Kalundborg Overfladevand indvinder i dag 3,5-4,0 mio. m³ søvand om året fra Tissø, til brug som procesvand i industrien i Kalundborg Kommune, hvoraf en del af vandet renses til drikkevandskvalitet.
Den 1. juli 2021 gav Kalundborg Kommune tilladelse til, at Kalundborg Overfladevand A/S fortsat kan indvinde indtil 5 mio. m3 vand fra Tissø pr. år. På betingelse af ændret opstemning af vandet i Tissø kan indvindingen øges til 6,7 mio. m³ pr. år.
Den ændrede opstemning omhandler, at der skal bygges et nyt stemmeværk, etableres fiskepassage, og at styringen af vandstand og afledning af vand fra Tissø skal ændres. Principperne for en ny styringspraksis er tidligere udarbejdet af DHI.
Tilladelsen af 1. juli 2021 blev påklaget af Danmarks Sportsfiskerforbund (DSF) d. 14. juli 2021 og af Danmarks Naturfredningsforening (DN) Kalundborg d. 20. juli 2021, med en uddybende klage 26. august, med tilhørende tillæg fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) af samme dato.
Klagesagen behandles på nuværende tidspunkt af Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Kalundborg Overfladevand har efterfølgende valgt at igangsætte et samlet projektforslag, der omhandler vandindvinding, projektering af nyt udløb fra Tissø samt en ny styringsstrategi. Kalundborg Overfladevand har på den baggrund anmodet om, at der for det samlede projekt, skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport, samt en fuld Natura2000 konsekvensvurdering efter bestemmelserne i Habitatbekendtgørelsen.
Det skal i en miljøkonsekvensrapport vurderes, hvorvidt implementering af projektet kan have væsentlige indvirkninger på miljøet til følge, samt i en Natura2000 konsekvensvurdering redegøres for, om projektet kan medføre skadevirkninger for arter og naturtyper på udpegningsgrundlaget for Natura 2000-områder og/eller forringelse af yngle-/rasteområder for bilag IV-arter. Der skal ligeledes vurderes, hvorvidt projektet kan forhindre målopfyldelse under vandrammedirektivet
Kalundborg Kommunes afgrænsning
Kalundborg Kommune skal efter miljøvurderingslovens §23, stk. 1 afgive en udtalelse om, hvor omfattende og detaljerede de oplysninger skal være, som bygherren skal fremlægge i miljøkonsekvensrapporten – et såkaldt afgrænsningsnotat. Den 21. december 2022, blev et udkast til afgrænsningsnotat sendt i offentlig høring.
På baggrund af de indkomne høringssvar, offentliggøres hermed Kalundborg Kommunes afgrænsning af den kommende miljøkonsekvensrapport for indvinding og opstemning af vand ved Tissø i henhold til §23, stk. 1 i miljøvurderingsloven.
Det fremgår i vedlagte høringsnotat, hvilke ændringer den offentlige høring har medført.