INDLEDNING
Kalundborg Kommune ønsker, at sygefraværspolitikken skal være med til at skabe forståelse, accept og klarhed om kommunens arbejde med sygefravær.
Kommunen ønsker at være en moderne, attraktiv og rummelig arbejdsplads der sigter mod at arbejdspladserne har et godt og sundt arbejdsmiljø og ønsker, at de ansatte skal løse deres opgaver i de bedst mulige rammer.
Mål
Målet med sygefraværspolitikken er at skabe tryghed i organisationen og gøre det klart, at kommunens arbejdspladser skal gøre en særlig indsats for at bevare en tilknytning til arbejdspladsen med henblik på, at den ansatte hurtigst muligt vender tilbage til arbejdet. Politikken skal også skabe transparens om brugen af samtaletyper.
Formålet med politikken er at skabe en fælles systematisk ramme, som er handleanvisende for, hvordan ledere, tillidsvalgte medarbejdere samt medlemmer af MED-organisationen i Kalundborg Kommune skal arbejde med at forebygge og håndtere sygefravær på arbejdspladserne.
Politikken er bygget op efter Kalundborg Kommunes indsatsmodel for sygefravær, som er skitseret som en sol. Denne solopgangsmodel symboliserer, at når en ansat vågner op og er syg, skal de kunne finde vejledning i politikken. Solopgangen repræsenterer en ny begyndelse hver dag på arbejdspladserne, hvor der er klarhed og tryghed i, hvad der gøres i Kalundborg Kommune for at forebygge og håndtere sygefravær.
Procedure og arbejdsgange ved sygemelding
Udgangspunktet for indsatsen over for - og i samarbejdet med den sygemeldte er omsorg og et ønske om at bevare en tilknytning til arbejdspladsen og hurtigst muligt vende tilbage igen. Kalundborg Kommune lægger vægt på, at der er løbende dialog mellem arbejdspladsen og den sygemeldte ansatte.
Sygemelding
Den ansatte skal som hovedregel sygemelde sig mundtligt pr. telefon til sin nærmeste leder inden normal arbejdstids begyndelse.
Det lokale MED-udvalg kan aftale til hvem, og senest hvornår, sygemeldingen skal være meddelt på 1. fraværsdag. Er der særlige arbejdsforhold på arbejdspladsen, der begrunder, at den ansatte må benytte andre kommunikationsmidler (mail, sms eller andet), forudsætter det forudgående drøftelse i det lokale MED-udvalg eller personalemøde med MED-status og efterfølgende udmelding fra ledelsen. I givet fald følger lederen sygemeldingen op med en personlig kontakt.
Kontakt under sygdom – 1, 7 og 14
I Kalundborg Kommune ønsker vi tæt og regelmæssig kontakt mellem den ansatte og lederen med fokus på nærvær i kontakten, og derfor skal der altid være kontakt på dag 1, dag 7 og dag 14 af sygefraværet (hverdage). Forskning viser, at det har stor betydning for den enkelte at bevare en god kontakt med arbejdspladsen igennem et sygdomsforløb.
Formålet med kontakten er som følger:
- Fraværsdag 1 – sygemelding: Lederen bliver orienteret om sygemeldingen og skal vurdere, hvordan sygefraværet påvirker arbejdspladsen. Lederen afstemmer også med den ansatte, hvordan kontakten mellem den ansatte og arbejdsstedet skal foregå under fraværet. Samtalen gennemføres naturligvis ikke, når det er åbenlyst meningsløst (fx planlagt operation, alvorlige akutte forhold mv.)
- Fraværsdag 7 - dialog: Lederen og den ansatte afklarer status på sygefraværet, vurderer tidsrammen for sygemeldingen og drøfter, om der er forhold på arbejdspladsen, der kan have bidraget til sygefraværet. I den gode dialog bør der også være fokus på at finde en løsning, der kan støtte den sygemeldte i tilbagevenden til arbejdet.
- Fraværsdag 14 – dialog om det videre forløb: Lederen og den ansatte drøfter igen status på sygefraværet og tidsperspektivet i sygemeldingen, og fokuserer også på, hvornår og hvordan den ansatte kan vende tilbage til arbejdet.
Der laves et kort notat af samtalen, hvoraf aftaler og opfølgning fremgår.
