EU har besluttet i sit vandrammedirektiv, at alle udvalgte vandområder (vandløb, søer og kystvande), skal opfylde målsætningen om ”god økologisk tilstand”.
Folketinget har på baggrund af EU's vandrammedirektiv besluttet, at spildevandet fra ejendomme i det åbne land skal renses til et bestemt niveau, hvis det påvirker og forhindrer nærliggende vandløb og søer i at opfylde deres målsætning om god økologisk tilstand.
Spildevandsrensning i det åbne land, 'Spildevandsbortskaffelse fra spredt bebyggelse', blev igangsat i 1997, ved en ændring af miljøbeskyttelsesloven og lov om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v. (Spildevandsrensning i det åbne land m.v.)
Formålet var især at styrke indsatsen for en forbedret spildevandsrensning for ejendomme i det åbne land og herved medvirke til, at vandløb og søer kan opfylde de i regionplanerne vedtagne målsætninger, der i dag er afløst af vandområdeplanerne.
I Danmark er det Miljøstyrelsen der har undersøgt og besluttet, hvilke vandløb og søer, der betegnes som målsatte. De ejendomme, som skal lave en forbedret rensning af deres spildevand, skal gøre dette, fordi miljøstyrelsen har vurderet at spildevand er medvirkende til, at de vandløb og søer som disse ejendomme udleder til, ikke kan opfylde deres målsætning på baggrund af denne spildevandspåvirkning.
Arbejdet med spildevandsrensning i det åbne land følger de retningslinjer der er udstukket af Miljøstyrelsen - og som kan læses i Vejledningen til spildevandsbekendtgørelsen, afsnit 14.6 "Forudsætninger for påbud om forbedret spildevandsrensning".
Processen for arbejdet er godkendt på kommunalbestyrelsesmødet den 23. november 2011 - og er senere bakket op af Teknik- og Miljøudvalget den 6. september 2018 med beslutning om at fortsætte indsatsen, samt drøftelse på Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 7. februar 2019, hvor det blev fastslået, at fremgangsmåden mht. arbejdet med spildevandsrensning i det åbne land skal fortsætte som kommunen hidtil har gjort - altså ved at følge de ovenfor nævnte retningslinjer fra Miljøstyrelsen.