Kalundborg Kommune har haft succes med at understøtte, at en række forskellige socialøkonomiske virksomheder har kunnet etablere sig. De arbejder alle ud fra almennyttige formål, herunder blandt andet rummelighed og socialt ansvar. Flere af dem har allerede udviklet en levedygtig og rentabel forretningsmodel, mens andre skal i gang med det.
En del af de socialøkonomiske virksomheder har ansat medarbejdere, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, ligesom flere af dem samarbejder med kommunen, så borgere blandt andet kan komme i afklaringsforløb. Derudover medvirker de socialøkonomiske virksomheder positivt til liv og aktivitet i deres lokalområde. De virksomheder vil fortsat være en vigtig del af kommunens beskæftigelsesindsats for borgere på kanten af arbejdsmarkedet.
Kalundborg Kommune ønsker at bakke op om den fortsatte udvikling af den lokale socialøkonomi ved blandt andet at have ansat en medarbejder, der har et særligt fokus på socialøkonomien og det rummelige arbejdsmarked. Den ansatte vil kunne vejlede alle interesserede virksomheder og understøtte arbejdet med denne strategi.
Bæredygtig på normale arbejdsvilkår
En vigtig præmis for socialøkonomien er, at den skal være bæredygtig på normale markedsvilkår. Det vil sige, at det er ulovligt for kommunen at yde støtte til udvalgte socialøkonomiske virksomheder, så de kan overleve. Støtteforbuddet gælder, uanset om støtten har karakter af direkte økonomisk støtte eller mere indirekte økonomisk støtte - for eksempel ved at udleje fast ejendom under markedsprisen eller ved at købe en ydelse til en pris, der overstiger markedsprisen.
Pejlemærke 1: Stærkere kobling mellem socialøkonomiske og almindelige private virksomheder
I Kalundborg Kommune er der et uforløst potentiale i forhold til, at det private erhvervsliv og de socialøkonomiske virksomheder etablerer et tættere samarbejde.
De potentielle gevinster er, at flere socialøkonomiske virksomheder kan udvikle sig til mere konkurrencedygtige virksomheder, der får en større sikkerhed inden for økonomi og afsætning af ydelser og produkter. De private virksomheder får omvendt adgang til mere arbejdskraft, kan få løst særlige sociale opgaver, leveret konkrete efterspurgte produkter og ydelser. Ved at indgå i sådanne samarbejder viser de private virksomheder også socialt ansvar, der har betydning for virksomhedernes omdømme i forhold til kunder, rekruttering, investeringer, afrapportering af ESG mv.
Et sådant samarbejde kan både blive etableret mellem enkelte virksomheder og egentlige klynge(r), der består af flere socialøkonomiske og private virksomheder,
som kan arbejde sammen i et netværk.
Konkret vil Kalundborg Kommune:
- Styrke rammerne, så den cirkulære socialøkonomi vil blive løftet til et bæredygtigt niveau. Der skal være fokus på at danne nye partnerskaber på tværs af socialøkonomiske og private virksomheder, så de får de bedste vilkår for at samarbejde og finde løsninger på konkrete opgaver. Den politiske forventning er, at socialøkonomien også kan bidrage med en afledt effekt i forhold til by- og kulturudviklingen, fordi de socialøkonomiske virksomheder kan gøre det mere interessant at bo, studere og arbejde i kommunen.
- Arbejde for, at nye partnerskaber imellem virksomhederne bygger videre på synergien i allerede etablerede netværk og partnerskaber.
- Understøtte arbejdet med at udvikle forretningsgrundlaget i nuværende og nye socialøkonomiske virksomheder (sparre om udbud og efterspørgsel, køberes krav om konkurrencedygtig kvalitet og leverancer i produkter mv). Kommunens sparring vil ske i et tæt samspil med andre virksomheder og Kalundborgegnens Erhvervsråd, der har ekspertise og ansvar for erhvervsservicen.
