Demokratisk proces og opstartsmøder
For at sikre bredt ejerskab til initiativerne med Få det fikset-puljen, skal hvert lokalområde have en demokratisk proces. Det er aktionsgruppernes ansvar.
Kommunen afholder to opstartsmøder: et i Kalundborg og et i Gørlev. Her mødes alle aktionsgrupper og interesserede borgere fra de 22 byer. På møderne præsenteres puljen, og du kan tilmelde dig den aktionsgruppe, der skal stå for den lokale proces. Kort efter afholdes et borgermøde. Her sikres det, at gruppen består af både foreninger og borgere fra lokalområdet. Gruppen udpeger en kontaktperson, der fører dialog med kommunen og afleverer en medlemsliste.
Aktionsgruppens centrale opgaver
Aktionsgruppen har flere vigtige opgaver. Først aftales opstartsudgifter med kommunens kontaktperson. Derefter laves en lokal proces, hvor ideer og ønsker fra lokalsamfundet indsamles. Gruppen laver et forslag til, hvordan midlerne skal bruges. Forslaget drøftes internt og præsenteres ved et offentligt møde, hvor mindst 80 % skal sige ja. Herefter sendes forslaget til screening hos kommunen. Hvis der er udgifter til drift skal de afklares inden Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen godkender det. Til sidst gennemføres og følges initiativerne op af aktionsgruppen.
Løbende sparring og idéudveksling
Der lægges stor vægt på sparring. Hvert lokalområde har en kontaktperson fra Kalundborg Kommune, som vejleder gruppen. Når en idé er udvalgt, kontakter gruppen den kommunale kontaktperson. Sammen vurderes, om idéen kan gennemføres med hensyn til lokalplaner og gældende love. Denne kontrol kaldes den indledende screening. Samtidig kan aktionsgrupperne udveksle ideer og erfaringer via siden Få det fikset-projekter i dit lokalområde, hvor du kan se, hvad andre grupper arbejder med.