Generelle hydrologiske forhold
Tissø er med et areal på 12.3 km2 landets fjerdestørste sø og har et samlet nedbørsopland på 418 km2, beregnet for afløbet i søens sydende. Langt den overvejende tilstrømning til Tissø sker gennem Øvre Halleby Å, i søens nordende. Oplandet her udgør hele 85 % af søens samlede opland svarende til 347 km2.
På grund af Tissøs store areal skal der løbe meget vand ud af søen før vandstanden sænkes betydeligt. Eksempelvis vil en ændring af reguleringen, så der udledes en ekstra mængde svarende til middelvandføring i afløbet, sænke vandstanden i søen knap 2 cm på et døgn. Indvinding af vand fra Kalundborg Forsynings anlæg på vestsiden af søen (typisk 100-120 l/s) svarer til en vandstandssænkning på mindre end 1 mm pr. døgn
Karakteristiske hydrologiske værdier kan udledes fra specielt 2 referencestationer. I selve afløbet er der registreret vandstand og vandføring siden 1989 på station 55.08, mens der i Åmose Å på station 55.01, ved Bromølle er registreret tilsvarende parametre siden 1920.
Reguleringen af vandstanden i Tissø blev ændret i forbindelse med det daværende Kalundborg Vandforsyning i 2001 fik tilladelse til at øge indvindingen af vand fra Tissø.
Den ændrede indvindingspraksis forudsatte en langsommere sænkning af vandstanden i forårsmåneder og nødvendiggjorde en ombygning af det eksisterende stemmeværk samt etablering af et faunapassabelt omløbsstryg i 2002 for at sikre optimal vandstand i Tissø.
Vanstanden styres i dag efter årstidsdefinerede krav til vandstanden, såkaldte sigtepunkter, der tilgodeser både natur, indvindings- og arealanvendelsesinteresser. I reguleringen indgår også hensynet til at sikre en minimumsvandføring i Nedre Halleby Å.
Hvordan reguleres vandstanden i dag?
Automatporten i stemmeværket er koblet sammen med 2 vanstandsmålere placeret i Tissø. Portens position reguleres efter den aktuelle vandstand. Det foregår ved at de stationer hver time registrerer vandstanden individuelt. Hver 6. time ringer hovedstationen (55.08) til den anden for at hente data og beregner så en middelvandstand som automatporten så regulerer efter. Det sker ved, at der i hovedstationen er indlagt 52 sigtepunkter, svarende til den vandstand der sigtes mod i årets 52 uger. Disse sammenlignes med søens aktuelle middelvandstand. Hvis vandspejlet ligger over sigtepunktet sender hovedstationen besked til stemmeværket om at hæve porten. I tilfælde af det modsatte forbliver porten lukket. Porten reguleres 6 cm ad gangen.
Vandstanden tilstræbes reguleret jævnt mellem følgende sigtepunkter:
Vandstanden tilstræbes reguleret jævnt mellem følgende sigtepunkter:
Dato |
Sigtepunkt, DNN (m) |
---|---|
1. april |
1,47 |
15. juni |
1,23 |
15. juli |
1,10 |
15. august |
0,95 |
15. september |
0,85 |
Foruden den automatiske regulering er der mulighed for at regulere vandstanden ved at fjerne/isætte planker i overfaldskantens slug. Dette sker for at sikre en passende vandføring i omløbsstryget, men kan også i situationer bidrage til at tilnærme vandstanden til sigtepunkterne. Afløbsbygværket er konstrueret på en måde, så der ikke holdes vand tilbage, når vandstanden i Tissø overstiger kote 1,47 m DNN.
Ved vandstande derover sker afstrømningen dels gennem automatporten og dels gennem de 3 øvrige slug i stemmeværket samt via omløbsstryget.
Middelvandstand
Den beregnede middelvandstand i Tissø vises sammen med sigtepunktskurve og stemmeværkets position:
30 dages plot
180 dages plot
360 dages plot
Vandstande på individuelle stationer
Siderne for de individuelle stationer i Tissø indeholder hver især en kort oversigt over stationsoplysninger samt diagrammer som viser vandstandsmålinger de seneste 30 dage, 180 dage og 360 dage op til dato.
For stationen ved afløbet fra Tissø er der desuden oparbejdet lister med måneds- og årsværdier af vandstande i form af månedlige minimum, middel og maksimum vandstande for årene 1989-2010.
Stationerne er placeret på følgende lokaliteter:
Halleby Bro, st. 55.04
Afløbet fra Tissø, st. 55.08
Siden for stationen ved afløbet fra Tissø indeholder foruden vandstandsdiagrammer også diagrammer som viser stemmeværksposition og beregnet vandføring fra flowmåler i de samme tidsintervaller.
Som baggrund for vandstandsdiagrammerne vises sigtepunktskurven for styring af stemmeværket. Der gøres opmærksom på, at sigtepunktskurven gælder for Tissø, hvor de målte vandstande for de to stationer ved Halleby Bro og Afløb Tissø viser de faktisk målte vandstande. De faktisk målte vandstande ved de to stationer ligger hhv. over og under den reelle vandstand i Tissø. Desuden skal man være opmærksom på at de viste vandstande ikke er korrigeret for eventuelle målerfejl.