1

Strategiens formål

Kalundborg Kommune ønsker at fremme jobmuligheder for borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Derfor har kommunen et strategisk fokus på at understøtte gode betingelser for socialøkonomi og det rummelige arbejdsmarked i de lokale virksomheder.

2

Større rummelighed og socialt medansvar i virksomhederne

Kalundborg Kommune ønsker at se alle borgere som en ressource, der skal have mulighed for at blive en del af arbejdsmarkedet.

Det at have et arbejde bidrager til livskvaliteten, fordi det giver en følelse af identitet, meningsfuldhed og at være en del af et fællesskab. Man har noget at stå op til, og en stolthed over at kunne være med til at bidrage.

De seneste års forskning viser entydigt, at borgere på kanten af arbejdsmarkedet får den bedste hjælp gennem den beskæftigelsesindsats, der foregår ude i virksomhederne. Mulighederne for at hjælpe disse borgere i job er desuden blevet bedre, fordi flere virksomheder har opdaget, at der både er menneskelige og økonomiske gevinster ved at tænke i mere rummelige ansættelsesforhold. Det skyldes blandt andet samfundstendensen, de seneste års forskning, et ændret fokus i beskæftigelseslovgivningen, flere socialøkonomiske virksomheder og en stor efterspørgsel på arbejdskraft.

Det sociale medansvar er således vokset i virksomhederne, siden Kalundborg Kommune vedtog en afgrænset socialøkonomisk strategi i 2016. Den positive udvikling vil fortsætte - særligt i takt med, at det såkaldte ESG-krav (Environment, Social og Governance) er blevet fastlagt i EUlovgivningen.

Det betyder, at alle virksomheder med over 250 medarbejdere fra 2025 og alle børsnoterede virksomheder uanset størrelse fra 2026 skal afrapportere offentligt, hvordan de blandt andet arbejder med det sociale ansvar. Kravene vil også få en betydning for de mange små underleverandører til de store- og mellemstore virksomheder.

De socialøkonomiske virksomheder vil kunne bidrage med viden og erfaring til de virksomheder, der skal i gang med at arbejde mere med S’et i ESG’en. Derfor er samarbejde og medansvar vigtige nøgleord i denne strategi.

3

Strategiens vision

Visionen er, at Kalundborg Kommune på længere sigt bliver kendt som en kommune, hvor socialøkonomiske virksomheder samt almindelige private og offentlige virksomheder tager et stort medansvar, hvor de samarbejder tæt om at skabe en stadig mere bæredygtig, social og rummelig udvikling i de lokale virksomheder.

4

Løft af socialøkonomi til et mere bæredygtigt niveau

Kalundborg Kommune har haft succes med at understøtte, at en række forskellige socialøkonomiske virksomheder har kunnet etablere sig. De arbejder alle ud fra almennyttige formål, herunder blandt andet rummelighed og socialt ansvar. Flere af dem har allerede udviklet en levedygtig og rentabel forretningsmodel, mens andre skal i gang med det.

En del af de socialøkonomiske virksomheder har ansat medarbejdere, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, ligesom flere af dem samarbejder med kommunen, så borgere blandt andet kan komme i afklaringsforløb. Derudover medvirker de socialøkonomiske virksomheder positivt til liv og aktivitet i deres lokalområde. De virksomheder vil fortsat være en vigtig del af kommunens beskæftigelsesindsats for borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Kalundborg Kommune ønsker at bakke op om den fortsatte udvikling af den lokale socialøkonomi ved blandt andet at have ansat en medarbejder, der har et særligt fokus på socialøkonomien og det rummelige arbejdsmarked. Den ansatte vil kunne vejlede alle interesserede virksomheder og understøtte arbejdet med denne strategi.

Bæredygtig på normale arbejdsvilkår

En vigtig præmis for socialøkonomien er, at den skal være bæredygtig på normale markedsvilkår. Det vil sige, at det er ulovligt for kommunen at yde støtte til udvalgte socialøkonomiske virksomheder, så de kan overleve. Støtteforbuddet gælder, uanset om støtten har karakter af direkte økonomisk støtte eller mere indirekte økonomisk støtte - for eksempel ved at udleje fast ejendom under markedsprisen eller ved at købe en ydelse til en pris, der overstiger markedsprisen.

Pejlemærke 1: Stærkere kobling mellem socialøkonomiske og almindelige private virksomheder

I Kalundborg Kommune er der et uforløst potentiale i forhold til, at det private erhvervsliv og de socialøkonomiske virksomheder etablerer et tættere samarbejde.

De potentielle gevinster er, at flere socialøkonomiske virksomheder kan udvikle sig til mere konkurrencedygtige virksomheder, der får en større sikkerhed inden for økonomi og afsætning af ydelser og produkter. De private virksomheder får omvendt adgang til mere arbejdskraft, kan få løst særlige sociale opgaver, leveret konkrete efterspurgte produkter og ydelser. Ved at indgå i sådanne samarbejder viser de private virksomheder også socialt ansvar, der har betydning for virksomhedernes omdømme i forhold til kunder, rekruttering, investeringer, afrapportering af ESG mv.