Der kan være situationer, som kalder på at lederen er i tættere kontakt med den ansatte, og i de tilfælde, kan andre samtaletyper tages i brug. Samtaletyperne er beskrevet i afsnittet Samtaletyper. Det er ligeledes mulighed for at lederen kontakter arbejdspladsens personalekonsulent fra Personale og Forhandling for råd og vejledning.
Kort sygefravær – under 14 dages sammenhængende fravær
Leder og den ansatte taler sammen på fraværets dag 1, 7 og 14 jf. trinmodellen.
Langt sygefravær – længere end 14 dages sammenhængende fravær
Lederen skal indkalde til og afholde mindst én sygefraværssamtale senest 4 uger efter første sygedag. Hvis den ansatte ikke har genoptaget sit arbejde efter 7 ugers fravær, indkalder lederen den sygemeldte til en ny sygefraværssamtale, der skal afholdes inden 8 ugers fravær. Læs mere under Samtaletyper.
På grund af forskelle fra forløb til forløb kan opfølgning aftales individuelt og indgå som en del af en handleplan. I forbindelse med den individuelle vurdering skal lederen overveje, hvilke alternative muligheder den ansatte kan tilbydes for at bevare tilknytningen til arbejdspladsen. Lokalt kan der være en vifte af fastholdelsestiltag, som kan indgå i overvejelserne. Den individuelle vurdering er en samlet vurdering i forhold til både den sygemeldte, kollegerne samt arbejdspladsens forhold generelt, fraværshistorikken samt ansættelsesperioden.
Ved længerevarende sygefravær skal følgende indgå i overvejelserne i det omfang de ikke tidligere har været inddraget i forløbet, også i forhold til et evt. samarbejde med Jobcenteret:
- mulighed for omplacering til andre opgaver eller et andet område/en anden enhed
- mulighed for delvis raskmelding
- indgåelse af § 56-aftale ved væsentlig forøget sygdomsrisiko/kronisk lidelse
- Etablering af Fast-track løsning.
Redskaber til samtalerne
Det er lederens ansvar løbende at følge op og gøre status på sygefravær, herunder vurdere om der skal udarbejdes mulighedserklæringer (kan laves ved første samtale), individuelle fastholdelsesplaner eller indhentes friattest/varighedserklæring. Mulighedserklæringer sætter fokus på at afdække hvilke muligheder den syge har for tidligst muligt at vende tilbage til arbejdspladsen.
Ved længerevarende sygefravær indhentes en frihåndsattest/friattest, hvis lederen har vurderet, at det ikke er hensigtsmæssigt at udarbejde en mulighedserklæring. Frihåndsattesten/friattesten udstedes af egen læge, hospital eller speciallæge og angiver det konkrete sygefraværs formodede varighed.
Jobcenteret
Hvis den ansatte fortsat er sygemeldt efter 8 uger, har Jobcenteret (som myndighed) pligt til at gå i en dialog med arbejdsgiveren med det formål at skabe grundlag til en vurdering af, om Jobcentret kan tilbyde foranstaltninger, der kan fremme den ansattes tilbagevenden til arbejdet helt eller delvist.
Hyppigt sygefravær – 5 fraværsperioder de seneste 12 måneder
Det er vigtigt at være opmærksom, hvis en ansat ofte er fraværende. Ved at opdage mønstre tidligt kan lederen hurtigere reagere og bedre håndtere eventuelle udfordringer, hvilket kan forebygge yderligere fravær. Lederen skal indkalde den sygemeldte til en sygefraværssamtale ved hyppigt fravær. Læs mere under Samtaletyper.
Samtaletyper
I Kalundborg Kommune har vi forskellige samtaletyper ved forskellige situationer relateret til sygefravær:
- Sygefraværssamtale
- Rundbordssamtaler
- Statussamtale
Til alle samtaler har den ansatte ret til en bisidder. En bisidder kan være enten en tillidsrepræsentant eller en hvilken som helst anden person, som den ansatte vil have med til samtalen. Tillidsrepræsentanten skal orienteres om forestående statussamtaler. Hvis medarbejderen ønsker en bisidder, er det medarbejderens eget ansvar at sørge for dette. Tillidsrepræsentanten orienteres alene om tid og sted og dermed ikke om baggrunden for samtalen.
2. Sygefraværssamtaler
Opfølgning på sygefravær drejer sig både om løbende dialog om sygefraværet og om sygefraværssamtaler, som kræver skriftlig indkaldelse, referat og eventuel handleplan. Formålet er at lederen udviser omsorg og er nysgerrig på medarbejderens trivsel. Samtalen bør afdække, om der er psykiske eller fysiske arbejdsmiljøforhold eller personlige forhold, der påvirker medarbejderens trivsel eller sygefravær, så der kan findes passende løsninger.
