En væsentlig del af de henvendelser, som jeg har fået det forgangne år, har handlet om ”manglende fremdrift” i borgerens sag – altså at borgeren føler, at der ikke ”sker noget” i sagen. Det har den konsekvens, at borgeren mister tillid til forvaltningen, og oplevelsen af den leverede service daler. Derfor mener jeg, at det er afgørende for ”den oplevede service” at fokusere på at forbedre fremdriften i sagsbehandlingen.
Anbefalingen om fremdrift i sagerne skal supplere min anbefaling fra sidste beretning om kvitteringsskrivelse og procesoverblik. De to anbefalinger betyder i kronologisk sagsrækkefølge, at forvaltningen, i min optik, skal arbejde meget mere systematisk med: Modtagelse af sag, kvittering for modtagelsen, proces-/sagsoverblik til borgeren og løbende fremdrift i sagen.
Manglende fremdrift kan opstå af flere årsager, herunder ressourcemangel (fx langtidssygdom eller vakance), ineffektive arbejdsgange, dårlig ledelse eller utilstrækkelig kommunikation mellem forskellige afdelinger/centre. Jeg har nedenfor skrevet en række fokuspunkter, som jeg mener vil kunne forbedre fremdriften, hvis forvaltningen arbejder mere systematisk med anbefalingen.
Som nævnt ovenfor, kan manglende fremdrift i sagerne skyldes ressourcemangel. Forvaltningen bør løbende være opmærksom på, hvilken betydning langtidssygdom og vakance kan have for en afdeling – og reagere endnu hurtigere. Det er både et medarbejderansvar, men i sidste ende primært et ledelsesansvar, hvis et team eller en afdeling pludselig ikke kan følge med mere. Af hensyn til borgerne skal der reageres hurtigt på ubalancer i et team/afdeling/forvaltning.
Eksempel - Borgerrådgiversag 16/2024 - Borgerrådgiver tager sagen til borgmesteren
En familie henvendte sig til mig, fordi de oplevede mangelfuld sagsbehandling på specialområdet (Center for Børn og Familie). Henvendelsen var symptomatisk for i alt 47 forskellige borgerhenvendelser, som jeg havde modtaget det første 1½ år af min tid som borgerrådgiver i Kalundborg Kommune på netop specialområdet.
Sagen var i sig selv ikke ”stor”, men den synliggjorde de problemer, som borgerne fra de 47 sager og jeg havde oplevet i 1½ år:
- Manglende svar fra sagsbehandlere til borgerne
- Sagsbehandlere som er svære/umulige at få fat i for borgerne
- Mails og telefonsvarerbeskeder fra borgerne, som ikke bliver besvaret
- Aftaler der ikke bliver fulgt til dørs
- Sagsbehandling, som bærer præg af ”et stresset team”, herunder at borgerne ikke nødvendigvis får svar på alt, hvad de spørger om/søger.
- Lang sagsbehandling i visse typer af sager (fx tabt arbejdstidsfortjeneste) - også længere end det, kommunalbestyrelsen melder ud på hjemmesiden, som er mål-tiden for sagsbehandlingen.
- At borgerne/børnene bliver ”glemt” i perioder
Jeg henvendte mig til borgmesteren, fordi jeg syntes, at henvendelserne til mig var uforholdsmæssigt mange, og fordi problemstillingerne i det pågældende team havde været langvarige, særligt på grund af vakance.
Jeg fik en redegørelse for forholdene ca. 5 uger efter min henvendelse til borgmesteren/ direktionen, og jeg har siden oplevet en klar forbedring i sagsbehandlingsniveauet i Specialteamet, blandt andet fordi alle teamets sager blev gennemgået af centerledelsen, og fordi ledelsen tog ansvaret på sig og hjalp i prioriteringen af opgaverne.
Det kan derfor være nødvendigt, at der i en kortere eller en længere periode skal være et ekstra ledelsesmæssigt fokus på, om den pågældende afdeling har de rette ressourcer til at sikre fremdrift i sagerne. Særligt hvis det har betydning for, om kommunen kan leve op til lovgivningskrav (fx lovbundne svarfrister) eller leve op til egne sagsbehandlingsfrister. Det er dog til syvende og sidst en ledelsesmæssig og politisk beslutning, som jeg hverken kan eller vil blande mig i.
Manglende fremdrift i sagerne kan også hænge sammen med, at medarbejderne måske ikke har de nødvendige værktøjer til at udføre deres arbejde effektivt. Stor viden om et lille område er måske samlet på en eller få person(er). Det er ekstra sårbart i tilfælde af sygdom, jobskifte, eller når en medarbejder går på pension. Det taler ind i, at forvaltningen på team- og afdelingsniveau kontinuerligt bør kigge på, hvilke kompetencer og ressourcer der er til stede, og hvordan det kan optimeres bedst muligt, så borgerne ikke oplever, at deres sag ”går i stå”.
