Børnehuset Regnbuen er en integreret daginstitution med en børnehaveafdeling med 54 børn fra 3 - 6 år, fordelt på 3 stuer og en vuggestueafdeling med 22 børn fra 0 - 3 år, fordelt på 2 stuer.
Børnehave og vuggestue ligger i 2 forskellige huse. Institutionens bygninger er fra slut 70’erne. Institutionen en del af område Nord i Kalundborg kommune.
Punkter til opfølgning fra sidste besøg den 30.11.23
Opholdsrum:
- Støjgener indendørs, både i børnehaven og i vuggestuen
- Gamle slidte linoleumsgulve, med synlige huller, der er svære at rengøre
- Anskaffelse af pedalspande til affald
- Procedure for rengøring af hylder og skabe, samt rullegardiner
Garderobe:
- Anbefaling om mere plads til hvert enkelt barn i garderoben
- Tømning af rist for sand foran døren
Udearealer:
- Rutinemæssig gennemgang af legeplads før børnene kommer ud
- Ligusterhæk skal klippes før der kommer bær på
Konklusion på dagens tilsyn:
Rengøring:
- Institutionen er tilfredse med rengøringen, som er hjemtaget af kommunen. Der kommer dagligt en fast person, der gør rent fra et par timer indtil kl. 8.00.
Opholdsrum:
- Leder fortæller vuggestuen har fået nogle akustikbilleder forbedring af støj.
- Der er gamle slidte linoleumsgulve, med synlige huller, der er svære at rengøre. Linoleumsgulve er skiftet hos Musvitterne og i vuggestuen.
- Der mangler pedalspande til affald på
- Personalet lufter ud x flere, dagligt, men ikke alle vinduer kan åbnes udluftning.
- Der er intet synligt mekanisk ventilationsanlæg, men det er registreret i tidligere Ej heller procedurer for tilsyn/rengøring.
- Personalet lufter ud flere gange dagligt. Leder er i tvivl om hvorvidt der findes en mekanisk ventilation eller Der er ikke skiftet filter under hendes ansættelse (i løbet ad de sidste to år).
- Personalet er generet af træk på flere stuer og der er gulvkoldt i de kolde måneder. Både i børnehaven og i vuggestuen.
- Det er ikke muligt at regulere tilstrækkeligt på radiatorer om vinteren at skrue op for varmen.
- Om sommeren står solen lige ind ad vinduerne og der bliver Personalet kan trække rullegardiner for, hvilket resulterer i sparsomt lysindfald.
- Rullegardiner er gamle og Der er ingen procedure for rengøring. De trænger desuden til en udskiftning.
- Hylder, skabe, lamper m. fremstår rene og rengøres ved behov. Ingen rutinemæssig rengøring.
- Borde og stole fremstår rene og aftørres dagligt samt efter hvert måltid.
- Legetøj rengøres ved behov af Ikke fast en gang om måneden som anbefalet.
- Dørhåndtag rengøres.
- Mindre gulvtæpper ses i institutionen, som ikke vaskes.
- I kælderen har børnehaven et motorik-/musikrum. Når der har været megen nedbør, er kælder i risiko for oversvømmelse. I flere omgange har der stået mellem 50 cm og 1 m vand. Leder har en enkelt gang måttet hidkalde en En anden gang drev vandet retur til kloakken. Der er sorte prikker, der ligner skimmel på vægge i gangen ind til rummet. Samt tydelig aftegning af hvortil der har været forhøjet vandstand. Tapetet er porøst og buler flere steder. Der er synligt råd på dør ind til rummet. På gulvkarmene ses hvad der ligner skimmel og gulvet har taget skade. Der lugter fugtigt og indelukket. Rummet bruges af og til af kortere perioder. Lugten sætter sig i børnenes tøj ifl. flere forældre.
