Flere faktorer spiller ind
Der kan være forskel på, hvordan sager gribes an afhængig af problemernes karakter, ejerforhold m.v., men et typisk sagsforløb er som følger:
- En borger henvender sig til forvaltningen. Det afklares hvilke eventuelle yderligere oplysninger/materiale forvaltningen har behov for.
- På baggrund af det fremsendte materiale vurderes om Bygningsmyndigheden kan/skal involveres yderligere i sagen.
- Klagen (det udfyldte skema/billeder) vil blive sendt i orientering til ejer af ejendommen og ejer får mulighed for at komme med sine bemærkninger til klagen
- Der aftales evt. besigtigelse af boligen. Kommunen finder det ofte gavnligt, at ejer eller en repræsentant for ejer, er med til besigtigelsen, dog er det lejer der afgøre om ejer må komme ind i lejemålet. Besigtigelsen er en visuel gennemgang af lejemålet, kombineret med fugtmålinger efter skøn. Vurderes det nødvendigt at udtage prøver til laboratorier undersøgelser, rekvireres eksternt firma.
- Der udfærdiges en besigtigelsesrapport, som tilsendes sagens parter.
Reaktionsmuligheder
Afhængig af problemstillingerne er kommunens reaktionsmuligheder:
- Rådgivning og vejledning.
- Inddragelse af Embedslægeinstitutionen.
- Påbud til ejeren om udførelse af visse arbejder.
- Forbud mod benyttelse af boligen/lokalerne (kondemnering).
Kondemnering kan komme på tale, når der er sundhedsfare ved ophold i boligen. Kondemnering betyder at mennesker ikke længere må benytte eller opholde sig i boligen.
Er du lejer i en bolig der bliver kondemneret, vil Bygningsmyndigheden finde og tilbyde et andet passende lejemål du kan flytte til. Rimelige udgifter til den fysiske flytning og flytning af telefon og internet dækkes.
I forbindelse med overtagelsen af den nye bolig vil der ofte blive krævet depositum, forudbetalt leje eller beboerindskud som lejer selv skal betale. Borgerservice kan tilbyde låne mulighed, dog efter en nærmere økonomisk godkendelse.
Er du ejer af en bolig der bliver kondemneret, har du ikke ret til erstatning, da kondemnering er erstatningsfrit jf. byfornyelseslovens § 77, stk. 4.