Et sådant samarbejde kan både blive etableret mellem enkelte virksomheder og egentlige klynge(r), der består af flere socialøkonomiske og private virksomheder,
som kan arbejde sammen i et netværk.

Konkret vil Kalundborg Kommune:

  • Styrke rammerne, så den cirkulære socialøkonomi vil blive løftet til et bæredygtigt niveau. Der skal være fokus på at danne nye partnerskaber på tværs af socialøkonomiske og private virksomheder, så de får de bedste vilkår for at samarbejde og finde løsninger på konkrete opgaver. Den politiske forventning er, at socialøkonomien også kan bidrage med en afledt effekt i forhold til by- og kulturudviklingen, fordi de socialøkonomiske virksomheder kan gøre det mere interessant at bo, studere og arbejde i kommunen.
  • Arbejde for, at nye partnerskaber imellem virksomhederne bygger videre på synergien i allerede etablerede netværk og partnerskaber.
  • Understøtte arbejdet med at udvikle forretningsgrundlaget i nuværende og nye socialøkonomiske virksomheder (sparre om udbud og efterspørgsel, køberes krav om konkurrencedygtig kvalitet og leverancer i produkter mv). Kommunens sparring vil ske i et tæt samspil med andre virksomheder og Kalundborgegnens Erhvervsråd, der har ekspertise og ansvar for erhvervsservicen.

Pejlemærke 2: Større kommunal anerkendelse af socialt medansvar og rummelighed

Kalundborg Kommune ønsker at gøre mere for at anerkende, at stadig flere socialøkonomiske og almindelige virksomheder fungerer som rollemodeller.

De tager et socialt medansvar og udviser rummelighed. Det kan for eksempel handle om at tage imod borgere på kanten af arbejdsmarkedet eller fastholde egne medarbejdere, der på grund af sygdom har brug for at blive ansat på særlige vilkår i en periode eller permanent.

Der er flere metoder til at sikre større kommunal anerkendelse. Kalundborg Kommune kan for eksempel bruge de kommunale indkøb som en motor til at styrke socialøkonomien, det sociale ansvar og rummeligheden, så længe det sker i overensstemmelse med de øvrige lokalpolitiske strategier samt lovgivning- og forvaltningsmæssige rammer, som administrationen er underlagt.

Det socialt ansvarlige indkøb

De socialt ansvarlige virksomheder kan få en mulighed for at blive leverandører til kommunen, hvis man ser nærmere på udbudsloven i forhold til at købe socialt ansvarligt ind. Ved indkøb og udbud skal alle virksomheder i udgangspunktet altid være ligestillede - uafhængigt af virksomhedstype, geografisk beliggenhed mv., ligesom de objektivt set skal kunne dokumentere evnen til, at de kan levere til den beskrevne kvalitet, effekt, pris mv.

Det betyder, at kommunen ikke på forhånd kan afgrænse et udbud eller indkøb til virksomheder, der for eksempel er beliggende i kommunen eller en virksomhed med bestemte ejerforhold. Men sandsynligheden øges for, at lokale socialøkonomiske virksomheder potentielt kan få flere kommunale opgaver, hvis de kan dokumentere, at de er socialt ansvarlige og i øvrigt kan levere tilfredsstillende leverancer.

Konkret vil Kalundborg Kommune:

  • Afdække mulighederne for at styrke det sociale medansvar i den kommunale indkøbs- og udbudspolitik.
  • Anerkende de socialøkonomiske virksomheders særlige rammer og vilkår ved at tilbyde et årligt dialogmøde med Unge- og Beskæftigelsesudvalget, hvor udvalgte repræsentanter for socialøkonomiske virksomheder har mulighed for at komme med råd.

Pejlemærke 3: Større Promovering af de socialt ansvarlige og rummelige virksomheder

Både socialøkonomiske og almindelige virksomheders motivation for at tage et socialt medansvar og udvise rummelighed bygger grundlæggende på, at de ønsker at gøre en forskel for andre og kan se en gevinst for virksomheden. Den del vil Kalundborg Kommune gerne dyrke endnu mere ved at synliggøre og kommunikere de mange gode historier om, hvad socialt medansvar og rummelighed kan.

De lokale virksomheder har behov for at blive løbende inspireret og motiveret med konkrete eksempler på, hvordan andre virksomheder arbejder socialt ansvarligt, og hvad det har betydet for dem og deres medarbejdere. På samme vis har flere af de socialøkonomiske virksomheder behov for at tænke i øget promovering og markedsføring af deres produkter og ydelser, så de i højere grad får skabt et bredt og holdbart kundegrundlag.

