Spildevand i det åbne land

Alle ejendomme i det åbne land, det vil sige områder uden for kloakerede byområder, som ikke er tilsluttet et offentligt kloaksystem, men som udleder spildevand til vandmiljøet, kan ifølge Statens Vandplaner påvirke vandmiljøet negativt. Derfor er det nødvendigt at forbedre spildevandsrensningen på disse ejendomme.

I perioden 2012-2023 har Kalundborg Kommune givet 1.800 påbud til ejendomme i det åbne land, hvor spildevandet ledes urenset direkte ud til dræn, vandløb og søer.

Vi er derfor nu i gang med at følge op på, om påbuddene er blevet efterkommet. Dette arbejde vil ske i 2023 og ind i 2024. Ved de ejendomme hvor spildevandsrensningen ikke er blevet forbedret, vil der blive sendt nye påbud eller det eksisterende påbud vil blive indskærpet.

Grundlaget for kommunens arbejde med spildevand i det åbne land

EU har besluttet i sit vandrammedirektiv, at alle udvalgte vandområder (vandløb, søer og kystvande), skal opfylde målsætningen om ”god økologisk tilstand”.  

Folketinget har på baggrund af EU's vandrammedirektiv besluttet, at spildevandet fra ejendomme i det åbne land skal renses til et bestemt niveau, hvis det påvirker og forhindrer nærliggende vandløb og søer i at opfylde deres målsætning om god økologisk tilstand.

Spildevandsrensning i det åbne land, 'Spildevandsbortskaffelse fra spredt bebyggelse', blev igangsat i 1997, ved en ændring af miljøbeskyttelsesloven og lov om betalingsregler for spildevandsanlæg m.v. (Spildevandsrensning i det åbne land m.v.)

Formålet var især at styrke indsatsen for en forbedret spildevandsrensning for ejendomme i det åbne land og herved medvirke til, at vandløb og søer kan opfylde de i regionplanerne vedtagne målsætninger, der i dag er afløst af vandområdeplanerne.

I Danmark er det Miljøstyrelsen der har undersøgt og besluttet, hvilke vandløb og søer, der betegnes som målsatte. De ejendomme, som skal lave en forbedret rensning af deres spildevand, skal gøre dette, fordi miljøstyrelsen har vurderet at spildevand er medvirkende til, at de vandløb og søer som disse ejendomme udleder til, ikke kan opfylde deres målsætning på baggrund af denne spildevandspåvirkning.

Arbejdet med spildevandsrensning i det åbne land følger de retningslinjer der er udstukket af Miljøstyrelsen - og som kan læses i Vejledningen til spildevandsbekendtgørelsen, afsnit 14.6 "Forudsætninger for påbud om forbedret spildevandsrensning".

Processen for arbejdet er godkendt på kommunalbestyrelsesmødet den 23. november 2011 - og er senere bakket op af Teknik- og Miljøudvalget den 6. september 2018 med beslutning om at fortsætte indsatsen, samt drøftelse på Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 7. februar 2019, hvor det blev fastslået, at fremgangsmåden mht. arbejdet med spildevandsrensning i det åbne land skal fortsætte som kommunen hidtil har gjort - altså ved at følge de ovenfor nævnte retningslinjer fra Miljøstyrelsen.

Kriterierne for påbud

Kriterierne for at der kan gives påbud er:

  • Ejendommens afløbsforhold og udledning skal være fastlagt. Dette arbejde gennemføres via spørgeskemaer og eventuelle besigtigelser.
     
  • Ejendommens udledning skal bidrage til forurening af det omhandlede nedstrøms liggende vandområde, som kan være et vandløb eller en sø. Dette er tilfældet, hvis der er direkte udledning af urenset spildevand fra ejendommen, og ejendommen ligger i de ovennævnte udpegede områder (blå og armygrønne)
     
  • Der skal være dokumentation for, at det omhandlede nedstrøms liggende vandområde er forurenet af spildevand i et omfang, der gør, at det miljømål for vandområdet, der er fastsat ikke er opfyldt. Dokumentationen findes i MiljøGIS. Bemærk at hvis man leder ud til et vandløb eller en sø med god tilstand, hvor der er målopfyldelse, hvor vandet så løber videre til et andet vandløb/sø, hvor målet ikke er opfyldt, så vil der også blive givet påbud.

Find din ejendom

På kortet herunder kan du se planen for spildevandsrensningen i det åbne land. Tryk på "Find en adresse" og skriv din adresse. Brug browserne Google Chrome eller Internet Explorer.

Hvilke mulige renseløsninger findes der?

