Byggetilladelser

Skal du bygge nyt, ombygge eller renovere? De fleste byggeprojekter kræver en byggetilladelse i henhold til byggeloven og bygningsreglementet BR18. Her kan du finde information om, hvornår du skal søge om tilladelse, hvilke krav der gælder, og hvordan du bruger selvbetjeningsløsningen Byg og Miljø til at indsende din ansøgning.

Næsten al byggearbejde er omfattet af byggeloven og dermed krav om byggetilladelse. Krav og undtagelser kan du læse i bygningsreglement BR18 under kapitel 1.
Her kan du også læse de vejledninger, som indtil nu er udgivet omkring bygningsreglementet, samt alle tidligere bygningsreglementer.

Når du læser om undtagelserne for f.eks. sekundær bebyggelse med et samlet areal på under 50 m² er det vigtigt at vide, at hvis byggeretten efter BR18 kapitel 8 ikke overholdes, skal der altid - uanset undtagelsen - søges om byggetilladelse.

Teknisk sagsbehandling er erstattet af en certificeringsordning, hvor byggeri i henholdsvis brandklasse og konstruktionsklasse 2 til 4, skal godkendes af en certificeret rådgiver inden der kan meddeles byggetilladelse.

Byggeri skal i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse, indplaceres i henholdsvis konstruktions- og brandklasse. Hovedparten af enfamiliehuse, udhuse, drivhuse, rækkehuse mv. kan indplaceres i brand- og konstruktionsklasse 1. Såfremt byggeriet afviger fra gældende vejledninger til brand eller konstruktioner, skal byggeriet som udgangspunkt indplaceres i en højere brand- og konstruktionsklasse, hvor der er krav om anvendelse af certificeret rådgiver.

Fritliggende sekundære bebyggelser under 50 m² er som udgangspunkt fritaget for indplacering i konstruktionsklasse 1. Er der samlet mere end 50 m² sekundær bebyggelse på ejendommen hæves brandklassen altid til minimum 1.

Det er ikke muligt at ringe direkte til Byggesagsområdet

Har du brug for vejledning til et nyt projekt eller spørgsmål vedrørende en eksisterende byggesag, kan du bestille tid til et kort telefonmøde (15 min.). Du vil blive ringet op af en sagsbehandler. Du bestiller tid her: Tidsbestilling

Vi gør opmærksom på, at hvis vejledningen omhandler en konkret byggesag, så bliver der pålagt gebyr for forbrugt tid på byggesagen.

Hvis du vil skrive til os, kan du sende en mail til vores hovedpostkasse for det tekniske område: dto@kalundborg.dk

Sådan søger du byggetilladelse

Når du søger om byggetilladelse, skal du bruge selvbetjeningsløsningen Byg og Miljø 

Når du klikker på Byg og Miljø åbner siden med den formular du skal udfylde.
Når du skal ansøge om en byggesag eller en sag på miljøområdet, giver Byg og Miljø dig et overblik over, hvilken information og dokumentation kommunen skal bruge for at behandle din sag.

Undervejs får du en målrettet hjælp til de mest almindelige aktiviteter inden for byggeri og miljø, du som borger vil have brug for at søge tilladelse til. Du bliver guidet igennem ansøgningsprocessen, trin for trin, indtil du til sidst med et enkelt klik kan sende din ansøgning, som automatisk går til den rette myndighed. Vær opmærksom på, at dit byggeri kan kræve Certificerede brandrådgivere og statikere.

Du kan løbende følge med i, hvor langt behandlingen af din sag er kommet. Du får besked, når der er henvendelser eller afgørelser fra myndigheden.

Takster og gebyrer for byggesager