- Der er tit overløb fra gulvrist på flere af institutionens
Soverum/arealer:
- Der bliver luftet ud, inden børnene skal
- I børnehaven anvender børnene madrasser og tæpper, der vaskes 14 dag. Det samme gør lagner til madrasser. Vaskes ved 60 grader.
- I vuggestuen sover børnene i barnevogne og Om sommeren sover børnene med sommerdyner og om vinteren sover børnene med vinterjuniordyner, så børnene kan puttes godt og lunt.
- Madrasser og dyner opbevares i krybberne, som i mellem lure står inde i opvarmet Børnene sover ude under halvtag.
- Krybber og barnevogne, tilses for skimmelsvamp og rengøres med sæbevand 1 gang om året. Anbefalet at inddrage forældre i rengøring på arbejdsdage og at de rengøres 1 gang om måneden.
Puslerum:
- I forbindelse med bleskift, anvendes der altid engangshandsker, men kun engangsforklæde ved afføring.
- Der anvendes et fugttæt engangsunderlag under
- Puslemadrassen aftørres med sprit i 1 minut efter hvert bleskift for at forebygge Ved synlig forurening rengøres den først med vand og sæbe.
- Puslemadrassen og puslebordet rengøres dagligt med et universelt rengøringsmiddel samt efter synlig forurening.
- Der er vandhane med sensor på alle toiletter, dog anbefales de resterende vandhaner at blive udskiftet til vandhaner med sensorer på sigt.
- Der er procedure for anvendelse af salver og
- Affaldsspande vaskes efter Men mindst 1 gang om ugen.
Køkken:
- Alle køleskabe vaskes 1 gang om ugen, inde og udenpå.
- Der er flydende håndsæbe, men det er vægtophængt med
- Der anvendes engangspapirhåndklæder.
- Karklude og viskestykker skiftes mindst 1 gang dagligt og vaskes ved 90 Institutionen står selv for vask af dette.
- Der vaskes altid hænder efter ny arbejdsgang i køkkenet.
- Alle køleskabe har synlige termometre, med temperatur på max 5
- Der er en industriopvaskemaskine, som vasker ved 80
- Alt personale har et
Hygiejne
Håndhygiejne:
- I overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger sikrer personalet og børnene god håndhygiejne ved altid at vaske hænder, når de er synligt snavsede, efter udendørs leg, kontakt med dyr og toiletbesøg samt før måltider. Håndvask udføres også efter hoste, nys og næsepudsning samt efter brug af handsker eller håndtering af affald. Der anvendes flydende sæbe og engangshåndklæder.
Brug af handsker:
- Handsker anvendes altid ved bleskift, hjælp til toiletbesøg samt ved håndtering og rensning af sår. De bruges også ved hjælp til opkastning og efterfølgende rengøring, ved diarré samt ved aftørring af blod og sårsekret. Derudover benyttes handsker ved håndtering af urent vasketøj.
Garderober:
- Hvert barn har egen garderobe, men der er under 35 cm plads til hvert barns tøj. Det kan derfor være svært at adskille børnenes tørre tøj fra det fugtige. Der er en lille hylde til fodtøj, så rengøring af gulvet sikres.
- Rist foran dør fyldt op med grus/sand. Det anbefales den tømmes.
- Forældre anbefales at anvende engangsplastovertræk ellers efterlade deres fodtøj i.
- Der er ikke en forsænket, grovluvet måtte eller lignende umiddelbart inden for dørene. Måtten skal kunne bringes udenfor i håndterlige stykker og rystes og bankes.
- Der er en stor almindelig blød måtte til aftørring af fodtøjet.
Udefaciliteter og legeplads:
- Legepladserne tilses som udgangspunkt inden børnene kommer ud. Legepladsen er åben for offentligheden efter lukketid. Der har været udfordringer med hundeafføring fundet i sandkasser. Leder har hængt skilt op på lågen indtil børnehaven samt skrevet ud på
- Sandkassen bliver ikke tildækket ved Sand udskiftet sidste år. Trænger igen i både børnehave og vuggestue. Leder har rykket på det.
