At deltage i folkebibliotekernes arrangementer sætter sine præg. Brugerne oplever, at arrangementerne har stor betydning på mange forskellige parametre. Arrangementerne har dog særlig betydning for fællesskaber - og vurderes langt højere på dette punkt end de øvrige bibliotekstilbud.
Kilde: Seismonaut og Roskilde Centralbibliotek, februar 2021
Anbefalinger 2030
- Fokuseret arbejde med hvordan vi rammer vores målgrupper både mht. information om og arrangementstype – herunder også nye målgrupper som studerende og internationale borgere.
- Være synlige i hele kommunen - også i forhold til nye målgrupper og nuværende ikke- brugere af bibliotekerne - Fokus på synlig information og tage udgangspunkt i en målgruppeanalyse.
- Arbejde med ungdoms- og studiekultur og unges behov og ønsker i forhold til type af arrangementer, samt at favne deres samtid med hensyn til bl.a. tematikker, at blive voksen i vores samtid, digitalisering og interesser.
- At Kalundborg biblioteker konstant orienterer sig mod samfundstendenser og aktualiteter,og skal kunne reagere og tilbyde arrangementer herom med kort varsel.
- Fokus på hvad kulturhuset får og skal have af betydning for Kalundborg Biblioteker, og måden at tænke og skabe arrangementer på., og allerede implementere i det nuværende Bibliotek i Kalundborg.
- Undersøger og arbejde med, hvad der er nye tendenser er i biblioteks regi, og i samfundet i forhold til kultur med formål at få flere fra de nævnte målgrupper der deltager i arrangementer.
- Bibliotekerne skal være opsøgende og imødekommende i forhold til at samarbejde med andre om arrangementer.
- Bibliotekerne skal forholde sig til aktiviteter og arrangementer i omverden.
Prøvehandlinger
- Løbende dialog med bibliotekets brugere og ikke brugere, være nysgerrige på målgruppen ud fra pejlemærkerne de 18 –55 årige, de studerende og internationale borgere.
- Undersøge om der er anledning til et særligt fokus, når Kalundborg Kommune bliver hjemsted for nye målgrupper i form af nye studerende og internationale borgere.
- Hyre/samarbejde med lokale kunstnere og kræfter (foredragsholdere, musikere, folk med spændende jobs, erhvervsliv og andet).
- Lave arrangementer med fokus på samskabelse - Skabe samarbejde på tværs af kulturinstitutioner skoler, uddannelsesinstitutioner og lokale erhvervsdrivende i Kalundborg Kommune.
- Lave arrangementer, der skaber fællesskaber på tværs af aldre og interesser (fx musikbanko, quizzer, foredrag med emner, der henvender sig til et bredt publikum, fællesspisning, kulturaftner (med temaer), kombinerede arrangementer, hvor man med mad, tema, kunstform rammer flere målgrupper (fx kaffe og lagkage rammer en målgruppe, smoothies og smag på nye spændende mad, en anden). Cafeer med krea- og fokus på nye tendenser – fx VR-teknologi, lær at skabe egne videoer, el-biler, klima, bæredygtighed, natur-og byvandringer. Temaer, der inkluderes i biblioteksrummene, udstillingerne, informationer, og arrangementer.
- Prioritere arrangementer henvendt til studerende (18 – 30 årige).
- Flere arrangementer i biblioteksrummet
- At personalet på biblioteket, får relevante værktøjer og viden om,at arbejde med konceptudvikling, målgrupper og kommunikation (på SOME og på fysiske materialer og nudging).
Undersøgelser
Lokal undersøgelse (Moos-Bjerre for Kalundborg Kommune):
- 15% af de adspurgte brugere af biblioteket benytter primært biblioteket til at deltage i arrangementer. Indenfor den enkelte aldersgruppe har 18-34: 0% valgt arrangementer, 35-59 årige har 11% valgt arrangementer og blandt de 60+: er det 21%, der har valgt arrangementer. (MB s. 10)
- 35% af brugerne svarer, de vil benytte Kalundborg Biblioteker mere, hvis ”flere arrangementer er relevante for mig”. (MB s. 22)
- 15% af ikke-brugerne svarer at de vil benytte Kalundborg Biblioteker mere, hvis ”flere arrangementer er relevante for mig”. (MB s. 22)
- 50% af alle adspurgte omkring information fra biblioteket: ”Jeg har ikke fået information om arrangementer på biblioteket”. (MB s. 31)
Nationale undersøgelser (Folkebibliotekets betydning for borgerne i Danmark + Kulturpolitiske redegørelse (KPR):
- Arrangementer giver største aftryk/betydning hos dem, der benytter dem, selvom det kun er hver femte biblioteksbruger i landet, der har deltaget i et arrangement.(Ros s. 27)
- Arrangementer har særlig betydning for fællesskaber. (Ros s. 27)
- En tendens på landsplan er at folk på 16+ år af kulturforbrug mest lytter til musik, ser film og serier og dyrker motion. Mindst: er publikum til sport, rytmisk/klassisk koncert, Scenekunst/teater/opera, Biograf- på tværs af uddannelsesniveau. (KPR s. 10+11)
- Ifølge Danmarks Statistik ses det på landsplan at blandt alle over 16 år+ har 37% været fysisk på biblioteket og 30% har brugt bibliotekets digitale tjenester inden for de seneste tre mdr. (KPR s. 11)
Fakta
Lokale fakta
Kalundborg biblioteker planlægger og tilbyder både offentlige og lukkede arrangementer.
Offentlig tilgængelige arrangementer
Biblioteksarrangementer: I 2022 er indberettet 317 arrangementer til Danmarks statistik. Disse dækker over foredrag, fællesspisninger med foredrag, busture via Biblioteksklubben, højtlæsninger for voksne, børnearrangementer: teater, koncerter, familiedage, kreative værksteder og Makerspaces mv. Ud af dette er der 41 foredrag, nogle med fællesspisninger andre uden. Der er samarbejde med frivillige i afdelinger i Svebølle, Ubby og Snertinge, samt en række foreninger i kommunen, LOF og Kalundborg kunstforening.Afvikles på bibliotekerne, i hallerne, Musisk skole, Aktivitetscentrene i Snertinge og Svebølle samt i uderum.
Lukkede arrangementer
Til skoler- og dagtilbud: Scenekunst via Kulturpakkeordningen og undervisningstilbud i forskellige kunst- og kulturfag (KUMULT). Ca. 772 årligt. Afvikles i børnehaver, skoler, hallerne, Musisk skole.
Kalundborg biblioteker er sekretariat for:
- Liv I forsamlingshusene: 33 arrangementer årligt, primært musikarrangementer inkl. fællesspisninger. Afvikles i samarbejde med forsamlingshusenes egne bestyrelser og forsamlingshusenes fællesråd.
- Kulturpakker til ældre: Fra august 2023 – 36 arrangementer. Afvikles i samarbejde med Sundhed og Myndighed og flere foreninger.
- Kunst i Pinsen: Koordinering af lokale kunstneres PR i forbindelse med Kunst i Pinsen.
Arrangementspolitik
I Kalundborg by er der fokus på litterære arrangementer som tager udgangspunkt i forfatterskaber eller litterære emner. I de øvrige områder er der fokus på inddragelse af borgere og frivillige og andre aktører, der i samarbejde med biblioteket udvælger og afholder arrangementer. Busturene tager udgangspunkt i emner og geografiske områder, som ikke dækkes af andre aktører med faglige oplæg undervejs. Generelt skal bibliotekets arrangementer være økonomiske bæredygtige.