens ansvar og rolle:
- Fast punkt på p-møde
- Skab rammer for vidensdeling på tværs af institutioner via måltidsansvarlige
Forældrenes ansvar og rolle:
- Skabe overskuelighed i børnenes madpakke / formiddagsmad / eftermiddagsmad
- Forældre er engageret og motiveret i forhold til at bidrage til udvikling af børnenes mad mod.
- Forældre er engageret i at samarbejde med personalet omkring det gode måltid i institutionen.