Bevæg dig for livet

Kalundborg Kommune arbejder målrettet på at fremme idrætslivet og skabe bæredygtige fællesskaber, i samarbejde med DGI og DIF, gennem visionen "Bevæg dig for livet".

Kalundborg Kommune og Bevæg dig for livet

Kalundborg kommune ønsker at kendetegnes ved en stærk idrætskultur og kvalitet i idrætslivet med fokus på det aktive liv, livslang læring og bæredygtige fællesskaber.

I Kalundborg Kommunes udviklingsstrategi beskrives det, at alle borgere skal have gode muligheder for bevægelse og sundhed. Det er ambitionen, at der skal skabes bedre sammenhæng mellem det frivillige foreningsliv og den kommunale opgaveløsning.

Bevæg dig for livet er DGI og Danmarks Idrætsforbunds (DIF) fælles vision om, at Danmark skal være verdens mest aktive nation. Visionen for Bevæg dig for livet, harmonerer med Kalundborg Kommunes udviklingsstrategi.

Som visionskommune dedikerer Kalundborg Kommune sig til , i fællesskab med DIF og DGI, at arbejde målrettet og strategisk på at flere borgere i kommunen bliver fysisk aktive, og at flere af kommunens borgere indgår i meningsgivende og forpligtende fællesskaber.

Målsætningen for Bevæg dig for livet

Bevæg dig for livet er støttet af Nordea-fonden og TrygFonden og målsætningen for den nationale vision er, at: ”75 procent af danskerne i 2025 skal dyrke idræt, og at 50 procent af befolkningen skal dyrke idræt i en forening".

Målsætningen betyder konkret, at: ”Mindst 600.000 flere danskere skal dyrke idræt og motion i 2025, mens mindst 325.000 flere skal dyrke idræt og motion i en forening".

I kan nu søge støtte fra puljen til Bevæg dig for livet aktiviteter i Kalundborg Kommune. Puljen kan bruges til at opstarte fysiske aktiviteter, såsom udstyr, promovering, kurser eller andre initiativer, der fremmer aktive fællesskaber. Hvis I har brug for sparring på eksisterende eller nye aktiviteter, kan I finde kontaktoplysningerne nederst.

Kriterierne for ansøgning findes i foreningsportalen. 

Flere borgere i Kalundborg Kommune skal opleve glæden ved at bevæge sig, og flere skal være en del af aktive fællesskaber.

Flere fysisk aktive

Målsætning: 4000 flere voksne borgere bliver fysisk aktive, så andelen af fysisk aktive voksne i kommunen stiger fra 64% til 73%.

Flere med i foreningslivets fællesskaber

Målsætning: Minimum 1500 voksne borgere bliver en del af foreningslivets fællesskaber, så andelen af medlemmer i idrætsforeningerne i aldersgruppen stiger fra 27% til 31%.

1000 flere børn og unge bliver en del af foreningslivets fællesskaber, så andelen af medlemmer i idrætsforeningerne i aldersgruppen stiger fra 69% til 89%.

Visionsaftalens overordnede målgruppe er de mindst fysisk aktive borgere. De tværgående indsatsområder vil fokusere på at aktivere borgere i de udvalgte målgrupper, men alle borgere vil potentielt blive berørt af projektet.

Voksne og børnefamilier

Flere voksne skal opleve glæden ved at være aktiv. Som voksen kan det være svært at finde tid og energi til at være aktiv, og prioriteterne ændrer sig, når man får børn. Vi skal sænke barriererne for at komme i gang. Flere foreninger tilbyder aktiviteter for hele familien, og vi vil arbejde på at udbrede denne mulighed i endnu flere foreninger.

0-18 årige

I Kalundborg Kommune er antallet af borgere i denne målgruppe, der dyrker fysisk aktivitet i deres fritid faldende, og en stor del er stillesiddende i otte timer eller mere i løbet af dagen. Det har store fordele for sundheden og den motoriske udvikling, hvis børn i en tidlig alder er fysisk aktive og udfordres motorisk. Vi ved, at trygge og inkluderende fællesskaber fremmer børns og unges trivsel, læring og sundhed.

19-24 årige

Mange unge i denne aldersgruppe har travlt med enten uddannelse, arbejde eller andet. Det er også den gruppe, der har flest stillesiddende timer i løbet af en dag. Vi ved, at både fysisk aktivitet og sociale fællesskaber har en positiv indvirkning på det mentale helbred. Vi ønsker derfor at fastholde flere unge i foreningslivet og vil arbejde på at gøre foreningslivet mere attraktivt for den unge målgruppe.

