På kommunens kortsider kan du i menuerne til venstre finde en oversigt over alle offentlige vandløb, der er beskyttede efter naturbeskyttelseslovens § 3.
Vandstand i vandløbene
Kalundborg Kommune har målere i flere vandløb, som måler vandstanden i vandløbene. Disse målere er fordelt på vandløb over hele kommunen og der kommer flere og flere.
Vandstandsmålerne måler vandløbenes vandstand hvert 10. min, og dataene sendes til to forskellige hjemmesider, hvor du kan følge med.
Link til 'Vandportalen' hvor du finder målinger af vand og klima.
Link til WatsonC
Der kan være store udsving
Der kan være store udsving i vandstanden. De afhænger af flere forhold, men især mængden af nedbør spiller en stor rolle og havniveauet. Når det regner, stiger vandstanden, og når det holder op igen, falder vandstanden i løbet af et par dage. Ved meget regn kan der opstå oversvømmelser trods kommunens vedligeholdelse af vandløbet.
Unaturlig forhøjet vandstand
Oplever du unaturlige årsager til forhøjet vandstand, f.eks. at vandstanden ikke falder igen, efter det er holdt op med at regne, så kontakt en af kommunens vandløbsmedarbejdere på vandlob@kalundborg.dk.
Lovgivning
De grundlæggende regler og retningslinjer for forvaltning af vandløb sker i henhold til vandløbsloven (LBK nr. 1217 af 25/11/2019). Det er egentlig et lidt misvisende navn, da vandløbsloven dækker vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Formålet med vandløbsloven er, at sikre vandløb kan benyttes til afledning af vand, navnlig overfladevand, spildevand og drænvand, men at det sker under hensyntagen til de miljømæssige krav til vandløbskvaliteten, som fastsættes i henhold til anden lovgivning.
Bekendtgørelse af lov om vandløb - vandløbsloven.
Bekendtgørelse om vandløbsregulering og -restaurering mv.
Vandløbsprojekter
Vandløbsprojekter dækker over en række forskellige ændringer eller tiltag, der kan foretages i og omkring vandløbene. Skal et vandløb og herunder også dræn f.eks. omlægges, genslynges eller på anden måde ændres fysisk, kræver det en godkendelse fra kommunen.
Eksempler på forskellige typer af vandløbsprojekter kan være:
- Regulering, restaurering
- Udlægning af gydegrus eller større sten
- Udjævning af styrt
- Opførelse af bro eller anden overkørsel
- Krydsning af vandløb med rørledninger
- Plantning af skyggegivende vegetation langs vandløbet
Der kan være andre eksempler på potentielle vandløbsprojekter end de her nævnte. Har du spørgsmål vedrørende vandløbsprojekter, kan du kontakte Team Natur & Vand på vandlob@kalundborg.dk .
Ved ansøgning om regulering af vandløb, dræn eller lign. skal de berørte parter have mulighed for at udtale sig ift. projektet. Som ansøger skal du indhente disse erklæringer og indsende dem sammen med ansøgningen.
Find ansøgningsskema og mere information under ”Ansøgningsskemaer” og ”Pjecer”.
Vandløbsvedligeholdelse
Kalundborg kommunes vandløbsvedligehold er opdelt i følgende 4 delaftaler:
Delaftale 1
Delaftale 2
Delaftale 3
Delaftale 4
Team Natur og Miljø udfører årligt oprensninger af udvalgte vandløbsstrækninger, som en del af vandløbsvedligeholdelsen.
Læs mere her - Opmåling og oprensning
Vandløbsregulativer
For alle offentlige vandløb er der udarbejdet regulativer, som beskriver vandløbenes vedligeholdelse samt forhold om lodsejernes rettigheder og pligter omkring vandløbene.
Find alle regulativer og oversigtskort for kommunens vandløb her
Dræn
Dræn er efter vandløbslovens definition at betragte som et vandløb. Vandløbsloven giver en vis grad af fri dræningsret. Der må drænes på egen grund, uden brug af pumpe, til åbent vandløb, sø eller hav, hvis en af disse støder op til eller løber over lodsejerens matrikel.
Lodsejeren skal vedligeholde dræn på matriklen, så vandet kan løbe frit i dem. Der må ikke på nogen måde laves foranstaltninger, der kan hindre vandets frie løb og dermed være til hinder for afløb fra højere beliggende ejendomme.
Læs mere om dræn og de gældende regler i vores pjecer.
Pjecer
Information om at rejse vandløbssag mod nabo (PDF)
Information om beplantning af træer langs åbne vandløb (PDF)
Information om fejl og misvedligehold af rørlagte vandløb, rørledninger og dræn (PDF)
Information om krydsninger af vandløb (PDF)
Information om medbenyttelse (PDF)
Information om påbud (PDF)
Information om træer ved åbne vandløb (PDF)
Information om vandløbslovens formål (PDF)
Information om vedligeholdelse af offentligevandløb (PDF)
Information om vedligeholdelse af private vandløb (PDF)
Information om regulering af vandløb (PDF)
Information om dyrkningsfrie bræmmer langs vandløb og rundt om søer (PDF)
Information vedr. træer ved rørlagte vandløb (og andre rørledninger) (PDF)
Ansøgningskema
Før du kan ændre et vandløb, grave et nyt eller lignende, så skal du sende en projektbeskrivelse ind til Kalundborg Kommune, som skal sørge for, at dine naboers afvandingsinteresser tilgodeses i projektet.
Først når et projekt er godkendt dvs. efter høringer, klagemuligheder mm, har du lov til at udføre arbejdet.
Kalundborg Kommune har udarbejdet en række ansøgningsskemaer og pjecer med information, der kan understøtte processen.
Ansøgningsskema (PDF)
Ansøgningsskema (Word)
Naboerklæring (PDF)
Naboerklæring (Word)
Klageskema vedrærende vandløbs- og afvandingsforhold
Før du klager, bør du forsøge at løse problemet lokalt. Du kan f.eks. tage en snak med den person, som du mener er ansvarlig for genen.
Klager er forbeholdt situationer, hvor du ikke mener, at problemet kan løses på andre måder, og bør derfor anses som sidste udvej.
Klageskema vandløbs og afvandingsforhold (PDF)
Klageskema vandløbs og afvandingsforhold (Word)