Landsbyfornyelse

Landsbyfornyelse i Kalundborg Kommune giver ejendomsejere mulighed for at opnå tilskud til istandsættelse af udlejnings- og ejerboliger, forsamlingshuse samt nedrivning af forfaldne bygninger. Programmet fokuserer på projekter i små byer og på landet, hvor der skabes fællesskabsværdi og forbedret lokal tilstand. På denne side kan du læse mere om landsbyfornyelse herunder omkring processen og støttemuligheder.

Der kan søges tilskud til istandsættelse af private udlejningsejendomme og ejerboliger, samt til forsamlingshuse, og der kan søges tilskud til nedrivning af boliger og udtjente erhvervsbygninger.

Bygningerne skal ligge i byer med mindre end 4.000 indbyggere eller i det åbne land.

Kontakt Team Byg og Bolig på pbmbygbolig@kalundborg.dk for flere oplysninger. 

Pulje til landsbyfornyelse

Kalundborg Kommune får hvert år andel i den statslige Landsbypulje. Puljens størrelse svinger fra år til år.

Statens andel udgør 60 pct., og kommunernes andel udgør 40 pct.

Kommunalbestyrelsen har besluttet at der primært skal gives støtte til nedrivning hhv. istandsættelse af boliger og i begrænset omfang til nedrivning af erhverv.

Efter indkomne forslag og prioritering kontaktes ejere af ejendommene for aftale om medvirken til nedrivning eller renovering. Emnerne og dermed grundlag for valg af de konkrete projekter forelægges efterfølgende Teknik- og Miljøudvalget.

Ud over nedrivning af ubeboede og forfaldne boligejendomme, som skæmmer det fysiske miljø vil der også blive taget hensyn til eventuel bevaringsinteresse. Det samme gør sig gældende for erhvervsejendomme. Renovering / istandsættelse bør foregå hvor der er eller kan skabes en fællesskabsværdi eller en højnelse af lokalområdet herunder en øget bosætning.

Tilskud til istandsættelse af udlejningsboliger

Bygningen skal være opført før 1960 og være nedslidt.

Der gives kun tilskud til udvendige arbejder på klimaskærmen – tag, vinduer/udv. døre, facaderenovering.

Der er en betingelse, at boligerne efter ombygningen er sunde og tidssvarende

Støtten er et kontant tilskud til udgifter til momsregistrerede håndværkere.

Kommunen fastsætter tilskuddets størrelse. Arbejdet skal udbydes i konkurrence mellem flere håndværksfirmaer.

Kommunen kan stille forskellige relevante arkitektoniske, miljømæssige og udførelsesmæssige krav. Der kan være tale om krav til valg af materialer og arkitektoniske krav til f.eks. vinduer og kviste.

Kommunen vil kræve, at du dokumenterer, at du selv kan finansiere den del af projektet, som kommune ikke giver tilskud til.

Hvis du agter at søge tilskud, anbefaler vi at du tager kontakt til Kalundborg Kommune, inden du begynder at lægge planer

Tilskud til istandsættelse af ejerboliger

Bygningen skal være opført før 1960 og være nedslidt eller skal have installationsmangler

Der gives kun tilskud til udvendige arbejder på klimaskærmen – tag, vinduer/udv. døre, facaderenovering. Der er en betingelse, at boligen efter ombygningen er sunde og tidssvarende

Støtten er et kontant tilskud til udgifter til momsregistrerede håndværkere. Støtten kan maksimalt udgøre halvdelen af udgifterne, dog kan tilskuddet hæves for særligt bevaringsværdige bygninger

Kommunen fastsætter tilskuddets størrelse. Arbejdet skal udbydes i konkurrence mellem flere håndværksfirmaer.

Kommunen vil stille forskellige relevante arkitektoniske, miljømæssige og udførelsesmæssige krav. Der kan være tale om krav til valg af materialer og arkitektoniske krav til f.eks. vinduer og kviste.