Ineffektive arbejdsgange kan også bidrage til forsinkelser i sagsbehandlingen. Forvaltningen bør gennemgå nuværende processer for at identificere og eliminere unødvendige trin, der forsinker sagerne. Dette kan indebære implementering af digital sagsbehandling, automatisering af rutineopgaver, fx ved hjælp af robotter, og etablering af klare retningslinjer for sagsbehandlingen.
Ved at strømline arbejdsgangene kan forvaltningen reducere den tid, det tager at behandle en sag, og sikre, at sagerne behandles mere effektivt.
Eksempel - Borgerrådgiversag 168/2023 og Borgerrådgiversag 3/2024 -en afdeling glemte to sager
To borgere henvendte sig uafhængig af hinanden i henholdsvis december 2023 og i januar 2024.
De havde begge henvendt sig til den samme afdeling, men med to vidt forskellige problematikker. De havde henvendt sig til [Afdelingen] hhv. 5 og 4½ måneder forud for deres respektive henvendelser til mig.
Jeg skrev til [Afdelingen] i begge sager, og det viste sig, at [Afdelingen] havde haft ekstraordinært travlt i efteråret 2023, og ledelsen derfor havde påtaget sig en række sager for at aflaste sagsbehandlerne.
Ledelsen havde uheldigvis selv ”glemt” de to borgere.
Efter min henvendelse blev sagerne behandlet hurtigt, og borgerne fik begge en uforbeholden undskyldning.
Mange sager kræver input fra flere afdelinger/forvaltninger, hvilket kan føre til forsinkelser, hvis der ikke er et effektivt samarbejde på tværs af organisationen. Kalundborg Kommune bør styrke det tværfaglige samarbejde endnu mere, som jeg også anbefalede i sidste beretning, og jeg noterer mig derfor med glæde, at forvaltningen arbejder med at revitalisere arbejdet i Tværgående Strategisk Forum og i de seks arbejdsfora herunder. Dette vil ikke kun forbedre fremdriften i sagerne, men også sikre en mere helhedsorienteret tilgang til borgernes problemer.
For at sikre fortsat fremdrift i sagerne er det vigtigt at overvåge og evaluere sagsbehandlingen. Alle dele af forvaltningen bør overveje at indføre regelmæssige gennemgange af sagsbehandlingstider og etablere mål for, hvor hurtigt forskellige typer sager skal behandles. Ved at overvåge fremdriften kan forvaltningen identificere problemer tidligt og tage nødvendige skridt for at rette op på dem. Evaluering af sagsbehandlingen bør også omfatte feedback fra borgerne for at sikre, at deres oplevelse af sagsbehandlingen bliver taget i betragtning.
For at undgå, at sager falder mellem to stole, er det vigtigt at have klare ansvarsområder og en tydelig fordeling af opgaverne. Hver sag bør have en ansvarlig sagsbehandler, der følger sagen fra start til slut og sikrer, at alle nødvendige sagsskridt bliver taget. Ved at have en klart defineret ansvarlig for borgerens sag kan forvaltningen sikre, at sagerne bliver behandlet kontinuerligt, og at der er en person, som borgeren kan henvende sig til med spørgsmål og bekymringer. Jeg er i den forbindelse opmærksom på, at visse typer af sager på børneområdet, jf. Barnets Lov, lovmæssigt kræver to sagsbehandlere.
En effektiv sagsbehandling kræver, i min optik, også en aktiv inddragelse af borgerne. Som det fremgår af principperne i retssikkerhedslovens § 4, skal borgerne føle sig hørt og involveret i deres egen sag. Dette kan gøres ved at inkludere borgerne i beslutningsprocessen, der hvor det er muligt, for at sikre, at borgernes input og ønsker bliver taget i betragtning. Ved at inddrage borgerne kan forvaltningen få værdifuld feedback, der kan hjælpe med at forbedre sagsbehandlingen yderligere.
Fremdrift i sagerne er afgørende for at sikre en effektiv og tilfredsstillende service til borgerne. Jeg mener samlet set, at det kan skabe fremdrift i sagerne at fokusere endnu mere på:
- klar kommunikation
- procesoverblik for borgeren
- effektiv ressourceallokering
- strømlining af arbejdsgange
- tværfagligt samarbejde
- overvågning og evaluering af sagsbehandlingen
- klare ansvarsområder og
- borgerinddragelse.
Ved at arbejde målrettet med ovenstående mener jeg, at borgerne kan få den hjælp og service, de har behov for og krav på - på en hurtig og effektiv måde. Dette vil forbedre borgernes oplevelse og styrke tilliden til forvaltningen og dens evne til at håndtere sagerne professionelt og rettidigt.