Gode danskkundskaber er en vigtig forudsætning for at kunne gennemføre en uddannelse og få fodfæste på arbejdsmarkedet. Fór mange børn og unge med anden etnisk baggrund har udfordringer med det danske sprog og færre gennemfører en ungdomsuddannelse, som giver adgang til videreuddannelse eller beskæftigelse. Det er derfor vigtigt, at integrationsindsatsen medvirker til at løfte disse børn og unges resultater i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne.
På skoleområdet er alle lærere forpligtet til i deres fag at arbejde med elevernes sproglige udvikling. Sproglig udvikling er et tværgående tema i Fælles Mål, som er indskrevet i alle obligatoriske fag. Sproglig udvikling er målrettet alle elever, men har også et særligt fokus på tosprogede elever.
Det er Kalundborg Kommunes politik, at børn, unge og forældre uanset etnisk baggrund, skal respekteres, inddrages og hjælpes på vej i mødet med den danske skole- og dagtilbudskultur. Der skal derfor arbejdes målrettet på at inkludere alle børn og deres familier i fællesskabet, og alle skal mødes med anerkendelse af deres ressourcer og kompetencer.
Børn og unge med anden etnisk baggrund skal som udgangspunkt modtages og understøttes på samme måde, som Kalundborg Kommune modtager andre børn. Der er dog også nogle særlige forhold, som bevirker, at der er behov for øget opmærksomhed omkring denne gruppe og behov for ekstra sprogstøtte, så de hurtigst muligt lærer dansk.
At lære dansk sker ikke kun i et klasselokale, men også i hjemmet. Og det er vigtigt at tosprogede børn får udviklet både deres modersmål og deres danske sprog. En målrettet sprogindsats kræver derfor også et tæt og ligeværdigt samarbejde med forældrene omkring børnenes fremmøde og trivsel i dagtilbud og skole samt kyndig vejledning til forældrene om sprogarbejdet i hjemmet.
Mål
- At karakterforskellen i folkeskolens afgangsklasser mellem unge med anden etnisk baggrund og elever med dansk etnisk baggrund mindskes samtidig med at karakteren stiger for begge grupper.
- At flere indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund skal gennemføre en ungdomsuddannelse.
- At flere kursister omfattet af integrationsprogrammet består danskuddannelsen inden for 5 år fra uddannelsens påbegyndelse.
Tiltag
Det skal ske gennem:
- En målrettet sprogindsats på småbørnsområdet med inddragelse af fagkyndig bistand omkring børnenes sproglige progression, trivsel og generelle udvikling.
- Et generelt fokus på sproglig udvikling i alle skolens fag og et særligt fokus på sproglig progression for elever med dansk som andetsprog.
- Fokus på et tæt og ligeværdigt samarbejde med forældrene omkring fremmøde, trivsel og sprogarbejde i hjemmet.
- En fokuseret ungeindsats, hvor unge udlændige modtager samme målrettede indsats som etniske danske unge.
- Fokus på at styrke den enkeltes valg af uddannelse, således at flere vælger rigtigt første gang samt løbende tværgående samarbejde om fastholdelse af unge i risiko for frafald.
- Fortsat prioritering af IGU-forløb målrettet områder med gode beskæftigelsesmuligheder.
- Opmærksomhed på anvendelse af individuel kompetencevurdering og merit i det omfang, det er muligt.