Landdistrikterne tilbyder et alternativ til livet i byerne. En lavere befolkningstæthed giver mulighed for gode levevilkår i form af smuk natur, et trygt miljø, ro og stilhed, men samtidig også større afstande til en række basale servicefaciliteter.
I Kalundborg Kommune, som i resten af Danmark, tales om stigende urbanisering, hvor folk flytter fra land til by. Men befolkningens vandring er ikke entydig. Det er en kendsgerning, at vi er flyttet fra land til by gennem mange år, men bevægelsen har ikke været entydig på anden vis, end at landdistrikterne er blevet affolket på grund af automatiseringen af landbrugets produktion.
Befolkningstallet i kommunens landdistrikter er faldet i årene 2006-2013, men de fleste landsbyer over 200 indbyggere har kun haft et svagt fald, og enkelte landsbyer har endda haft en befolkningstilvækst. Den største stigning er sket i Havnsø, hvor befolkningen i ovenstående periode er steget med 250 personer.
Tomme boliger, manglende vedligehold og faldende huspriser er udfordringer for landdistrikterne. Vi vil have en kommune i balance, og derfor bliver vi nødt til at fokusere på den lokale udvikling.
Strukturudviklingen i landbruget forventes at fortsætte i de kommende år, hvilket betyder større, specialiserede og mere intensive landbrug. Der vil ske ændringer i takt med, at efterspørgslen på biomasse til energiforsyning vokser. Den øgede efterspørgsel betyder behov for større arealer til energiproduktion såvel til energiafgrøder som til placering af energianlæg som fx vindmøller, biogas- og solcelleanlæg.
I andre dele af landdistrikterne kan der være modsatrettede tendenser der vil vinde indpas fremadrettet, herunder nicheproduktion af lokale fødevarer, økologisk landbrug, naturbeskyttelse, skovrejsning og rekreativ udnyttelse af det åbne land.
I nogle områder vil de to tendenser tænkes at kunne gå hånd i hånd, men risikoen for konflikter mellem forskelligrettede interesser fx turisme/naturbevarelse, intensiv landbrugsdrift og lukkede landarealer (fx til jagt)/beboelse, hobby og friluftsliv er også tilstede.
Arbejdet med udmøntning af landdistriktspolitikken skal forholde sig til, hvordan disse modsatrettede interesser afvejes under hensyntagen til de enkelte områders stedbundne potentialer.
For at sikre den fremtidige udvikling af landdistrikterne er det nødvendigt, at Kommunalbestyrelsen forholder sig til disse udfordringer og prioriterer indsatserne.
''Ved intet at gøre bliver fremtiden noget, der bare kommer af sig selv Ved at vælge og prioritere mellem klare valg, skaber man fremtiden''
(fra rapporten Danmark i fremtiden: Demografi, kommuner, erhverv og geografi, februar 2014)