Dit eget anlæg

Når du vælger at etablere dit eget private renseanlæg kan det være en god idé at tage en kloakmester med på råd. Han kan rådgive og vejlede om de forskellige anlægstyper, og give dig et konkret prisoverslag på det anlæg, du ønsker.

Når du har valgt en anlægstype, skal du søge om tilladelse hos kommunen. Mange lader kloakmesteren stå for det, men du kan også gøre det selv. Vær opmærksom på at selve tilslutningen skal godkendes af en autoriseret kloakmester.

Eksempler på løsninger:

  • Nedsivningsanlæg
  • Minirenseanlæg
  • (Beplantet) sandfilteranlæg
  • Samletank
  • Pilerenseanlæg

Beskrivelser og visualiseringer af de forskellige anlægstyper kan du se her på Hillerød Kommunes hjemmeside

Du og dine naboer kan lave et fælles privat renseanlæg

I nogle områder kan det være en god idé at gå sammen med en eller flere naboer om at anlægge et fælles renseanlæg.

Fordelene ved et fælles renseanlæg er, at det i mange tilfælde kan etableres og drives billigere, end hvis de samme ejendomme har hver sit anlæg. Derudover vil anlægget i mange tilfælde være mere robust i drift og derfor bedre for miljøet.

Når du vælger at etablere et fælles privat renseanlæg kan det være en god idé at tage en kloakmester med på råd. Han kan rådgive og vejlede om de forskellige anlægstyper, og give Jer et konkret prisoverslag på det anlæg, I ønsker.

Samtidig skal I søge om tilladelse hos kommunen og der skal oprettes et spildevandslaug. Her kan du få hjælp til at oprette et spildevandslaug.

Vær opmærksom på at selve tilslutningen skal godkendes af en autoriseret kloakmester.

Du  kan indgå en kontrakt med Kalundborg Forsyning

Hvis du ikke har mod på selv at anlægge et privat renseanlæg, så kan du indgå en kontrakt med Kalundborg Forsyning.

Det betyder, at Kalundborg Forsyning sørger for at rense dit spildevand. Du skal betale tilslutningsbidrag, og fremover også vandafledningsbidrag. Det svarer i praksis til, at din ejendom er kloakeret.

Eksempel på standardkontrakt med Kalundborg Forsyning

Hvad betyder det for mig?

I første omgang handler det om at finde ud af, hvordan spildevand håndteres på din ejendom, det vil sige, hvor der udledes til og hvordan. Dette sker via besvarelse af spørgeskemaet. Når det er afklaret, afgøres det, om det er nødvendigt at forbedre spildevandsrensningen.

På baggrund af dine svar, er der to mulige udfald: 

  1. Håndtering af spildevand på din ejendom lever op til gældende krav, og der er således ikke behov for yderligere.

Eller​

  1. Kalundborg Kommune sender dig:

    a) et varsel om, at du i 2021 vil modtage et påbud om forbedret spildevandsrensning. I varslet vil du også finde en deadline, der angiver, hvornår Kalundborg Kommune senest kan modtage evt. kommentarer, du kunne have til det udsendte varsel. 

    b) et påbud; det vil sige at du skal forbedre spildevandshåndtering på din ejendom med en godkendt løsning. Den forbedrede rensning skal være etableret senest 3 år efter, at du har modtaget påbuddet.

Hvad koster det?

Prisen afhænger af den løsning, du vælger til din ejendom.
I dette eksempel har vi taget udgangspunkt i en bolig med et vandforbrug på 120 m3 pr. år. (2020 takst).

Eget renseanlæg

Anlægspris - 50.000 kr. - 100.000 kr. *1

Årlig drifts-omkostning - 2.858 kr. *2

Samlet udgift efter 20 år - 107.160 kr. - 157.160 kr.

Fordele - Lave driftsomkostninger

Ulemper - Høje etablerings- omkostninger. Du står selv for anlæggets drift.

Fællesprivat renseanlæg

Anlægspris - 30.000 kr.- 75.000 kr. *3

Årlig drifts-omkostning - 1.858 kr. *4

Samlet udgift efter 20 år - 67.160 kr. - 112.160 kr

Fordele - Lave driftsomkostninger

Ulemper - Mere tidskrævende

Kontrakt med Kalundborg Forsyning A/S

Anlægspris - Ca. 50.000 kr. *5

Årlig drifts-omkostning - 6.611 kr. *6

Samlet udgift efter 20 år - 184.176 kr.

Fordele - Du skal ikke bekymre dig om anlæggets drift

Ulemper - Typisk højere drifts-omkostninger end de to andre

*1: Afhængig af anlægstype.

*2: 2.600 kr. til drift af anlæg og spildevandsafgift på 2,15 kr. pr. m3

*3: Afhængig af afstanden mellem ejendomme og renseanlæg.