Samtale om sygefravær
Formålet med sygefraværssamtalen er at drøfte, hvornår den ansatte kan vende tilbage til arbejdet, og hvilke hensyn der eventuelt skal tages i opstartsperioden. Lederen indkalder til sygefraværssamtalen via Digital post, og det er en god idé også at informere mundtligt om indkaldelsen inden modtagelsen i digital post.
Der udarbejdes referat af samtalen, som gemmes på den ansattes personalesag. Referatet udarbejdes og underskrives som udgangspunkt i direkte tilknytning til samtalen.
Hvis sygefraværet fortsætter, bør der som minimum gennemføres opfølgningssamtaler hver fjerde uge.
Skabelon til indkaldelse findes i den ansattes personalesag.
Lederen skal have afholdt mindst én sygefraværssamtale inden fire ugers sammenhængende sygefravær.
Samtale ved 5 sygemeldinger indenfor 12 måneder.
Formålet med samtalen er at være nysgerrig på og forstå årsagerne til fraværet og sikre, at den ansatte fremover møder mere stabilt på arbejde. Lederen skal afdække, om der er psykiske og/eller fysiske arbejdsmiljøforhold eller øvrige arbejdsmiljøforhold, der kan forklare sygefraværet.
Lederen indkalder skriftligt til sygefraværssamtalen, hvor fraværsperioderne er noteret, og den ansatte får besked i Digital Post om indkaldelsen. Det er også en god idé at informere mundtligt om indkaldelsen. Der udarbejdes referat af samtalen, som gemmes på den ansattes personalesag. Referatet udarbejdes og underskrives som udgangspunkt i direkte tilknytning til samtalen.
Skabelon til indkaldelse findes i den ansattes personalesag.
2. Rundbordssamtale
En rundbordssamtale kan afholdes når som helst under en sygemelding, og ved længere forløb kan flere rundbordssamtaler bruges som opfølgning på sygefraværet. Formålet med samtalen er at få en status på fraværet samt at lave en plan for, hvordan den ansatte kan vende tilbage til arbejdet fuldt ud.
I modsætning til andre samtaler deltager her, udover lederen og den ansatte, også en personalekonsulent og eventuelt andre relevante personer (f.eks. jobcenterkonsulent, læge, sundhedsfaglig specialist eller repræsentant fra faglig organisation). Det er lederen, der indkalder til rundbordssamtalen via Digital post, og kontakter samtidig den ansatte for at aftale tid og sted.
Der udarbejdes referat af samtalen, som gemmes på den ansattes personalesag. Referatet udarbejdes og underskrives som udgangspunkt i direkte tilknytning til samtalen.
Hvis det ikke er muligt at stabilisere tilknytningen af den ansatte på arbejdspladsen, kan det blive nødvendigt at indlede en afskedigelsessag.
Skabelon til indkaldelse findes i den ansattes personalesag.
3. Statussamtale
Sygefraværssamtaler er ikke en tjenstlige samtale. Har ledelsen brug for at drøfte ansættelsesretlige konsekvenser af sygefraværets betydning for driften af arbejdspladsen sker det i en statussamtale.
I statussamtalen drøftes sygefraværets konsekvenser for driften af arbejdspladsen. Ledelsen indkalder til samtalen med oplysning om dagsorden og sin foreløbige vurdering af situationen, når ledelsen på grund af de driftsmæssige forhold har brug for:
- at gøre den ansatte bekendt med, at et fortsat hyppigt sygefravær kan føre til afsked,
- eller at tale med den ansatte/den sygemeldte om, at ledelsen foreløbigt vurderer, at ansættelsesforholdet ikke kan opretholdes på grund af sygefraværets negative betydning for driften.
Statussamtalen er ikke i sig selv en afgørelse, og først ved samtalens afslutning foretager lederen en konkret og individuel vurdering af, om der skal ske afsked af en ansat på grund af sygdommens betydning for driften.
Der udarbejdes referat af samtalen, som gemmes på den ansattes personalesag. Referatet udarbejdes og underskrives som udgangspunkt i direkte tilknytning til samtalen.
Skabelon til indkaldelse findes i den ansattes personalesag.
