Hvis samfundet udsættes for ekstreme vejrforhold, katastrofer eller terror, må redningsberedskabet prioriterer indsatsen. Det betyder, at man skal kunne klare sig selv og passe på de nærmeste i op til 72 timer.
På et Robust Borger kursus, som er målrettet de ældste klassetrin i folkeskolen, tages der udgangspunkt i elevernes hverdagssituationer – hjemme og på skolen. De emner, der gennemgås er
- Brand
- Evakuering
- Førstehjælp
- Apps
- Terror
- Sociale Medier
- Vold
- Drugs
- Alkohol
Undervisningsformen er kombination af en introduktion til emnet – korte videoer og små øvelser, der involverer eleverne.
Når der undervises i brand, tages der afsæt i, at der hvert år omkommer mere end 50 personer i Danmark i forbindelse med brand. Selvom det sker sjældent, så er der eksempler på brande, der er opstået brand på folkeskoler. I forbindelse med alarmering gennemgås, hvordan man alarmerer og taler med redningsberedskabet. Ved de efterfølgende emner gennemgås, hvornår det er klogt at kontakte en voksen - og hvornår man hurtigt skal tage ansvar og alarmere. Der er også konkrete anvisninger på, hvordan man passer på sig selv og hinanden i den digitale verden.
Hvert emne afsluttes med Robuste Råd. Det kan være konkrete anvisninger på:
- hvordan man forebygger, at en ulykke eller kritisk situation opstår
- hvordan man forhindrer, at en ulykke eller kritisk situation udvikler sig og vokser sig stor
- hvornår det er klogt at kontakte en voksen
- hvornår man hurtigt skal tage ansvar og alarmere
- hvordan man passer godt på hinanden
Alle emner tager udgangspunkt i situationer, der er relevante for eleverne og gennemgås ud fra en beredskabsfaglig vinkel.
Når man ved, hvad man skal gøre først og hurtigt i en række forskellige situationer, er man i sidste ende med til at gøre samfundet mere trygt.