Seniorer 60+

Vi ved, at fysisk aktivitet har positiv indvirkning på det mentale helbred, og at de sociale fællesskaber kan forebygge ensomhed blandt ældre. Et godt helbred og en god fysik giver bedre betingelser for at klare sig selv i længere tid, hvilket giver større frihed, selvstændighed og livskvalitet.

Som visionskommune vil Kalundborg Kommune arbejde for, at flere er fysisk aktive og indgår i aktive fællesskaber.

Natur og faciliteter

I Kalundborg Kommune findes en unik og smuk natur, hvilket på mange måder indbyder til fysisk aktivitet i det fri. For at styrke bevægelsesmulighederne i naturen kræver det, at der findes gode adgangsforhold og kendskab hos borgerne til de muligheder, naturen rummer. Lette adgangsforhold, synlighed, samt indbydende og velholdte faciliteter skaber mere lyst til bevægelse og fysisk aktivitet. Derfor ønsker vi at prioritere et løft med særligt fokus på, at faciliteterne udvikles og optimeres igennem involvering af lokalsamfundene, foreningslivet, institutioner og lokale borgere.

Tværgående og lokalt samarbejde

Målsætningen i visionsaftalen er ambitiøs. For at lykkes med projektet, skal der løftes i flok. Det betyder i praksis, at alle relevante aktører skal spille sammen og bidrage med viden, erfaring og samarbejde. Kalundborg Kommune har en flad og decentral struktur i organiseringen af skoler og daginstitutioner. Derfor er der gode muligheder for at dyrke forskelligheden mellem dem.

Attraktive foreningsfællesskaber

Der findes over 400 foreninger i Kalundborg Kommune, og der et stort engagement fra de mange frivillige. Flere skal opleve glæden ved at være aktive. Vi vil arbejde med udvikling af foreningsaktiviteter, så det at være medlem bliver fleksibelt og imødekommende.

Social ulighed i sundhed

Vi vil arbejde på at mindske social ulighed i sundhed ved at sikre relevante og tilgængelige bevægelsestilbud, fællesskaber og faciliteter til mindre ressourcestærke borgere. Vi vil arbejde på at skabe fællesskaber, der er målrettet socialt udsatte, da vi ved, at man på den måde bedst kan inkludere udsatte i idrætsaktiviteter.

Bosætning

I Kalundborg Kommune har antallet af tilflyttere været stigende over de seneste fem år. I foreningslivet vil det være muligt, at man som tilflytter kan danne netværk på tværs af interesser og baggrund. Og det vil være en stor gevinst for foreningslivet at rekruttere aktive eller frivillige, som har nye og andre måder at se tingene på.

I Danmark er der 25 visionskommuner, som aktivt arbejder på at gøre Danmark til verdens mest aktive nation.

En visionskommune er en kommune, der bevidst arbejder for at få flest mulige borgere til at være fysisk aktive gennem indsatser på alle relevante forvaltningsområder. Der arbejdes for at motivere flest muligt til fysisk aktivitet gennem en række indsatser målrettet målgrupper og indsatsområder, hvor der er potentiale for, at flere kan blive aktive.

Vi har over 200 foreninger i Kalundborg Kommune, som alle står klar til at invitere dig/jer med i deres fællesskab omkring sjov og bevægelse. Så gå ind på vores foreningsregister
kalundborg.dk/book, og se hvilken forening der passer til dine/jeres interesser.

Bevæg dig for livet er en national vision, der arbejder på at få flere danskere til at blive fysisk aktive og engagere sig i foreningslivet. I Kalundborg Kommune er vi en del af denne vision, og vi tilbyder en række indsatser, der skal fremme sundhed, aktivitet og fællesskab for alle borgere. Disse indsatser fokuserer på at skabe muligheder for fysisk aktivitet, livslang læring og bæredygtige fællesskaber, og de understøtter både det frivillige foreningsliv og den kommunale opgaveløsning.

  • Natureventyr
  • Vand- og outdooraktivitet
  • Streetfestival
  • Bevægelse i dagtilbud
  • Bevægelse i skolerne
  • Unge i fællesskaber
  • Medarbejdermotion
  • Sund aldring
  • Seniorfitness
  • Åben skole partnerskaber
  • Fællesskaber for alle
  • Fodbold ud i livet
  • Formidling af foreningstilbud til tilflyttere
  • Aktive ungdomsuddannelser
  • Synlighed
  • Temaaftner
  • Din by i bevægelse
  • Aktivitetspuljen 
  • Outdoorpuljen
  • Aktivering i forbindelse med store events
  • Foreningsudvikling

KONTAKT

Har du spørgsmål eller brug for sparring, kan Belinda Buch Andersen, projektleder for Bevæg dig for livet kontaktes på mail eller 59 53 59 27.