Afsked på grund af sygdom
Uanset de gode intentioner om at fastholde den ansatte i ansættelsesforholdet, kan det blive nødvendigt at opsige en ansat på grund af sygefraværets betydning for driften. Det er lederens ansvar konkret og individuelt at vurdere, om afsked af en ansat på grund af sygdom vil være forårsaget af en række forskellige faktorer, eksempelvis:
- Det er ikke muligt at fastholde den ansatte uanset eventuelle tiltag, der er gennemført på centralt og decentralt niveau
- Der er ikke udsigt til, at den ansatte kan vende tilbage til arbejdspladsen inden for en overskuelig fremtid
- Hvis sygefraværet fortsætter uændret, og dette ikke stemmer overens med de aftaler, der er indgået
- Der skal tages hensyn til arbejdspresset hos de andre kolleger
- Driftsmæssige hensyn
Hjælp og sparring ved sygemelding
Lederen er altid velkomne til at kontakte personalekonsulenten i Personale og Forhandling for rådgivning og sparring i forbindelse med konkret sygefravær. Ved forventet længerevarende og/eller alvorlig sygdom involveres Personale og Forhandling. På den måde favnes den rette støtte og de nødvendige foranstaltninger kan sikres både for medarbejderen og arbejdspladsen.
Organisering
Det kræver en fælles og vedvarende indsats at skabe et godt arbejdsliv med fokus på kvalitet i kerneopgaven, arbejdsglæde, samarbejde og et godt arbejdsmiljø med lavt sygefravær.
Ledere, MED-udvalg, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter og medarbejdere har forskellige roller og opgaver for at opnå det.
Niveau
|
Rolle
|
Ansvar
|
Direktionen
|
- Styrke ledelsens indsats i at håndtere fravær på en strategisk og værdibaseret måde.
- Være synlige og klare om vigtigheden af at fokusere på fravær.
|
- Følge og håndtere fraværsmønstre både i hele kommunen og på de enkelte arbejdspladser.
- Følge op med niveau 2 lederne, når fraværsudviklingen enten forbedres eller forværres markant.
|
Niveau 2 ledere med underordnede ledere
|
- Gøre indsatsmodellen for sygefraværsarbejdet konkret og håndgribelig for arbejdspladsen.
- Være synlige og tydelige om vigtigheden af fokus på fravær.
- Tydeliggøre forventninger til daglig håndtering af sygefravær (f.eks. trinmodellen, samtaler ved hyppigt og kort sygefravær).
- Fastholde lederne i, at sygefravær er et fælles anliggende, der berører hele arbejdspladsen.
- Udarbejde lokale sygefraværsstatistikker, som drøftes i det lokale MED-udvalg og indgår i den løbende opfølgning.
- Ansvar for at der lokalt, efter drøftelse i MED-udvalget, kan udarbejdes en retningslinje for arbejdet med og opfølgning på sygefravær*.
|
- Følge og håndtere fraværsudviklingen på arbejdsstederne
- Støtte en systematisk og forebyggende tilgang baseret på fraværsmønstre
- Følge op med underordnede ledere, når fraværsudviklingen på et arbejdssted enten forbedres eller forværres.
- Støtte ledere i udfordrende dialoger med sygemeldte ansat
|
Niveau 2 ledere uden underordnede ledere
|
- Gøre indsatsmodellen for sygefraværsarbejdet konkret og håndgribeligt for arbejdspladsen.
- Være synlige og tydelige om vigtigheden af fokus på fravær.
- Tydeliggøre forventninger til daglig håndtering af sygefravær (f.eks. trinmodellen, samtaler ved hyppigt og kort sygefravær).
- Fastholde ansvar for at sygefravær er et fælles anliggende, der berører hele arbejdspladsen.
- Udarbejde lokale sygefraværsstatistikker, som drøftes i det lokale MED-udvalg og indgår i den løbende opfølgning.
- Ansvar for at der lokalt, efter drøftelse i MED-udvalget, kan udarbejdes en retningslinje for arbejdet med og opfølgning på sygefravær*.
|
- Følge og håndtere fraværsudviklingen på arbejdsstederne
- Støtte en systematisk og forebyggende tilgang baseret på fraværsmønstre
|
Ledere for medarbejdere
|
- Balancere hensyn til medarbejderen med behovet for en velfungerende drift.
- Sikre, at medarbejderne kender Kalundborg Kommunes politik om sygefravær.
|
- Følge op på og håndtere medarbejdernes fravær løbende.
