Kalundborg Kommunalbestyrelse har den 30. august 2023 vedtaget at fremlægge følgende planforslag i offentlig høring i 4 uger. Samtidig offentliggøres kommunens afgørelse om, at der ikke skal gennemføres miljøvurdering af hhv. lokalplanen og kommuneplantillægget.
- Forslag til Tillæg nr. 8 til Kalundborg Kommuneplan 2021-2032 for boligområde og rekreativt område på højdedraget af Herredsåsen, Kalundborg, samt tilhørende miljøscreening.
- Forslag til Lokalplan nr. 589 for boligområde på højdedraget af Herredsåsen, Kalundborg, samt tilhørende miljøscreening.
For Kommunalbestyrelsens behandling af sagen henvises til Kalundborg Kommunes hjemmeside under "Dagsorden og beslutningsreferat", dagsordenspunkt 17 og 18.
Formål med planforslagene
Kommuneplantillæg
Forslag til Tillæg nr. 8 til Kalundborg Kommuneplan 2021-2032 for boligområde og rekreativt område på højdedraget af Herredsåsen, Kalundborg, har til formål at ændre afgrænsningen mellem et eksisterende, ubebygget boligområde og et rekreativt område: Området udlagt til bolig reduceres og det rekreative område forøges. Det rekreative område foreslås tilbageført fra byzone til landzone.
Kommuneplantillægget udlægger et stort areal til rekreativ anvendelse (landskab og natur) gennem en ny planramme (K03.R10) og udlægger et reduceret boligområde i forhold til tidligere arealudlæg gennem en ny planramme (K03.B25), men med mulighed for højere udnyttelsesgrad af arealet - herved er der mulighed for at fortætte bebyggelsen, og der skabes et mere markant byggeri, som kan spille op i mod og iscenesætte det store landskab på Herredsåsen, og som stadig opfylder den ønskede boligudbygning iht. Kalundborg Kommuneplan 2021-2032. Ved fortætningen spares der ressourcer på anlæggelse af veje, og mere flora og fauna bevares uberørt. For at imødekomme en fleksibel bosætning og efterspørgsel på forskellige typer boliger giver planrammen for boligområdet mulighed for forskellig typer byggeri; tæt-lav bebyggelse såvel som etagebebyggelse på op til fire etager.
Lokalplan
Forslag til Lokalplan nr. 589 for boligområde på højdedraget af Herredsåsen, Kalundborg, har til formål at skabe grundlag for, at der kan opføres en tæt-lav bebyggelse og etagebebyggelse i op til fire etager (ej muligt for alle byggefelter) i tæt samspil med landskabet og naturen i området. Det nye boligområde vil være placeret på højdedraget af Herredsåsen med udsigt over Kalundborg Fjord og by mod syd, og det åbne land og Saltbæk Vig mod nord. Bebyggelsen placeres i fire delområder/klynger, som opdeles af grønne kiler.
Lokalplanen fastlægger et sammenhængende stisystem og tre, grønne kiler, som skaber fællesområder, LAR-løsninger og grønne korridorer til det omkringliggende landskab. Vej og stisystem sikrer færdsel i området samtidig med, at to centrale koblingspunkter inviterer såvel nye beboere ud i omgivelserne, som omgivelserne ind i det nye kvarter. Lokalplanen sikrer desuden visuelle forbindelser og interessante kig til byen, det åbne land og Herredsåsens vartegn; stendyssen Raklev Vriedysse. Naturen er en stor værdi for området. Derfor udlægger lokalplanen en beskyttelseszone (delområde R2) langs et levested for markfirben, så de ikke påvirkes negativt, og der er krav om at gøre tiltag til gavn for markfirbenene, som eksempelvis at udbygge deres muligheder for solbadning og ly.
Særlige principper for planen:
- Natur - at fastholde og styrke naturen som et særligt aktivt for området. Der er særlige hensyn at tage til bilag IV-arter (markfirben) og Grønt Danmarkskort, og samtidig bidrager naturen positivt til oplevelsen af området.
- Landskab - at sikre herlighedsværdierne ved landskabet og at skabe en plan, der varetager landskabsinteresserne og skaber synergi i overgangen mellem bebyggelsen og det åbne land.