- Der er ligusterhæk på parkeringspladsen, men også ved indgangen til vuggestuen samt langs hegnet. Børnene kan nå den indefra og risikerer at spise de gifte bær.
- Afskærmning, indhegning og låge er intakt og har passende højde ind til børnehaven, så børnene ikke selv kan åbne. Dette er ikke tilfældet i Hvis børnene er kreative nok, kan de let kravle over hegnet. Der er desuden udfordringer ved hver indgang til vuggestuen. Lågen er besværlig at åbne/lukke og hegnet er råddent og porøst.
- Hvis det har regnet meget, dannes der store vandpytter.
- Der er sparsom belysning rundt om børnehaven. To forældre er faldet indenfor de sidste to år i forbindelse med aflevering / afhentning af børn.
- Børnehaven har en stor legeplads med forholdsvist nye legeredskaber fra 2019 / 2020. Vuggestuens legeplads mangler flere legeredskaber og mulighed for opsætning af sejl over sandkasse.
- Der er ad flere omgange set rotter løbene rundt på Leder har gentagne gange anmeldt det til kommunen.
Legepladstilsyn:
- Senest tilsyn i 2024. Bemærkning til gynge i børnehave, der skulle have skiftet bolt. Dette er gjort.
Forebyggelse af ulykker:
- Børnene er altid under opsyn. Der er monteret børnesikring på dørene for at forhindre klemning af fingre. Der er hasper på døre og vinduer. Trappen ned til kælderen er bag lukket dør. Skarpe knive og opvasketabs opbevares sikkert i køkkenet, hvor børnene ikke færdes. Rengøringsmidler opbevares i et aflåst rengøringsrum udenfor børns rækkevidde.
Sygefravær og smitsomme sygdomme:
- Registrering af børns fravær foretages via Aula, hvor også årsag angives. Der har været et par tilfælde af opkast i vuggestuen.
- Personalet indhenter information om smitsomme sygdomme på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og deler information om sygdomme, smitterisiko og hvor længe de skal være hjemme med forældrene, hvis der er tale om særligt smitsomme sygdomme. Flere gange er børn dog meldt raske og er kommet i institution før end anbefalet.
- Generelt oplever institutionen lavt sygefravær, både iblandt personale og børn.
Brandtilsyn:
- Seneste brandtilsyn var i slutningen af januar 2025. Ingen bemærkninger.
Førstehjælp:
- Personalet er på førstehjælpskursus 2. år. Personalet har opdateret førstehjælpskursus fra januar. Der findes to førstehjælpskasser i institutionen. Én i børnehaven, og én i vuggestuen.
- Der er procedure for rensning af overfladiske sår.
Anbefalinger:
Inde:
- Udskiftning manglende gamle, slidte linoleumsgulve.
- Indkøb af pedalspande til affald på stuerne. Disse anbefales rengjort en gang om ugen.
- Identificere mekanisk ventilationsanlæg og om hvorvidt skimmelvækst må have spredt sig til denne. Desuden bør der udarbejdes en plan for tilsyn, udskiftning af filtre og rengøring af denne.
- Identificere utætheder ved vinduer og døre, så personalet og børn ej udsættes for unødig træk.
- Eftersyn af radiatorer, så personale har mulighed for at skrue op for varmen i de kolde vintermåneder.
- Personalet generes i sommermånederne af direkte sol. Der findes slidte rullegardiner på stuerne. Disse trænger til en udskiftning. Desuden bliver der varmt på stuerne og personalet er generede af høje Visse vinduer kan ikke åbnes. Kommunens ejendomsadministration/teknisk forvaltning bør kontaktes, eftersom lys- og temperaturforhold ikke er tilfredsstillende.
- Der er ingen procedurer for rengøring af eksisterende rullegardiner. Dette anbefales.
- Der anbefales en rutinemæssig rengøring af hylder, skabe og lamper med mere.
- Legetøj anbefales rengjort en gang om måneden.
