Bopæl og arbejde i udlandet

Det kan være muligt at få folkepension, hvis du har boet eller arbejdet i udlandet

Hvor længe skal du bo i Danmark for at få folkepension?

Din danske pension afhænger af, hvor mange år du har boet i Danmark. Du skal have haft fast bopæl i mindst 40 år fra du fyldte 15 år, for at få fuld folkepension. Har du boet her i kortere tid, får du en brøkpension. Har du eksempelvis boet her i 20 år, får du halvdelen af det fulde beløb.

Når du folkepensionsalderen efter 1. juli 2025, skal du have haft fast bopæl i 9/10 af perioden fra du fyldte 15 år for at få fuld pension. For at beregne din bopælstid, tæller vi hele måneder og udregner det som en procentdel af 9/10 af perioden.

Kan du få pension, når du har arbejdet i udlandet?

Ja, du kan stadig få dansk folkepension, selvom du har arbejdet uden for Danmark. Følgende tæller med i opgørelsen af din optjeningstid:

  • Hyre på et dansk skib
  • Ophold i udlandet som udsendt repræsentant for en offentlig dansk myndighed
  • Arbejdet i udlandet i offentlig dansk interesse
  • Arbejdet i et dansk firmas filial eller datterselskab i udlandet
  • Ophold i udlandet med henblik på uddannelse

Perioder, hvor du har ret til social pension fra udlandet, tæller ikke med.

Min folkepension hvis jeg har arbejdet i Danmark, men boet i udlandet

Hvis du arbejder i Danmark, men bor i udlandet, har du stadig ret til dansk pension. Husk at gemme al dokumentation fra dine jobs her, da skatteoplysninger ofte ikke er nok.

Brexit: Storbritannien og pension

Selvom Storbritannien har forladt EU, mister du ikke din ret til folkepension. EU og Storbritannien har indgået en aftale, der sikrer denne rettighed. Uanset om du er dansk statsborger i Storbritannien eller britisk statsborger i Danmark, er du stadig berettiget til folkepension.

Hvis du er statsborger fra et land uden for Storbritannien og EU/EØS, kan du få folkepension, hvis du flyttede til eller fik arbejde i Storbritannien eller et EU/EØS-land efter 31. december 2020 og tidligere var omfattet af pensionslovgivningen der.

Indhold