Omkring teenagealderen begynder vennernes holdninger og normer at få større betydning end forældrenes. Mange unge begynder at "pejle" efter flertallet, i et forsøg på at undgå at skille sig ud fra mængden. Ofte sker denne pejling på et fejlagtigt grundlag, hvilket kan medføre, at den unge vil være tilbøjelig til at efterligne en (ikke eksisterende) adfærd. Dette er særligt problematisk ift. risikoadfærd såsom rygning, indtag af alkohol, brug af euforiserende stoffer mv.
For at imødekomme og forebygge sådanne sociale misforståelser er det vigtigt, at de unges forestillinger og forventninger til sig selv og andre afdækkes og italesættes.
Oplægget vil have særlig fokus på sociale misforståelser vedr. alkoholforbrug med henblik på, at de unge opbygger den bedst mulige alkoholkultur. En tidlig debut kan have konsekvenser resten af livet. De unge skal informeres om alkohol og gennem refleksion være forberedt på at træffe gode valg i fremtiden.
Det anbefales, at lærerteamet, i nær tilknytning til oplægget (gerne samme dag), indkalder til et forældremøde med henblik på forventningsafstemning (udfærdigelse af "forældrekontrakter") og debat vedr. unges alkoholvaner. Her medvirker SSP naturligvis gerne, hvis det ønskes.
Bearbejdning af sociale overdrivelser og flertalsmisforståelser har ved tidligere forebyggende forsøg vist sig at have dokumenteret effekt i forhold til at mindske unges risikoadfærd (eks. Balvig, Holmberg og Sørensen 2005: "Ringstedforsøget. Livsstil og forebyggelse i lokalsamfundet").
Oplægget tilgodeser færdigheds- og vidensmål under temaet "sundhed og trivsel" under det obligatoriske emne (jf. folkeskolelovens § 7) sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. I forbindelse med oplægget arbejder eleverne med statistik og teoretisk sandsynlighed, som ligeledes tilgodeser videns- og færdighedsmålene for faget matematik på 7. - 9. klassetrin.