Konkret vil Kalundborg Kommune:

  • Fastholde uddelingen af en CSR-pris og skabe større tydelighed om, hvad der skal til for at modtage CSR-prisen og den nuværende varemærkeregistrering som social ansvarlig virksomhed. Større objektivitet i forhold til at måle den sociale bundlinje gør, at både socialøkonomiske og almindelige virksomheder i større grad kan bruge CSR-prisen og varemærkeregistrering i deres markedsføring og arbejdet med ESG.
  • Arbejde for, at historier om rummelighed og socialt ansvar i både socialøkonomiske og almindelige virksomheder synliggøres bredt på sociale platforme og i lokale medier mv. til inspiration for andre virksomheder og almen interesse.
  • Arbejde for, at der udarbejdes og markedsføres et fælles produktkatalog over, hvad de social-økonomiske virksomheder kan tilbyde af konkrete produkter/ ydelser.
5

Løft af den generelle virksomhedsservice

Den generelle beskæftigelsesrettede virksomhedsservice udgør grundlaget for, at Kalundborg Kommune kan opnå en mærkbar succes med at fremme jobmulighederne for borgere i udkanten af arbejdsmarkedet. Aktuelt peger alle indikatorer på, at beskæftigelsesindsatsen i årene frem vil blive målt på evnen til netop at indgå i dialog og samarbejde med de lokale virksomheder. Samarbejdet understøtter et mere rummeligt arbejdsmarked, hvor der er et stort fokus på at opnå ordinære løntimer på forskellig vis.

Formålet med de to sidste pejlemærker er at tydeliggøre retningen for, hvordan den generelle virksomhedsservice skal arbejde mod et mere rummeligt arbejdsmarked. En service der i øvrigt skal spille tæt sammen med den borgerrettede indsats.

Pejlemærke 4: Rummelighed og socialt medansvar er for alle typer virksomheder

I Kalundborg har vi mange socialt ansvarlige virksomheder, der hver dag bidrager til, at kommunen kan levere en effektfuld virksomhedsrettet beskæftigelsesindsats. Som beskrevet under de første tre pejlemærker, så er de socialøkonomiske virksomheder højt prioriterede samarbejdspartnere.

Men der er behov for, at alle typer af virksomheder bidrager aktivt i forhold til at tage et socialt medansvar for, at flest mulige borgere får en tilknytning til arbejdsmarkedet. Strategisk set satser kommunen derfor bredt på at tilrettelægge virksomhedsindsatsen.

Konkret vil Kalundborg Kommune:

  • Gennem opsøgende virksomhedskontakt arbejde for, at stadig flere virksomheder kan se gevinsterne både menneskeligt og økonomisk ved at fastholde, ansætte, afklare og træne mennesker, der står på kanten af arbejdsmarkedet. Det gælder både for socialøkonomiske og almindelige virksomheder inden for de lovbestemte rammer og markedsvilkår.
  • Tilbyde alle typer af virksomheder, at de kan få afdækket og blive rådgivet omkring deres potentiale for at tage et socialt medansvar. Rådgivningen kan for eksempel handle om at tilrettelægge arbejdsopgaver på nye måder, så virksomheden også får tydeliggjort de økonomiske gevinster ved at fastholde, ansætte eller træne mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.
  • Tilbyde alle typer af virksomheder, at de kan få viden om konkrete beskæftigelsesindsatser, der kan være med til at fastholde deres medarbejdere, eller hvor de kan ansætte medarbejdere med nedsat arbejdsevne. Det kan være i fleksjob og småjob, men det kan også handle om delvise raskmeldinger og hjælp til at kompensere for handicap hos medarbejderen (personlig assistance, hjælpemidler, arbejdspladsindretning mv.)

Pejlemærke 5: Tydelig dialog og klare aftaler med alle typer virksomheder

Vigtige forudsætninger for, at kommunens samarbejde med alle typer af virksomheder fungerer godt, er, at samarbejdet er meningsfuldt og giver værdi til virksomheden.

Kommunen arbejder derfor ud fra en tro på, at alle parter skal have noget ud af samarbejdet. Gode resultater opnås bedst ved at have en gensidig, tillidsfuld og åben dialog om, at det kræver noget fra alle parter at få mennesker med særlige behov fastholdt eller tilknyttet til arbejdsmarkedet. Når samarbejdet lykkes, så er det til gavn for både virksomheden, den enkelte borger og samfundet.

Konkret vil Kalundborg Kommune:

  • Indgå i dialog med virksomheder om graden af rummelighed og socialt medansvar, som den enkelte er parat til at tage. Dialogen skal ske i respekt for, at virksomhedernes muligheder er forskellige - og at de er på forskellige stadier i forhold til at implementere et mere rummeligt arbejdsmarked.
  • Være tydelige over for virksomhederne om, hvilke ressourcer og behov borgere på kanten af arbejdsmarkedet har. Uanset om de allerede er i job i virksomheden (for eksempel sygemeldte), eller om der er tale om nye jobkandidater. På samme vis skal det være tydeligt, hvilke fordele virksomhederne opnår, og hvornår man som arbejdsgiver skal være klar til at hjælpe borgeren.
  • Fortælle om de støttemuligheder, som Kalundborg Kommune kan byde ind med, så ansvaret ikke overlades alene til virksomhederne. Ligesom det er vigtigt at formidle, hvilke regler virksomheden og kommunen er underlagt, når borgerne skal fastholdes eller ansættes i job.