Naturfredning

Naturfredninger beskytter unikke naturområder og kulturarv, så de kan bevares for kommende generationer. Ved at fastsætte strenge anvendelsesrammer sikres, at naturen forbliver et værdifuldt og bæredygtigt aktiv.

 

 

Cirka fem procent af Danmarks areal er fredet.

En fredning går normalt ud på at bevare området som det er, herunder at forbyde tilplantning, bebyggelse m.v. Fredningen kan også forbyde jagt eller færdsel - eller omvendt give publikum ret til at færdes i området. En fredning kan ligeledes fastsætte bestemmelser om pleje af området eller at en bestemt naturtilstand eller udsigt skal genskabes.

Der kan være særbestemmelser om enkelte ejendomme indenfor fredningen. En fredning kan enten begrænse eller udvide retten til at færdes i et område. Fredning kan ske af to grunde: Landskabspleje eller naturgenopretning. Ved landskabspleje bevares landskabet i sin nuværende form, mens landskabet ved naturgenopretning ændres tilbage til sin oprindelige form.

Hvis du er ejer, bruger eller har andre rettigheder til et område, der bliver fredet, kan du få erstatning for det tab, som fredningen har påført. Hvis en privat ejer af et fredet område ikke selv vil gennemføre bestemmelserne i forbindelse med en fredning, kan myndighederne overtage retten til landskabspleje eller naturgenopretning. Du kan læse mere om fredninger hos Naturstyrelsen.

Kommunens fredningstilsyn

Det er Kalundborg Kommune, der skal føre tilsyn med de fredede områder i kommunen. I 2010-2011 blev der ført tilsyn med 24 lokaliteter.