Når man indgår en rammeaftale med Danske Standardfærger K/S, starter man med en projekteringsfase, hvor man tager udgangspunkt i standardfærgekonceptet og tilpasser standardfærgen til kommunens behov og overfart.
I processen udarbejder man detaljerede overfartsanalyser, som skal tydeliggøre den nuværende færges belægning og øvrige overfartsrelaterede forhold, der kan have indflydelse på Ø-færgens design.
Det er også i projekteringsfasen, at man udarbejder et konceptdesign i tæt dialog med overfartens drift og brugere. I visse kommuner har der været et ønske om, at konceptdesignet starter før, man indgår rammeaftalen. Det betyder, at vi lige nu har indledende skitser, belægningsanalyser og forslag til sejlplaner for overfartenerne til Nekselø og Sejerø.
Skitsernes formål er at skabe et grundlag for dialog og visualisere ensartede designmuligheder på tværs af kommunernes individuelle behov. Det betyder, at skitseoplæggene ikke viser det endelige resultat.
Det endelige design af Ø-færgerne bliver udviklet i en projekteringsfase, når rammeaftalen er indgået. Her bliver konkrete oplæg, som er baseret på overfartsanalyser, identificerede behov og ønsker for overfarterne.
Forudsætninger for dataanalyse og dimensionering herunder bilstørrelser og datagrundlag vil ligeledes kvalificeres i en egentlig projekteringsfase under indkøbsaftalen.
Ved udarbejdelse af indledende skitser har været brugt bilstørrelser baseret på erfaringstal, som er afstemt med færgesekretariatets rådgivere. Disse størrelser undersøges og dokumenteres i projekteringsfasen.
Kommunen har i projekteringsfasen mulighed for at vælge mellem en række energiteknologier herunder batterier, brint, metanol og HVO. Kommunens valg understøttes af økonomiske og tekniske overvejelser med særlig vægt på forsyningssikkerhed, teknologisk modenhed, infrastruktur og samarbejde på tværs af kommunerne.
Det er desuden hensigten at designet, så vidt muligt, skal forberedes for senere ændringer af teknologien i løbet af færgens levetid, skulle der ske særlige teknologiske fremskridt, som sandsynliggør en forbedring af ovenstående forhold.