Kommunen vil kræve, at du dokumenterer, at du selv kan finansiere den del af projektet, som kommune ikke giver tilskud til.

Hvis du agter at søge tilskud, anbefaler vi at du tager kontakt til Kalundborg Kommune, inden du begynder at lægge planer

Tilskud til istandsættelse af forsamlingshuse

Tilskud kan gives til de egentlige forsamlingshuse, men også til bygninger ”med lignende anvendelse”, og so varetager de samme funktioner som forsamlingshusene.

Der kan ikke gives tilskud til klubhuse og lignende, som primært bruges af en begrænset del af lokalbefolkningen.

Der kan ikke ydes støtte til bygninger, der drives kommercielt, såsom kroer. 

Tilskud kan kun gives til bygninger, der drives som forsamlingshuse/bygninger med lignende anvendelse, inden, der søges om tilskud.

Der kan ydes tilskud til

  • Udvendigt arbejde på klimaskærmen.
  • Tilgængelighed for bevægelseshæmmede, herunder etablering af handicapvenlige toiletter
  • Afhjælpning af kondemnable forhold – typisk fugt og skimmelsvamp
  • Energibesparende foranstaltninger, men det skal ske med udgangspunkt i energimærkeordningen.
  • Støtten er et kontant tilskud til udgifter til momsregistrerede håndværkere. Støtten kan maksimalt udgøre halvdelen af udgifterne, dog kan tilskuddet hæves for særligt bevaringsværdige bygninger[SGA1] 
  • Kommunen fastsætter tilskuddets størrelse. Arbejdet skal udbydes i konkurrence mellem flere håndværksfirmaer.
  • Kommunen vil stille forskellige relevante arkitektoniske, miljømæssige og udførelsesmæssige krav. Der kan være tale om krav til valg af materialer og arkitektoniske krav til f.eks. vinduer og kviste.
  • Kommunen vil kræve, at I dokumenterer, at I selv kan finansiere den del af projektet, som kommunen ikke giver tilskud til.
  • Hvis I agter at søge tilskud, anbefaler vi at I tager kontakt til Kalundborg Kommune, Kultur og Fritid på kultur@kalundborg.dk inden du begynder at lægge planer

Nedrivning af bygninger

Der kan ydes støtte til nedrivning af:

  • Beboelsesbygninger, der er opført før 1960 og som er nedslidte.
  • Erhvervsbygninger, der er tomme, og hvor nedrivning er begrundet i bygningens tilstand

Der ydes normalt kun støtte til nedrivning af bygninger, der er skæmmende, eller på anden måde er til gene for omgivelserne.

Nedrivning, der sker med henblik på nybyggeri kan kun undtagelsesvis støttes med offentlige midler.

Tilskuddet fastsættes af kommunen. I særlige sager kan tilskuddet gå op til 100% af udgiften. Kalundborg Kommune tilbyder at forestå nedrivningerne på ejers vegne, og sørge for at nedrivningen sket på en miljømæssig forsvarlig måde.

Hvis du agter at søge tilskud, anbefaler vi at du tager kontakt til Kalundborg Kommune, inden du begynder at lægge planer

Sådan søger du

Du skal som ejer af bygningen sende din ansøgning om tilskud til Kalundborg kommune. Det er kun ejere der kan ansøge.

Send en kort beskrivelse af, hvad du ønsker tilskud til enten som e-mail til dto@kalundborg.dk eller pr. post til: Kalundborg Kommune, Holbækvej 141B, 4400 Kalundborg.

En medarbejder fra kommunen kontakter dig, og sammen finder I ud af, hvilke oplysninger der er nødvendige for at Teknik og Miljø kan vurdere dit projekt. Medarbejderen hjælper dig med at fremskaffe oplysninger om bygningen og oplyser dig om hvis du skal bruge et ansøgningsskema

Indhold