Hvem giver tilladelse til at grave?
- Det gør Vejdirektoratet på motorveje og statsveje.
- Det gør vi som kommune på kommunale veje, stier, fortove og rabatter og private fællesveje i byzonen. Vi kan bestemme, hvor i vejen nye ledningsanlæg skal være. Og vi kontrollerer ledningsejernes arbejder.
- Det gør private ejere af veje på private veje i landzonen.
Hvor længe tager det os at behandle din ansøgning?
- Skal du grave i offentlig vej? Så skal du forvente, at vi behandler din ansøgning inden for ti arbejdsdage, hvis den opfylder kravene. Vi kan have længere behandlingstid, hvis det drejer sig om større gravearbejder.
- Skal du grave i privat fællesvej? Så skal vi partshøre. Derfor skal vi have din ansøgning, mindst tre uger før du vil begynde arbejdet.
Bemærk, at det kan tage længere tid at behandle din ansøgning, hvis vi skal søge politisamtykke. Politiet skal give samtykke, hvis afspærringen kræver ændring af følgende:
- Ubetinget vigepligt i vejkryds
- Signalregulering
- Hastighedsbegrænsning
- Påbud om ensrettet færdsel
- Standsnings- og parkeringsforbud.
Gør disse fem ting, når du skal grave i vej og fortov eller tæt derved
1. Søg gravetilladelse
Søg gravetilladelse – også selvom du måske ikke skal grave i vejens areal, men skal grave tæt på eller dybt ved siden af.
Husk at søge ny gravetilladelse, hvis du skal udbedre reklamationer efter din færdigmelding eller efter garantieftersyn.
Søg tilladelse til at grave
Skal du arbejde uden for følgende tidsrum: mandag til fredag fra kl. 7 til 18 og lørdag fra kl. 7 til 14? Så skal du søge dispensation i form af en miljøgodkendelse hos Plan, Byg & Miljø.
Send mail til Plan, Byg & Miljø for at søge dispensation til at udføre bygge- og anlægsaktiviteter uden for normal arbejdstid
Skal du grave på en statsvej i Kalundborg Kommune (rute 22 og 23)? Så skal du søge tilladelse hos Vejdirektoratet.
Gå videre til Vejdirektoratets hjemmeside for at søge gravetilladelse på en statsvej
2. Læs tilladelsens krav
3. Orientér offentligheden om arbejdet, senest to dage før arbejdet begynder
Sørg som bygherre/entreprenør for at orientere de omkringboende og alle parter, der kan tænkes at blive berørt af arbejdet. Gør det senest to dage inden arbejdets opstart. Og gør det på skrift ved centralt placerede opslag eller husstandsomdelte meddelelser. Informationsmaterialet skal indeholde oplysninger om følgende:
- Arbejdets karakter og varighed
- Telefonnummer på en kontaktperson
- Mulige gener.
Husk at give ny information, hvis der sker ændringer i arbejdet i forhold til de aktiviteter, du tidligere har informeret om.
4. Vær opmærksom på dette, når du udfører arbejdet
- Sørg for, at opgravningen står åben så kort tid som muligt.
- Tjek, at afspærringen passer til de faktiske forhold.
- Tjek, hvordan du skal retablere. Og vær blandt andet opmærksom på følgende i DS 475: "Ledningsgraven skal efter retablering have de samme funktionsegenskaber som den eksisterende jord og befæstelse med hensyn til bæreevne, deformationsegenskaber, drænevne og frostfarlighed".
- Lav fotodokumentation af blandt andet fri banket, asfalt og knækkede fliser.
- Sørg for at rydde sne og salte inden for arbejdsområdet. Som entreprenør er du ansvarlig for at varetage vintervedligeholdelse inden for arbejdsområdet, fra du opsætter skiltningen, til du nedtager den.
5. Færdigmeld arbejdet, senest fem dage efter at du er færdig med arbejdet og retableringen
Bemærk, at du har ansvaret for graveområdet, indtil du har færdigmeldt arbejdet.
Færdigmeld gravearbejde
Hvor graves der på vejene i Kalundborg Kommune?
Zoom ind på oversigtskortet for at se, hvor der graves i vejen, og hvor der foregår andre aktiviteter. Før musen hen over de enkelte aktiviteter for at se, hvornår, hvor længe og hvem der er ansvarlig for de enkelte aktiviteter.