- Anvende politikken dagligt (f.eks. trinmodellen, samtaler ved hyppigt fravær).
|
MED-organisationen
|
- Sikre ejerskab og involvering blandt de ansatte omkring sygefravær på arbejdspladsen
- Være ambassadører for arbejdet med sygefravær
|
- Sygefraværet drøftes som fast punkt på MED-møder minimum hvert kvartal
- Bringe forhold der giver anledning til evt. sygefravær videre til ledelsen.
|
Arbejdspladsen
|
- Medvirke til, at der er en sund og bæredygtig arbejdsmiljøkultur på arbejdspladsen
- Udvise rettidig omhu og handle hvis man ser, hører eller fornemmer noget, der kan give anledning til sygefravær
|
- Arbejde for et stærkt og trygt arbejdsfællesskab, som forebygger sygefravær
- Medvirke til at finde gode løsninger, som kan påvirke arbejdsmiljøet og trivslen i en positiv retning
|
Medarbejderen
|
- Medvirke til, at der er en sund og bæredygtig kultur på arbejdspladsen omkring sygefravær og nærvær.
- Udvise rettidig omhu og handle hvis man ser, hører eller fornemmer noget, der kan give anledning til sygefravær
|
- Bidrage til egen sikkerhed og sundhed og derved opretholde sin arbejdsevne
- Arbejde for hurtigst muligt at komme tilbage på arbejde efter en sygemelding
|
HR & Udvikling
|
- Gøre indsatsmodellen for sygefraværsarbejdet konkret og håndgribeligt for ledere og med-organisation.
- At følge og medvirke til at nedbringe sygefraværet i Kalundborg Kommune under hensyntagen til kommunens princip om, at der skal være balance mellem ordentligheden på den ene side og opgaven på den anden side
|
- Understøtte indsatsmodellens elementer
- Facilitere og definere strategiske indsatser for ledere og med-organisationen
|
*: Denne sygefraværspolitik er en overordnet ramme for ansatte i Kalundborg Kommune.
Sygefravær varierer lokalt, og derfor når MED-udvalget/P-MED drøfter sygefraværspolitikken, kan der laves en detaljeret retningslinje for den lokale arbejdsplads. Den lokale retningslinje godkendes af MED-udvalget og opbevares lokalt.
Forebyggelse
Kalundborg Kommune arbejder på at skabe arbejdsglæde, trivsel og sunde arbejdspladser gennem nærvær og løbende arbejdsmiljøindsatser, som begrænser sygefraværet til gavn for de ansatte, arbejdsplads og borgere.
Organisatorisk indsats:
Kalundborg Kommune måler det fysiske og psykiske arbejdsmiljø med en 3i1-måling hvert tredje år. Resultaterne bruges til at styrke trivslen og forbedre arbejdsmiljøet gennem handleplaner. Årlige dialogbaserede APV’er jf. MED-aftalen supplerer målingen og sikrer vedvarende fokus på trivsel og arbejdsmiljø. Kommunen iværksætter også løbende sundhedsfremmende tiltag efter behandling i Hovedudvalget.
Lokal indsats:
- Arbejdsmiljøindsatser: Hver arbejdsplads kan iværksætte egne tiltag for at forebygge sygefravær og øge trivsel.
- Målrettede indsatser: På arbejdspladser med højt sygefravær bruges indsatsmodellen til at identificere og løse problemer med støtte fra HR & Udvikling og ledet af den lokale leder og MED-udvalg/P-MED.
- HR & Udvikling kan gennemføre hele eller dele af spørgeskemaet om psykisk arbejdsmiljø/trivsel og fysisk arbejdsmiljø fra 3i1-målingen på arbejdspladserne, hvis arbejdspladserne ønsker at følge udviklingen tæt hvert år og på den måde følge systematisk op på målingens resultater, efter den gennemføres i hele kommunen hvert tredje år.
- Hvert år skal alle arbejdspladser i Kalundborg Kommune gennemføre den lovpligtige APV-proces jf. vores lokale MED-aftale. Som en del af processen skal arbejdspladsen forholde sig til dennes sygefravær, hvorfor det kan indgå som en del af arbejdspladsens handleplaner, som skal gemmes i handleplanssystemet tilknyttet 3i1-målingen og herefter være tilgængelig for medarbejderne.
Individuel indsats:
- Alle medarbejdere og ledere arbejder for en god balance mellem arbejdsliv og privatliv samt bæredygtige arbejdspladser for at forebygge fysiske og psykiske belastninger.
