Støtte til køb af biler

Information

Støtte til køb af bil eller indretning

Der bevilliges efter lov om social service §114. 

Du kan ansøge om støtte til køb af en Handicapbil, eller særlig indretning, hvis du har en varig nedsat funktionsevne. 

Betingelserne er at du skal have en varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der er af en så indgribende karakter, at det forringer din evne til at færdes. 

Du skal være færdig behandlet, eller trænet, det betyder at alle behandlingsmuligheder skal være udtømte.  

Du skal have et betydeligt kørselsbehov til arbejde, uddannelse der ikke kan løses på andre måde (F.eks. ved brug af andre kørselsordninger, flextrafik, handicapkørsel, cykel, knallert eller et elkøretøj)  

Hvis du kan få støtte, får du støtte i form af et lån til den billigst egnede bil.  

Du skal afdrage halvdelen af lånet til kommunen og selv varetage udgifter til driften og vedligeholdelsen af bilen.  

Hvis du vil ansøge om støtte til køb af bil, kan du benytte dette link: Ansøg om støtte til bil

Hvis du opfylder betingelserne for støtte til køb af bil, bliver der givet støtte til køb af billigst egnede bil. Støtten bliver givet som et rentefrit lån på indtil 221.000 kr. (takst for 2025), dog højst bilens pris. 
 
Lånet opdeles i to dele: en afdragspligtig del og en afdragsfri del. Det betyder, at du tilbagebetaler halvdelen af lånet over 8 år i månedlige afdrag. Samtidig nedskriver kommunen den anden halvdel af lånet i tilsvarende månedlige beløb, så lånet er afviklet efter 8 år. 

Hvis din årsindkomst er over 262.000 kr. (takst for 2025), bliver din afdragspligtige del forhøjet. 
 
Under ganske særlige forhold kan du få støtte til køb af en bil, der koster mere end 221.000 kr. (takst for 2025). Er dette tilfældet, bliver den del af bilens pris der overstiger 221.000 kr. (takst for 2025) givet som et afdragsfrit lån, der bliver nedskrevet af kommunen over otte år. 
 
Du kan vælge at købe en anden bil, end den Kalundborg kommune har fundet billigst egnet. Bilen skal være tilsvarende egnet. Du skal selv betale merprisen for evt. særlig indretning og for selve bilen. 

Hvis du er berettiget til støtte til køb af bil, er du samtidig berettiget til fritagelse for betaling af grøn ejerafgift. Du fritages ikke for udligningsafgiften. 

Du kan søge om særlig indretning af en bil, hvis: 

  • Politiet stiller krav om det (kørekortspåtegning) 
  • Hvis dine helbredsforhold taler for det. 
  • Hvis det gør det væsentlig nemmere for dig at komme ind og ud af bilen eller for at medbringe nødvendige hjælpemidler. 

Du skal altid kontakte kommunen inden iværksættelse af indretningen 

Hvis du har fået bevilget særlig indretning i bilen, kan du søge om støtte til reparation inden reparationen udføres. 

Praksis for tilkendelse af bil til børn ligger som udgangspunkt omkring 3 års alderen. Hvis dit barn bevilges støtte til bil, bliver bilen barnets ejendom. Barnet skal have tilladelse til at optage lån fra Statsforvaltningen. 
Som forældre skal du / I underskrive en friholdelseserklæring, der friholder barnet for gæld og pålægger dig / Jer at hæfte for gælden. 
 
Kalundborg kommune hjælper med det praktiske i forbindelse med optagelse af lånet. 

Ansøgning om udskiftning af bil kan normalt først ske efter 8 år, med mindre særlige helbredsforhold gør, at det kan blive nødvendigt tidligere. Ved bevilling af støtte til køb af bil dateret før 2018 kan du ansøge om udskiftning af bil efter 6 år. 
 
Ved hver ansøgning foretager Kalundborg kommune en individuel vurdering i forhold til funktionsnedsættelsen og kørselsbehovet. 

  • Hvis du tidligere er bevilget støtte til køb af bil, indebærer dette ikke i sig selv, at der igen kan bevilges støtte. 
  • Ved evt. afslag kan du beholde din gamle bil (hvis den er fuldt afdraget), men fritagelsen for grøn ejerafgift ophører. 
  • Er bilen / bussen fritaget for registreringsafgift, ophører denne fritagelse også, og SKAT vil inddrage afgiften. 
  • Hvis du fortsat ønsker at beholde bilen, skal du være opmærksom på, om bilen kræver stort kørekort. 