Pejlemærke 2: Større kommunal anerkendelse af socialt medansvar og rummelighed
Kalundborg Kommune ønsker at gøre mere for at anerkende, at stadig flere socialøkonomiske og almindelige virksomheder fungerer som rollemodeller.
De tager et socialt medansvar og udviser rummelighed. Det kan for eksempel handle om at tage imod borgere på kanten af arbejdsmarkedet eller fastholde egne medarbejdere, der på grund af sygdom har brug for at blive ansat på særlige vilkår i en periode eller permanent.
Der er flere metoder til at sikre større kommunal anerkendelse. Kalundborg Kommune kan for eksempel bruge de kommunale indkøb som en motor til at styrke socialøkonomien, det sociale ansvar og rummeligheden, så længe det sker i overensstemmelse med de øvrige lokalpolitiske strategier samt lovgivning- og forvaltningsmæssige rammer, som administrationen er underlagt.
Det socialt ansvarlige indkøb
De socialt ansvarlige virksomheder kan få en mulighed for at blive leverandører til kommunen, hvis man ser nærmere på udbudsloven i forhold til at købe socialt ansvarligt ind. Ved indkøb og udbud skal alle virksomheder i udgangspunktet altid være ligestillede - uafhængigt af virksomhedstype, geografisk beliggenhed mv., ligesom de objektivt set skal kunne dokumentere evnen til, at de kan levere til den beskrevne kvalitet, effekt, pris mv.
Det betyder, at kommunen ikke på forhånd kan afgrænse et udbud eller indkøb til virksomheder, der for eksempel er beliggende i kommunen eller en virksomhed med bestemte ejerforhold. Men sandsynligheden øges for, at lokale socialøkonomiske virksomheder potentielt kan få flere kommunale opgaver, hvis de kan dokumentere, at de er socialt ansvarlige og i øvrigt kan levere tilfredsstillende leverancer.
Konkret vil Kalundborg Kommune:
- Afdække mulighederne for at styrke det sociale medansvar i den kommunale indkøbs- og udbudspolitik.
- Anerkende de socialøkonomiske virksomheders særlige rammer og vilkår ved at tilbyde et årligt dialogmøde med Unge- og Beskæftigelsesudvalget, hvor udvalgte repræsentanter for socialøkonomiske virksomheder har mulighed for at komme med råd.
Pejlemærke 3: Større Promovering af de socialt ansvarlige og rummelige virksomheder
Både socialøkonomiske og almindelige virksomheders motivation for at tage et socialt medansvar og udvise rummelighed bygger grundlæggende på, at de ønsker at gøre en forskel for andre og kan se en gevinst for virksomheden. Den del vil Kalundborg Kommune gerne dyrke endnu mere ved at synliggøre og kommunikere de mange gode historier om, hvad socialt medansvar og rummelighed kan.
De lokale virksomheder har behov for at blive løbende inspireret og motiveret med konkrete eksempler på, hvordan andre virksomheder arbejder socialt ansvarligt, og hvad det har betydet for dem og deres medarbejdere. På samme vis har flere af de socialøkonomiske virksomheder behov for at tænke i øget promovering og markedsføring af deres produkter og ydelser, så de i højere grad får skabt et bredt og holdbart kundegrundlag.
Konkret vil Kalundborg Kommune:
- Fastholde uddelingen af en CSR-pris og skabe større tydelighed om, hvad der skal til for at modtage CSR-prisen og den nuværende varemærkeregistrering som social ansvarlig virksomhed. Større objektivitet i forhold til at måle den sociale bundlinje gør, at både socialøkonomiske og almindelige virksomheder i større grad kan bruge CSR-prisen og varemærkeregistrering i deres markedsføring og arbejdet med ESG.
- Arbejde for, at historier om rummelighed og socialt ansvar i både socialøkonomiske og almindelige virksomheder synliggøres bredt på sociale platforme og i lokale medier mv. til inspiration for andre virksomheder og almen interesse.
- Arbejde for, at der udarbejdes og markedsføres et fælles produktkatalog over, hvad de social-økonomiske virksomheder kan tilbyde af konkrete produkter/ ydelser.