Beskæring af beplantning og renholdelse af stier og fortove

Må din beplantning rage ud over din grund? Hvad siger beskæringsreglerne? Og skal du selv holde arealer uden for din matrikel rene og frie for ukrudt? Få svarene her.

Alle skal kunne færdes på byens veje, fortove og stier uden at blive generet af udhængende grene eller brede hække. Tænk på de svagtseende, handicappede og trafikanter med barnevogne.

Beskær og klip

Er du grundejer med arealer ud til veje, fortove, stier og pladser, som er åbne for almindelig færdsel? Så skal du holde din egen beplantning og hæk helt på din egen grund året rundt.

  • Du skal beskære eller klippe din beplantning og hæk, så du holder den inden for ejendommens skel.
  • Træer og buske må gerne rage ind på vejarealet, hvis bare grenene er så højt oppe, at alle kan passere uden gener.
  • Træer og buske skal være beskåret, så der altid er en frihøjde over fortove på mindst 2,5 meter og en frihøjde over kørebaner på mindst 4,5 meter.
  • I byområder, hvor der ikke er fortov, skal rabatarealet være fri af beplantning i fuld bredde (det vil sige til skel eller cirka 1 meter) og have en frihøjde på mindst 3 meter.
  • Udenfor byområderne skal rabatarealerne være fri af beplantning i fuld bredde (det vil sige til skel eller cirka 1 meter) og have en frihøjde på mindst 4,5 meter.
  • Du skal være opmærksom på, at grene hænger længere ned i fugtigt vejr.

Hvis du som grundejer ikke overholder disse krav, kan du risikere, at vi udfører arbejdet for din regning.

Tegningen viser, hvordan du skal beskære og klippe beplantning på land og i by. Vi har også forklaret de samme principper med ord på denne side.

Hold fortove og stier rene

Du har som grundejer selv pligt til at holde fortove og stier rene for snavs, affald, visne blade og ukrudt.

Når du som grundejer bekæmper ukrudt på vej-, sti - og fortovsarealer, så undgå at bruge ukrudtsmidler. Det risikerer at forurene grundvandet. Brug i stedet for lugejern, damp- eller gasbehandling. Men husk at passe på brandfaren ved gasbrænder.

Sådan skal du beskære beplantning ud til privat fællesvej

Vejene i sommerhusområderne er som hovedregel private fællesveje.

Det er den enkelte grundejer, der skal sørge for, at beplantningen langs egen ejendom ikke er til gene for trafikken.

Du skal være opmærksom på, at store køretøjer, for eksempel lastbiler, slamsugere, brandbiler og renovationsvogne, kræver mere plads end personbiler. Sådanne køretøjer skal kunne komme uhindret frem på vejene uden at få ødelagt sidespejle eller andet.

En typisk sommerhusvej er anlagt som grusvej med rabat i begge sider. Rabatten er en del af vejarealet. Og den skal blandt andet give vigeplads for både gående og kørende trafik.

Er den udlagte vej ud for dig udlagt i matriklen i en bredde på 5 meter eller derunder? Så skal du holde hele vejarealet, inklusive vejrabatter, fri for beplantning helt ind til skel og i en højde af 4,2 meter.

Tegningen viser, hvordan du skal beskære og klippe beplantningen på en privat fællesvej. Vi har også forklaret de samme principper med ord på denne side.

Er den udlagte vej ud for dig udlagt i matriklen i en bredde over 5 meter? Så skal du holde et fritrumsprofil på minimum 5 meter i bredden og 4,2 meter i højden. Og du bør også holde vejrabatten fri for beplantning.

Tegningen viser, hvordan du skal beskære og klippe beplantningen på en privat fællesvej. Vi har også forklaret de samme principper med ord på denne side.

Lovgrundlag

Hvilke love ligger til grund for, hvordan du skal beskære beplantning og renholde stier og fortove? Find dem her.