Data
Data bruges til at understøtte det lokale arbejde med at nedbringe sygefraværet og til at synliggøre og fastholde fokus på den løbende indsats.
I Kalundborg Kommune har vi en Fraværsrapport 2.0, der samler alt relevant sygefraværsdata for ledere og medarbejdere.
Fraværsrapporterne findes ved at åbne KMD LIS.
Aktører
|
Sygefraværsinformation
|
Direktionen
|
- Kommunerapport hver måned
|
Niveau 2 ledere (afhænger af delegationsplan)
|
- Beskeder om ansattes fravær
- Rapport på arbejdsplads- og afdelingsniveau mv.
- Særlige statistikker og indsatsbesøg efter behov (støtte fra HR & Udvikling)
|
Leder af medarbejder (afhænger af delegationsplan)
|
- Beskeder om medarbejderes fravær
- Rapport på afdelingsniveau mv.
- Særlige statistikker og indsatsbesøg efter behov (støtte fra HR & Udvikling)
|
Ansatte
|
- Indkaldelse til sygefraværssamtaler
|
HR & Udvikling
|
- Danne overblik, sammenligningsgrundlag og for at understøtte sygefraværspolitikken monitorerer sygefraværet og sygefraværsindsatsen med udarbejdelsen af fraværsstatistikker.
- Udarbejder også en årlig personalepolitisk redegørelse, hvori indgår en sygefraværsstatistik. Redegørelsen forelægges Hovedudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen til drøftelse årligt.
|
Kultur
Kulturen i Kalundborg Kommune, både generelt og på arbejdspladserne, spiller en vigtig rolle for, hvordan vi håndterer og påvirker sygefraværet.
Vi lægger vægt på åben dialog og samarbejde om arbejdsrelaterede udfordringer. Når ansatte oplever sig værdsatte, har indflydelse på deres arbejde og er en del af bæredygtige arbejdsfællesskaber som fokuserer på kerneopgaven, mindskes risikoen for sygefravær.
En kultur præget af psykologisk tryghed giver os mulighed for at lære af vores erfaringer og forebygge bedre i fremtiden. Ledelsen har ansvaret for at fremme en åben dialog og drøfte årsager til sygefravær, gerne i MED/arbejdsmiljøgrupperne.
Sygefraværsarbejdet handler ikke kun om procedurer, men også om at se sammenhængen med f.eks. arbejdsskader og trivselsundersøgelser. Det kræver et helhedsorienteret perspektiv på både håndtering og forebyggelse.
Kulturen er derfor afgørende for at nedbringe sygefraværet og skabe højt fremmøde på arbejdspladserne. Alle, uanset niveau, har en rolle i det fælles ansvar for at lykkes.
Koordination
Koordineringen af sygefraværsarbejdet i Kalundborg Kommune er centralt placeret i HR & Udvikling. Formålet er at skabe drivkraft og ledelsesfokus på at reducere sygefravær.
Sygefraværskoordinationen fungerer som fagligt og ressourcemæssigt anker, der understøtter og koordinerer indsatsen baseret på vores sygefraværspolitik.
Der er også et tæt samarbejde med Personale & Forhandling.
HR & Udvikling indsamler, følger systematisk med og formidler viden som omsættes til konkrete handlinger til gavn for hele organisationen.
Hvis en medarbejder lider af en langvarig eller kronisk sygdom, der kan medføre hyppige eller gentagne sygemeldinger, er der mulighed for at indgå en aftale, der nedsætter arbejdsgiverens udgifter i forbindelse med medarbejderens sygefravær. Denne aftale sikrer, at arbejdsgiveren modtager sygedagpengerefusion fra første sygedag. Der er også mulighed for at indgå en midlertidig aftale, hvis medarbejderen skal indlægges, går til ambulant behandling eller genoptræning.
Den ansatte eller lederen kan overveje at anmode kommunen om Fast Track behandling af den ansattes sygedagpengesag, hvis den ansatte forventes at være sygemeldt i mere end 8 uger. Med Fast Track får den ansatte en samtale med kommunen inden for 2 uger, hvilket normalt sker efter 8 uger. Dette giver kommunen mulighed for hurtigt at tilbyde relevant støtte og redskaber, som kan fastholde den ansattes situation i jobbet. Fast Track er frivilligt, og den ansatte kan takke nej, selvom lederen har anmodet om det.