Et stærkt og varieret fritidsliv skaber mange værdier for borgerne i Kalundborg Kommune. Fritidslivet giver borgerne mulighed for at berige deres liv, hvad enten det er børnefodbold, modelflyvning eller madlavningsundervisning på aftenskolen.
At fritidslivet har stor betydning for alle borgere i kommunen understreges ved områdets betydning i kommunens øvrige politikker og strategier.
I Udviklingsstrategien, fokuseres der på understøttelsen af attraktive fritids- og kulturtilbud, hvilket er med til at skabe relationer og netværk, samt øge synligheden for nytilflyttere af de aktiviteter og tilbud, der er i Kalundborg Kommune, endvidere bidrager fritidslivet i denne kontekst til at gøre kommunen mere attraktiv for nye borgere.
Bevægelse og motion øger trivsel, sundhed og indlæring hos børn og unge. Derfor fokuserer Børn- og ungepolitikken også på at give børn og unge mulighed for målrettet motion flere gange om ugen, samt sikre, at institutioner indgår i et bredt samarbejde med klubber, kultur- og fritidslivet.
Fritidsliv og sundhed har en stærk sammenhæng, dette både i relation til motion og bevægelse, men også for den psykiske sundhed, hvor deltagelsen i foreningsfællesskabet bl.a. kan afhjælpe ensomhed blandt ældre eller styrke selvtilliden hos børn og unge.
Fritidslivet beskrives i Strategien for Det Nære Sundhedsvæsen, ved målet om, at skabe muligheder for, at børn kan trives og indgå i f.eks. sociale fællesskaber, samt understøtte, at børn og voksne der gerne vil være mere aktive får mulighed for det.
Fritidslivet og de stærke fællesskaber der binder de frivillige og foreningerne sammen, er en særlig styrke i vores mindre lokalsamfund i kommunen.
Der fokuseres på fritidslivet i Landdistriktspolitikken, som bl.a. vil sikre tilgængelighed til kultur- og fritidstilbud til alle borgere i alle dele af kommunen og skabe dialog på tværs af alder, etnicitet og mangfoldighed.
At fritidslivet skal være for alle borgere lægges der vægt på i Handicappolitikken, hvor et af målene er, at alle borgere skal have mulighed for at deltage i og bidrage til fællesskaber og kultur- og fritidsaktiviteter.
Udover sammenhængen til ovenstående politikker og strategier, findes der speciel tilknytning mellem Folkeoplysningsområdet, Kultur- og Fritidspolitikken, samt den kommende Idrætsstrategi (2019). Hvor disse udgør den samlede politik og strategi indenfor kultur- og fritidsområdet.
Forholdet imellem dem, er at Kultur- og Fritidspolitikken overordnet fokuserer på kunst, musik, teater, m.m., Idrætsstrategien har særligt vægt på idrætslivet og idrætsfaciliteter hvor Folkeoplysningspolitikken retter sig mod den folkeoplysende virksomhed, foreningslivet generelt og aftenskoleområdet.