Tro og loveerklæring ved genansøgning 

Efter bilbekendtgørelsen § 10, stk. 3 kan kommunen ved genbevilling af bil 

”anvende en forenklet sagsbehandlingsprocedure, hvor afgørelse træffes uden, at der indhentes yderligere oplysninger i forbindelse med ansøgning og genbevilling af bil. Proceduren kan anvendes, hvis ansøgerens funktionsnedsættelse og kørselsbehov i al væsentlighed er uændret, siden kommunalbestyrelsen sidst traf afgørelse om støtte til køb af bil, og ansøgeren underskriver en tro og love-erklæring herom.” 

Selv om der foreligger en tro og love-erklæring, er kommunen alligevel forpligtet til at skønne, om sagen er oplyst i nødvendigt omfang. Hvis kommunen vurderer, at der skal indhentes yderligere oplysninger til sagen, skal kommunen gøre dette, idet kommunen skal sikre, at betingelserne for støtte til køb af bil er opfyldt på afgørelsestidspunkt. 

Når du får støtte til køb af bil, er der stadig en række udgifter i forbindelse med bilen, som du har ansvaret for. Du skal forvente udgifter til lån, kaskoforsikring og almindelig vedligeholdelse. 

Du skal som enhver anden bilejer, selv afholde udgifter til f.eks. 

  • Brændstof. 
  • Forsikring (fuld kasko er et krav i loven). 
  • Dæk, olieskift, luftfiltre m.m. 
  • Vedligeholdelse af den særlige indretning, herunder serviceeftersyn i henhold til retningslinjer fra leverandør. 
  • Rengøring, vedligeholdelse og reparationer i øvrigt på bilen. 

Støtten omfatter således ikke reparation og vedligeholdelse, serviceeftersyn, periodisk syn, vinterdæk forsikring m.v. Udgifter til dette påhviler derfor dig selv. 

Personer med nedsat funktionsevne og kort gangdistance kan få et parkeringskort. Kortet er personligt og udstedes til såvel børn som voksne med handicap. 

For at søge om et parkeringskort, skal du bruge et særligt ansøgningsskema. Ansøgningsskemaet finder du ved at klikke her: 

Du selv samt din egen læge eller en hospitalslæge, skal udfylde skemaet og sende det med et foto til Danske Handicaporganisationer. 

Du har pligt til at oplyse Kalundborg kommune om ændringer i dine helbredsforhold m.m. 
Hvis du ikke længere opfylder betingelserne for støtte til køb af bil, skal Kalundborg kommune træffe afgørelse om evt. opsigelse af lånet. 
 
Den samlede restgæld – både det afdragspligtige og det afdragsfrie lån – (+ evt. supplerende lån) vil forfalde til betaling. 

Sagsfristen for Støtte til køb af bil er 36 uger. Hvis din sag ikke kan behandles indenfor fristen, skriver vi til dig.  

I forbindelse med sagsbehandlingen af din ansøgning, er der flere ting Kalundborg kommune har brug for at vide noget om.  

Vi besøger dig i dit hjem og taler med dig om dit helbred og de udfordringer du evt. har i forhold til din dagligdag og til at transportere dig omkring.  

Vi indhenter oplysninger fra sygehus, læge og du skal til en gangtest. 

  • Dit helbred – Herunder behandlings og træningsmuligheder der kan øge dit funktionsniveau.  
  • Din gangfunktion 
  • Hvordan du kommer omkring nu 
  • Familie- og boligforhold 
  • Erhverv/uddannelse 
  • Økonomi 
  • Dagligt kørselsbehov 
  • Kørekort og evt. kørekortskrav 

Bemærk: Lang afstand til offentlige befordringsmidler kan ikke i sig selv begrunde støtte til køb af bil. Når vi vurderer dit kørselsbehov, ser vi på om dit behov kan tilgodeses ved andre kørselsordninger eller andre hjælpemidler. 

  • Vi udarbejder en funktionsbeskrivelse og vi sender oplysninger i din sag til dig.  
  • Vi træffer afgørelse i din sag. Ved afslag kan du klage over din afgørelse.  
  • Ved bevilling, skal der foretages en bilafprøvning af hvilken bil der i dit tilfælde er den billigst egnede bil til dig.  
  • Derefter beregnes dine lån og bevillingen kan effektueres  

Vær opmærksom på, at behandlingen af ansøgninger om støtte til bil og særlig indretning er omfattende og har en lang sagsbehandlingstid.