*4: 1.600 kr. til drift af anlæg og spildevandsafgift på 2,15 kr. pr. m3

*5: Tilslutningsbidrag 37.566 kr. + bundfældningstank ca. 15.000 kr.

*6: 55,09 kr. pr. m3

Kan jeg få hjælp til finansiering?

Muligheder for lån/afdragsordning

Har du ikke selv mulighed for finansiering, har du følgende to muligheder:

Er husstandens samlede indkomst under 352.642 kr. (2024), har du mulighed for at få en låneordning (i henhold til Betalingsloven). Beløbet forhøjes med 46.197 kr. pr. hjemmeboende barn under 18 år. Lånet tilbagebetales over 20 år.

Er husstandens samlede indkomst større end 352.642 kr. (2024), kan du kontakte Kalundborg Forsyning på telefon 59 57 17 00, og høre om dine muligheder for en afdragsordning over max 10 år.

Du kan også læse mere på Kalundborg Forsynings hjemmeside.

Det er en forudsætning for begge låne-/afdragsordninger, at man har modtaget et påbud om forbedret spildevandsrensning, og at man har udtømt andre lånemuligheder via sit pengeinstitut. Dette skal kunne dokumenteres.

Ansøgningsskema

Ansøgningsskema, vejledning og forklaringer kan findes på Energistyrelsens hjemmeside – vælg ” Hjælp til grundejere ved afgørelse om forbedring af spildevandsrensning eller kloakering”.

Når du har udfyldt ansøgningsskemaet, indeholder det personfølsomme oplysninger. Derfor anbefaler vi at du sender det via sikker digital post fra din e-boks. Du kan udfylde ansøgningsskemaet, gemme det lokalt på din pc og derefter sende den fra e-boks som en vedhæftet fil.

Som modtager skal du vælge Kalundborg Kommune - dette kan søges frem i modtagerfeltet. Kalundborg Kommune vil herefter videresende det til Kalundborg Forsyning.

Find en lokal kloakmester

På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du finde en autoriseret kloakmester i dit lokalområde.

Skriv relevant bynavn eller postnummer i feltet til venstre og vælg ”Kloakmestervirksomhed” i feltet til højre. Søg evt. også på nabobyer for at få et udvidet søgeresultat.

Data om vandløb

Her kan du læse hvordan du finder de data der ligger til grund for klassificeringen af vandløb.
Først åbnes følgende link i din pc's browser (internet).
Arealinformation

  • I højre side af skærmen klikker man på knappen ”Værktøjer”
  • Øverst på skærmen fremkommer en menulinje med flere funktioner.
  • Herefter vælges ”Lagkatalog” i menulinjen under fanebladet ”Bruge kortet”
  • Nu dukker der en boks op som hedder ”Tilføj/fjern kortlag
  • Her vælges det øverste tema ”Natur- og Miljøovervågning”. Nu fremkommer flere undertemaer
  • Her vælges ”Overfladevand” og flere undertemaer fremkommer
  • Sæt flueben ud for ”Dansk Vandløbsfaunaindeks (DVFI)” og klik på knappen ”OK”
  • Ved hjælp af din mus, kan du zoome ind eller ud, ved at klikke + og -. Zoom ind på det område hvor du bor og det vandløb du gerne vil se data for. Du kan også trække rundt med kortet ved at klikke på kortet og trække med din mus.
  • Find den lille cirkel, der ligger i det vandløb du ønsker at se data for. Højre klik med musen på cirklen.
  • Nu fremkommer en lille boks med tekst. Tryk på "Find data på kortet". Nu fremkommer der til venstre for kortet, et resultat hvor der står ”Dansk Vandløbsfaunaindeks (DVFI)”, klik på denne.
  • Så fremkommer der en tekst hvor der blandt andet står "NST-stationsnummer xxxxxxx (DVFI)".
  • Tryk på teksten "Vis indeksværdier" eller "Vis artsliste" Herunder fremkommer analyseresultaterne

Hvad betyder "renseklasser"?

Udløbet fra et renseanlæg skal overholde de udløbskrav, som er angivet i forhold til målsætningen for den sø eller det vandløb spildevandet ender i (recipienten)

Rensekrav for de enkelte renseklasser:

Renseklasser

BI5 (mod.)
(mg/l)

NH3 + NH4 -N (mg/l)

Total-P
(mg/l)

SOP

10

5

1,5

SO

10

5

 
OP

30

 

1,5

O

30

   

O : Reduktion af organisk stof

SO: Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation

P : Reduktion af fosfor

BI5 (mod.): modificeret analyse af BI5 når nitrifikationen forhindres.

Informationsmøde d. 31. marts 2022

Indhold