Danmarks vildeste kommune
Kalundborg Kommune har tilmeldt sig konkurrencen ”Danmarks VILDESTE Kommune” for at skabe mere fokus på vild natur i Kalundborg kommune.
Alle kan gøre noget – hver for sig og i fællesskaber
Både store og små tiltag har betydning, når vi sammen skal øge den biologiske mangfoldighed. Uanset om du er borger eller repræsenterer en virksomhed, forening eller anden organisation, så kan din indsats være med til at skabe gode levesteder for vilde dyr og planter.
Kalundborg Kommune har tilmeldt sig konkurrencen ’Danmarks vildeste kommune’, da vi alle må gøre en ekstra indsats i disse år for at standse tilbagegangen af vilde dyr og planter i Danmark. I Kalundborg kommune har vi mange værdifulde naturområder, som vi har ansvaret for at beskytte. For at standse tilbagegangen af arter er der dog brug for en mere sammenhængende og en mere mangfoldig natur. Naturen har brug for mere plads. Det gælder både i byerne og på landet.
Det hvide C (Polygonia c-album). Sommerfuglen Det hvide C er det mest takkede medlem af den danske takvingefamilie. Oversiden er orangebrun med mørke tegninger. Undersiden har en gråbrun marmorering og en hvid c-lignende tegning, der har givet arten sit navn. Hunnen er lidt lysere end hannen og med mindre takket vingesøm. Det hvide C er meget hurtig og svirrende i sin flugt.
Kalundborg Kommune håber på en bred interesse fra mange borgere, foreninger, lodsejere og erhvervsdrivende mfl., så der i 2021-2022 bliver igangsat og gennemført konkrete handlinger til gavn for biodiversiteten. Det kan være den enkelte borger, der tager et initiativ i sin egen have, eller det kan være lokale offentlige og private aktører, der samarbejder om et større projekt. Alle tiltag har som nævnt betydning.
Stor bladskærerbi (Megachile lagopoda). Stor bladskærerbi er en rigtig Storebæltsart, som kræver varme tørre arealer med Stor knopurt. Her fouragerer hunnerne intensivt, mens hannerne endnu mere intensivt patruljerer territorium og jager alt og alle bort. Reden udgraves i sand eller grus eller i hulrum mellem sten og både fores og lukkes med blade.
Inspiration
Der er mange ting, man selv kan gøre for at give de vilde arter en håndsrækning, og ofte kræver det slet ikke så meget. Hvis du gerne vil bidrage til at skabe mere vild natur, så er der heldigvis inspiration, råd og vejledning at hente.
Læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside DK Vild ’Hvad kan du selv gøre’.
På DK Vild findes også en side med en lang række links til forskellige organisationer, der arbejder for mere vild natur.
Du kan også lade dig inspirere af programmerne fra DRTV:
Sydlig blomsterbuk (Rutpela maculata). Yngler i stubbe og stammer af løvtræer, formentlig især eg og hassel. Arten har mindst en toårig livscyklus. Forpupningen finder sted i sommeren og de voksne dyr klækker i løbet af juni og juli. Ses ofte i færd med at søge pollen på blomster.
Partnerskaber om mere vild natur
Det er en del af vores Kalundborg-DNA, at vi udvikler løsninger og gennemfører konkrete handlinger i samarbejde og gennem forpligtende partnerskaber med borgere, foreninger og virksomheder.
Kontakt Søren Stensgaard på E-mail sste@kalundborg.dk hvis du har én idé eller et projekt hvor du vil være med til at gøre en forskel.
Om konkurrencen
Biodiversiteten er under pres i hele Danmark. Derfor har Miljøministeriet igangsat kampagnen 'Sammen om et VILDERE Danmark', som konkurrencen er en del af. Målet er at få kommuner – og danskerne generelt – til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.
Konkurrencen løber frem til slutningen af 2022, hvor Danmarks VILDESTE Kommune bliver udpeget.
Vinderen bliver den kommune med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt. Dette baseret på engagement, antal omlagte kvadratmeter vild natur, idérigdom og udbredelse af viden til borgerne om naturens egenskaber.
Læs mere her www.dkvild.dk