Modtagelse og fastholdelse

Når din nye medarbejder starter, er det vigtigt at sikre det bliver en succes for alle parter.

Du kan blandet andet opfordre dine nuværende medarbejdere til at lære noget om den nye medarbejders kultur, så de ikke ”går skævt af hinanden”, fordi de ikke kender hinandens baggrund. Eller måske har du lyst til at booke en underviser til at fortælle medarbejderne om kulturforståelse.

Når din medarbejder er kommet til Kalundborg, er det vigtigt hurtigt at sætte fokus på at fastholde dem. Ifølge flere undersøgelser er der nemlig risiko for at de, på et tidspunkt, flytter igen, hvis de ikke får opbygget et netværk og deltager i fritidsaktiviteter efter ankomsten.

Og på den engelsksprogede gotokalundborg.dk kan din udenlandske medarbejder finde meget mere information og inspiration om, hvordan her er at bo, arbejde og studere. 

I forhold til tilflyttere fra udlandet er det er vigtigt:

  • At de bliver introduceret til dansk arbejds-, fritids- og social kultur, både inden ankomst og tidligt i opstarten.
  • At der er forståelse for, at integration ikke kun handler om at blive integreret på arbejdspladsen, men også i fritiden.
  • At der løbende bliver fulgt op på deres trivsel.
  • At der igangsættes forskellige aktiviteter (se nedenstående).
  • At opfølgning samt aktiviteter fastholdes ud over de første 12 måneder, da tanker om fraflytning grundet praktiske forhold sker over tid.
  • At få oplyst dem om praktiske forhold i kommunen, f.eks. boligforhold, fritidsaktiviteter, skoleforhold osv.
  • At den nye medarbejder har personer i sit netværk, som de kan vende dagligdags udfordringer og oplevelser med.

Mentor på arbejdspladsen

En god ide er at lave en mentor/buddy ordning på arbejdspladsen, hvor den nye medarbejder bliver koblet sammen med en erfaren medarbejder. Den nye medarbejder har derved en at tage fat i med specifikke arbejdsrelaterede spørgsmål, og mentoren kan allerede fra starten af ansættelsen afsætte en time på fast basis til at snakke om, hvordan det går både på arbejdspladsen og privat.

Modtagelsesguide

Det kan være en god hjælp at lave en modtagelsesguide, der kort skitserer nogle praktiske forhold på arbejdspladsen og som f.eks. henviser til yderligere information i en evt. personalehåndbog. 

Sprogkursus

Det er vigtigt, at din nye medarbejder tilegner sig det danske sprog så hurtigt som muligt. Derfor bør der afsættes tid til at medarbejderen kan gøre dette.

Vær opmærksom på, at dansk sprogkursus er gratis, dog skal der betales et depositum ved tilmeldelse på sprogcenteret. Dette beløb får man retur ved gennemført kursus. Find information om de forskellige kurser

Venskabsfamilie

Som virksomhed kan man opfordre til og facilitere oprettelsen af venskabsfamilier blandt de erfarne medarbejdere. Disse kan invitere de nye medarbejdere til socialt samvær og der kan også laves fælles aktiviteter på arbejdspladsen, hvor medarbejderen naturligt kommer til at føle sig som en del af et fællesskab.

Sociale aktiviteter

Nogle arbejdspladser vælger at gøre dette i opstartsperioden, mens andre vælger at gøre det til en fast, integreret del af arbejds- og fritidslivet, så det bliver en del af kulturen.

Som en ekstra service tilbyder Kalundborg Kommunes bosætningsteam en ugentlig cafe for tilflyttere. Mød andre tilflyttere.

Samarbejde med andre virksomheder

Flere og flere virksomheder i Kalundborg vil over tid ansætte internationale medarbejdere. Så det er en fordel at samarbejde med andre virksomheder og aftale fælles aktiviteter, så de nye medarbejdere får adgang til et endnu større netværk. 

Job til partner ordningen

Det har stor betydning for din nye medarbejder, at en evt. partner også får arbejde i området. Kalundborg Kommune tilbyder derfor en Job til partner ordning, hvor en række offentlige og private virksomheder samarbejder om at skaffe job til en partner. Du kan læse mere om ordningen her.

Kalundborg kommune kan vejlede hen mod åbninger på det danske jobmarked, men kan ikke garantere et job. Begge partnere skal have selvstændige arbejdstilladelser, hvis de arbejder på samme virksomhed.

Hvis din virksomhed ønsker at blive en del af dette fællesskab, kan du kontakte Work in Kalundborg/Jobcenter Kalundborg på workin@kalundborg.dk.

Indhold