Miljøgener

Miljøgener kan variere fra røg, lugt og støj til mere specifikke forstyrrelser fra nabovirksomheder og landbrug. Siden her giver praktiske råd til først at løse problemerne gennem dialog, og forklarer, hvornår og hvordan kommunen kan kontaktes med klageskemaer.

Der kan opstå mange forskellige typer af miljøgener

  • Røg fra naboens brændeovn
  • Støj fra et supermarkeds køleanlæg eller fra et landbrug
  • Lugt fra en nabovirksomheds ventilationsanlæg eller fra et landbrug

Normalt skal en miljøgene være "væsentlig", før kommunen kan gribe ind og få genen stoppet. Og hvad er så definitionen på væsentlige miljøgener? Der findes ikke ingen entydig definition, og derfor er det en god idé at forsøge at løse problemet selv, inden du kontakter kommunen.

Prøv først at løse problemet sammen

Den hurtigste måde at få løst et problem på er ofte at prøve at rette henvendelse til naboen og gøre vedkommende opmærksom på problemet. En god nabo ønsker ikke at være til gene for sine omgivelser, men har måske overset, at han/hun er årsag til problemer for andre. En stille og rolig snak over hækken vil sandsynligvis løse dit problem og bevare det gode naboskab.

Hvis dette ikke hjælper, og du ikke kan tale dig til rette med naboen, så afgør typen af miljøgenen, hvor du skal henvende sig. Se nedenstående menuer for de forskellige typer af miljøgener

Røg- og lugtgener

Lugt, røg og støv fra virksomheder

Hvis du generes du af:

  • lugt, røg eller støv fra virksomheder
  • lugt fra restaurationer, caféer, pizzarier m.v.

så kan du henvende dig på telefon 59 53 52 53 eller på dto@kalundborg.dk 

Røg fra brændeovne og forkert fyring

Husejere har pligt til fyre korrekt for ikke at forurene og genere deres naboer. Forkert fyring i brændeovne har stor betydning for røgens indhold af farlige stoffer.

Hjælp dig selv og dine naboer ved at følge fire simple råd til god afbrænding:

  • Brug rent og tørt træ
  • Sørg for rigeligt med luft
  • Fyr lidt ad gangen
  • Gå ud og tjek - røgen bør være næsten usynlig

Hvis du vil klage over røg- eller lugtgener fra en nabo, beder vi dig bruge vores klageskema (nyt vindue).

Støjgener

Dine muligheder for at klage over støj fra naboer afhænger af, hvilken type støj, der er tale om.

Høj musik

Hvis din nabo spiller meget høj musik eller på anden måde støjer kraftigt, kan du henvende dig til Midt- og Vestsjællands Politi på tlf. 114. Det gælder især i villakvarterer, hvor der ikke er en boligforening eller en ejerforening med regler for støj eller en husorden fra udlejer.
 
Bor du i lejlighed, boligforening og lejebolig i øvrigt, kan du henvende dig til boligforeningens eller ejerforeningens bestyrelse eller ejendommens ejer.

Støj fra plæneklippere og håndværktøj

Som udgangspunkt er der ret vide rammer for støj fra plæneklippere og andet motordrevet værktøj, og der skal være helt specielle forhold, før kommunen kan skride ind. Er der en grundejerforening, så rejs spørgsmålet her. Måske kan man blive enige om et sæt ”spilleregler” for anvendelse af støjende redskaber m.v.

Støj fra virksomheder og udendørsaktiviteter

Generes du af støj fra udendørs musikarrangementer kan du henvende dig til Midt- og Vestsjællands Politi på tlf. 114. Vær opmærksom på, at der kan være givet en tilladelse til at afholde de pågældende arrangementer. Kalundborg Kommune har vedtaget en forskrift for udendørs musikarrangementer (PDF), hvor offentligheden har adgang, og hvor der anvendes forstærket musik. 

Er du generet af støj fra

  • Idrætsanlæg, fritidsklubber eller organiserede foreninger
  • Virksomheder, forretninger og lignende
  • Landbrug

så kan du henvende dig på telefon 59 53 52 53 eller på dto@kalundborg.dk

Støj fra legende børn

Du kan som udgangspunkt ikke klage over støj fra legende børn i skoler, boligkvarterer og på indrettede legepladser.

Støj fra landbrug

Generne kan enten være sæsonprægede, fx markarbejde om foråret, eller forekomme mere jævnt hen over året, fx støj fra et ventilations- eller malkeanlæg/lugt fra stalde.
 
Oplever du støjgener fra et landbrug som væsentlige i din hverdag, så kan det være en god idé at føre en ”logbog” over generne, inden der eventuelt rettes henvendelse til landmanden eller kommunen.
 
Med en logbog, der viser dato, tidspunkt, eventuelt vind og vejrobservationer og genens styrke og art, kan det være nemmere at identificere årsagen til genen og afhjælpe den.
 
Eksempelvis kan en ændring i en staldrutine måske afhjælpe nogle problemer. Hvis rutinen hidtil er blevet udført i de tidlige morgentimer med det resultat, at du som nabo oplever generende støjgener, så kunne det måske være muligt at udføre rutinen om formiddagen i stedet, hvis arbejdet i stalden kan tilrettelægges, så det nye tidspunkt passer ind med de øvrige rutiner i stalden.
 
Føler du dig så generet af støj, at du mener, det er relevant at klage til kommunen, kan du benytte vores klageskema.
 
Prøv dog altid først at komme i en konstruktiv dialog med landmanden. Det kan være landmanden ikke er opmærksom på, at det, der generer dig, er til gene for andre og derfor ikke er opmærksom på problemet.

Lovgivning der regulere nabostøj