- Mindre løse gulvtæpper bør vaskes mindst 1 gang ugentligt – og i øvrigt efter behov.
- Gulvriste på institutionens toiletter bør efterses for at forebygge overløb.
- Barnevogne og krybber bør efterses en gang om måneden med henblik på forebyggelse af skimmelvækst. De bør desuden også vaskes en gang om måneden. Dette kan være et arbejdspunkt til forældre på arbejdsdage.
- Brug af insekt-net på krybber og barnevogne - Særligt også efter der ad flere omgange er identificeret rotter på institutionens udearealer.
- Der anbefales brug af engangsforklæde ved hvert bleskift.
- Når vandhaner på toiletter, puslerum og køkken skal udskiftes, anbefales skift til vandhaner med sensorer.
- Desuden anbefales vægophængte sæbe med sensor ved alle håndvaske.
- Der anbefales mere plads til hvert enkelt barn i garderoben, da de er for små og institutionen ej har tørremuligheder til børnenes udetøj.
- Der anbefales indkøb af forsænkede, grovluvede måtter eller lignende umiddelbart indenfor indgangsdøre. Måtten skal kunne bringes udenfor i håndterlige stykker og rystes og bankes.
Ude:
- Ligusterhæk op til vuggestuehegn fjernes eller klippes før der kommer bær på. Planten bør klippes/fjernes, så børnene ikke kan nå bærerne, da de kan føre til opkastning, mavesmerter, diarré (giftlinjen.dk).
- Skraberiste ved alle indgangsdøre samt tømning af sand i disse.
- Sandkassen skal dækkes til, så dyr ikke kan komme til sandet (Retningslinjer for hygiejne og sikkerhed I dagtilbud, Kalundborg kommune).
- Sandet i sandkasser bør udskiftes hvert år, men skal som minimum skiftes hvert andet år.
- Det anbefales at der hurtigst muligt opsættes belysning rundt omkring børnehaven, så der ikke risikerer at ske flere fald i forbindelse med aflevering og afhentning af børn.
- Det anbefales at der prioriteres flere legeredskaber og mulighed for opsætning af skyggesejl over sandkasse på solrige dage.
Påbud:
- Høj luftfugtighed (over 70%) øger risikoen for kondens og fugtskader og giver gode vækstbetingelser for skimmelsvampe (set i motorik/musikrum i kælder). Børn og personale bør ikke opholde sig i lokaler med skimmelvækst. Et dårligt indeklima kan påvirke børnenes og personalets sundhed og udløse/eller forværre luftvejssygdomme som infektioner og Udsættelse for vækst af skimmelsvampe kan medføre irritation i øjne og luftveje, hovedpine, træthed, hoste og hududslæt. Opstået skimmelvækst skal fjernes. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at der kan opstå skimmelsvamp i ventilationsanlægget. Kommunens ejendomsadministration kontaktes ved fugtskader, vandskader og vækst af skimmelsvampe med henblik på udbedring af skaderne.
- Hvis der konstateres rotter i et dagtilbud, skal dette anmeldes til den kommunale myndighed, der har ansvaret for rottebekæmpelse. Børn og voksne holdes væk fra området, til der er ryddet forsvarligt op, da børn udsættes for sundhedsfare, hvis de opholder sig og leger, hvor der har været rotter og dermed en risiko for udsættelse for dyrenes urin og ekskrementer.
- Legeområdet til vuggestuen skal være forsvarligt indhegnet, således, at børnene ikke kan komme ud. Hegnet skal bestå af en konstruktion, som børnene ikke kan klatre på og samtidig ikke kan komme i klemme med hals og hoved (Retningslinjer for hygiejne og sikkerhed I dagtilbud, Kalundborg kommune).
Ovenstående sendt til distriktskoordinator for Nord og Vest, Benjamin Helm
14.03.2025
Kalundborg kommune
Hygiejnesundhedsplejersker Line Brandt Zastrow og Charlotte Østerild