- Fleksibel bebyggelsesplan - at sikre fleksible byggemuligheder/boligudvikling, som kan imødekomme efterspørgslen og samtidig sikre en hensigtsmæssig disponering af bebyggelsen i det interessant landskab.
Afgørelse om miljøvurdering
I henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) har Kalundborg Kommune på baggrund af gennemførte miljøscreeninger af hhv. kommuneplantillæg og lokalplan truffet afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes miljøvurdering til de ovennævnte planforslag. Kalundborg Kommune vurderer, at de tiltag, der kan følge af planforslagene, ikke vil medføre væsentlig indvirkning på miljøet. Begrundelsen for afgørelsen fremgår af planernes redegørelse. Afgørelsen kan påklages til Planklagenævnet, jf. afsnittet længere nede. Miljøscreeningerne ses som en del af hhv. kommunetillæggets bilag og lokalplanens bilag.
Retsvirkninger
Indtil planforslagene er endeligt vedtaget og offentligt bekendtgjort af Kommunalbestyrelsen, må de ejendomme, der er omfattet af planforslagene, ikke udnyttes på en måde, der kan foregribe indholdet af de endelige plan, jf. planlovens § 17.
Offentliggørelse og fremlæggelse
Planforslagene med miljøscreeninger er fremlagt fra den 11. september til og med 9. oktober 2023. I denne periode har du mulighed for at komme med eventuelle bemærkninger til planforslagene.
Derefter vil Kommunalbestyrelsen tage endelig stilling til forslaget til kommuneplantillæg og lokalplansforslaget.
Kalundborg Kommune vil på bekendtgørelsesdagen den 11. september 2023 indberette planerne til plandata.dk. Planforslagene kan ligeledes ses på Kalundborg Kommunes Planportal.
Høringsfrist
Bemærkninger til planforslagene skal sendes skriftligt til Kalundborg Kommune, Plan, Byg og Miljø, Holbækvej 141B, 4400 Kalundborg, eller e-mail: dto@kalundborg.dk således, at de er kommunen i hænde senest den 9. oktober 2023. Af mailens eller brevets titel skal det fremgå, at det omhandler "Høringssvar til: Forslag til Tillæg nr. 8 til Kommuneplan 2021-2032, og/eller Forslag til Lokalplan nr. 589 for boligområde på højdedraget af Herredsåsen, Kalundborg.”
Spørgsmål
Spørgsmål til planforslagene kan rettes til dto@kalundborg.dk.
Klagevejledning – miljøvurdering
Planforslagenes indvirkning på miljøet er undersøgt i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).
Kalundborg Kommune har på baggrund heraf vurderet, at planforslagene ikke har væsentlig indvirkning på miljøet og derfor ikke er omfattet af lovens krav om miljøvurdering. En nærmere begrundelse for afgørelsen kan læses i planforslagene.
Ifølge planlovens § 58, stk. 1, nr. 3 kan kun retlige spørgsmål vedrørende afgørelsen påklages. Klagen skal være modtaget inden 4 uger efter den offentlige bekendtgørelse, som er den 8. september 2023. Klageberettiget er enhver med retlig interesse i sagens udfald, landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelse af væsentlige brugerinteresser indenfor arealanvendelse.
En eventuel klage indgives via Klageportalen, som du finder på www.borger.dk og www.virk.dk. Klagen sendes herefter gennem Klageportalen til Kalundborg Kommune. Klagen skal være indgivet inden fire uger efter planforslagene er offentligt bekendtgjort. Klagen er indgivet, når den er tilgængelig for Kalundborg Kommune i Klageportalen. Når du klager, skal du betale et gebyr. Gebyret er forskelligt for private og virksomheder. Privatpersoner skal betale et gebyr på 900 kr. Virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder skal betale 1.800 kr. for behandling af en klage.
Særlige forhold
Klagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer udenom Klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning herom til Kalundborg Kommune via e-mail dto@kalundborg.dk. Kalundborg Kommune videresender anmodningen til klagenævnet, som beslutter, om du kan blive fritaget.
Søgsmål
Hvis du vil indbringe afgørelsen for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder fra bekendtgørelse afgørelsens modtagelse.